Foto: AFP/Scanpix
Latvijas hokeja valstsvienība svētdien Halifaksā savā otrajā spēlē pasaules čempionātā ar 0:7 (0:3, 0:4, 0:0) zaudēja laukuma saimniekiem un pašreizējiem čempioniem kanādiešiem, tādējādi šajā čempionātā mūsējie tā arī vēl nav guvuši vārtus...

Latvijas un Kanādas hokeja izlašu spēles fotogalerijaimage

Spēlē pret Kanādu Latvijas izlases hokejisti bija tērpti neierastās krāsās, jo tradicionālo sarkani balto formu vietā spēlētāji uzģērba zilus svīterus. Par godu Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) simtgadei komandas vienu spēli pasaules čempionātā (PČ) Kanādā aizvada vēsturiska dizaina tērpos, un Latvijas hokejistu zilie svīteri līdzinās tiem, kādi izlasei bija 1936.gada olimpiskajās spēlēs Garmišpartenkirhenē. Toreiz Latvija arī tikās ar Kanādu un piedzīvoja zaudējumu ar 0:11.

Pirmais periods.

Kanādieši spēlei ar Latviju pieteikumā ierakstīja 14 uzbrucējus un 6 aizsargus, kamēr mūsu valstsvienības galvenais treneris Oļegs Znaroks laukumā izlēma sūtīt četras pilnas maiņas.

Kanādieši, atšķirībā no ASV hokejistiem, līdz ar pirmajām sekundēm nemetās uz Edgara Masaļska sargātajiem Latvijas izlases vārtiem, tomēr, labu piešaudījušies no distances, mājinieki devās uzbrukumā un Patriks Šarps pārspēja Masaļski, atklājot rezultātu.

Guvuši vārtus, kanādieši palielināja apgriezienus un jau pēc brīža Masaļskis vēlreiz bija spiests ripu ķeksēt ārā no vārtiem - Maiks Grīns pēc Denija Hītlija piespēles guva otros vārtus.

Tomēr Latvijas hokejistiem izdevās kaut nedaudz apslāpēt laukuma saimnieku "ceļa rulli", nedaudz līdzsvarojot cīņas gaitu mūsējie piespieda kanādiešus pārkāpt noteikumus un Latvija tika pie iespējas spēlēt vairākumā. Nākamajās divās minūtēs Latvijas hokejistiem gan tikai vienreiz puslīdz izdevās nostāties Kanādas aizsardzības zonā un vairākums palika nerealizēts.

Neilgi pēc tam Hītlijs lieku reizi apliecināja savu prasmi gūt vārtus un pārspēja Masaļski pēc elegantas piespēles šķērsām pāri Latvijas aizsardzības zonai - 0:3. Jau otrreiz šajā spēlē pavirši nospēlēja mūsu ceturtā maiņa ar aizsargiem Jēkabu Rēdlihu un Agri Savielu un uzbrucējiem Juri Štālu, Viktoru Bļinovu un Raitu Ivanānu.

15.minūtē Guntis Galviņš nogāza kanādiešu kapteini Šeinu Dounu un mūsējie palika mazākumā. Prasmīgi un uzmanīgi spēlējot aizsardzībā izdevās šīs divas minūtes izturēt.

Ar labu piespēli no viduszonas Laurim Dārziņam uzbrukuma smailē izdevās izvirzīt Miķeli Rēdlihu bet viņa metienu tvēra kanādiešu vārtsargs Paskāls Leklērs. Vēl pēc brīža Miķelis Rēdlihs gandrīz aizbēga ātrajā uzbrukumā, bet mirkli vēlāk divu minūšu noraidījumu nopelnīja Bļinovs bet kanādiešu ofensīvu pārtrauca trešdaļas beigu signāls.

Otrais periods.

Otro periodu mūsējie iesāka mazākumā un ilgi nebija jāgaida, lai kanādieši izraustītu mūsu aizsardzību un gūtu vārtus - šoreiz izcēlās Riks Nešs.

Pēc brīža teicama izdevība bija mūsu aktīvākajam uzbrucējam Miķelim Rēdliham , bet nākamjā uzbrukumā aizsargi Masaļska vārtu priekšā nepiesedza Martinu Senluī, kurš guva piektos vārtus.

Vēl pēc pusotras minūtes Kriss Kunics ar metienu devītniekā guva sestos vārtus un Znaroks izšķirās par vārtsarga maiņu - Masaļska vietā stājās Sergejs Naumovs. Kaut arī Masaļska statistika šīs dienas spēlē nav iepriecinoša 18 metieni un sešas ielaistas ripas, vainot viņu šajā sagrāvē būtu netaisnīgi - pārāk jau nu inerti šodien spēlē Latvijas komanda...

Kad otrajā trešdaļā bija spēlēts nedaudz vairāk par četrām minūtēm, noraidīts tika Armands Bērziņš. Vairākumā kanādieši labu brīdi brīvi saimniekoja pa Latvijas izlases aizsardzības zonu, tomēr šoreiz savu cietoksni izdevās nosargāt.

Vienā no retajiem Latvijas izlases uzbrukumiem laba izdevība gūt vārtus bija Mārtiņam Cipulim, tomēr viņa metienu no tuvas distances Leklērs ķēra. Lieliska iespēja gūt vēl vienus vārtus bija Grīnam, bet šoreiz lielisks Latvijas izlases vārtos bija Naumovs.

Pamazām Latvijas izlases spēlētāji sāka iejusties spēlē un dažbrīd pat priecēja ar tīri sakarīgām kombinācijām un saspēli. Pēc viena no Bērziņa piecinieka savērptajiem uzbrukumiem Leklērs tikai ar lielām grūtībām nosargāja savus vārtus. Jāatzīmē, ka Latvijas komandas nominālā trešā maiņa laukumā izskatījās viskvalitatīvāk un, šķiet, vismazāk respektēja titulētos pretiniekus.

Savukārt katastrofālu spēli aizvada Bļinova maiņa un otrās trešdaļas 13.minūtē, pat pa diviem nespējot noturēt Nešu, šis piecinieks ielaida kārtējos vārtus - 0:7.

Vēlreiz Cipuļa un Leklēra duelī pārāks bija kanādiešu vārtsargs, arī Saviels ripu uzmeta virsū Leklēram, perioda izskaņā uz divām minūtēm tika noraidīts Grīns, bet pirmos vārtus šajā pasaules čempionātā pagaidām mūsējiem tā arī vēl neizdevās gūt...

Trešais periods.

Jau pirmajā minūtē divu minūšu noraidījumu saņēma Aleksejs Širokovs. Mazākumu mūsējie arī šoreiz izturēja godam un drīz pēc tam Bērziņam bija teju ideāla iespēja beidzot gūt vārtus, tomēr arī šoreiz veiksme nebija Latvijas izlases sabiedrotā.

Apzinoties, ka spēles liktenis ir izšķirts, kanādieši spēlēja daudz mierīgāk, ļaujot Latvijas hokejistiem laiku pa laikam veidot itin bīstamus uzbrukumus.

Perioda vidū nedaudz pagrūstījās Raitis Ivanāns un Raiens Geclafs, bet nesaprotams bija galvenā tiesneša lēmums noraidīt Ivanānu uz 5+20 minūtēm par dūrienu ar nūju. Iespējams, tādēļ Raitim ies secen Latvijas pēdējā, izšķirošā spēle apakšgrupā pret Slovēniju.

Ja neņem vērā šos asumus un vairākus bīstamus Latvijas izlases uzbrukumus, pēdējās 20 minūtes tika aizvadītas visai miegaini. Mūsēji gan ļoti centās iepriecināt daudzos līdzjutējus klātienē, kuri, pat tik smagi zaudējot, saglabāja uzticību savai komandai un turpināja skandēt "Latvijas, Latvija".

Drīz sekojošais Vasiļjeva noraidījums Latvijas vienību atstāja trijatā, bet vismaz kaut kādu mācību mazākumā zaudētās četras ripas spēlē pret amerikāņiem bija nesušas - pret kanādiešiem mūsējie mazākumā spēlēja saturīgi un šoreiz pat izturēja pilnas divas minūtes trijatā. Teicamu sniegumu vārtos demonstrēja arī Naumovs, raisot vielu pārdomām par izlases treneru izvēli attiecībā uz šīs spēles vārtsargu.

Pēdējā minūtē gan Naumovs nopelnīja divu minūšu noraidījumu par pretinieka klupināšanu (!), tomēr arī šoreiz kanādieši pie panākuma netika.

 

Atgādinām, ka pasaules čempionāta pirmajā spēlē B grupā Latvija ar 0:4 zaudēja ASV izlasei, bet kanādieši ar 5:1 uzvarēja Slovēniju. Vēl priekšsacīkstēs Latvija 6.maijā (7.maijā pulksten 2:15 pēc Latvijas laika) tiksies ar Slovēniju.

Latvijas izlases sastāvs: vārtsargi - Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs, Dmitrijs Žabotinskis; aizsargi - Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs, Arvīds Reķis, Agris Saviels, Jēkabs Rēdlihs, Krišjānis Rēdlihs; uzbrucēji - Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Mārtiņš Cipulis, Aleksejs Širokovs, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Juris Štāls, Viktors Bļinovs, Raitis Ivanāns un Kaspars Daugaviņš.

$t1='latvija'; $t2='kanada'; include "$includes_dir/projects/hockey2008/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!