Aptuveni 1200 Latvijas hokeja valstsvienības līdzjutēji ir ieradušies Kanādā, lai atbalstītu valstsvienību 2008.gada pasaules čempionātā hokejā.

Līdzjutēju jautrais noskaņojums, viņu klātbūtne, apdullinošo bungu skaņas bāros, viesnīcās un pie "Metro Centre" arēnas nav palikušas nepamanītas no laukuma saimnieku Kanādas hokejistu puses.

"Klīst baumas, ka viņi nevis atgūst ienākumu nodokļus, bet viņi saņem fanu kreklus," pajokoja Kanādas izlases hokejists Šeins Doans. "Viņiem visiem ir krekli. Tas ir neticami, viņi ir lieliski!"

Vismaz četrsimts līdzjutējiem ir Latvijas valstsvienības krekli, kurus viņiem ir uzdāvinājusi Latvijas Hokeja federācija (LHF).

"Priekš mums tas ir tas pats, kas spēlēt mājās," atzina Latvijas valstsvienības uzbrucējs Juris Štāls. "Viņi ir sakrājuši naudu, lai nokļūtu šeit. Viņi liek mums spēlēt ar visu atdevi."

Kad Kanādas valstsvienība ar 11:0 Rīgā sagrāva Latvijas valstsvienību aizsargs Dens Hamhuiss bija viens no valstsvienības dalībniekiem.

"Mēs varējām kļūt bagāti, salasot tās monētas, kuras tika mestas laukumā," atzina Hamhuiss. "Viņus var neuztvert kā hokeja nāciju citi, bet, manuprāt, viņi tādi ir."

Spēle starp Kanādas un Latvijas valstsvienībām gandrīz tika pārtraukta, jo Latvijas izlase līdzjutēji, izrādot neapmierinātību par mača galvenā tiesneša Rika Lūkera darbību, laukumā meta monētas, zābaku un visādas citas drazas.

Kanādas galvenā trenera palīgs Pets Bērnss atstātā iespaida varā, pēc Latvijas spēles ar ASV, kurā tika piedzīvots zaudējums ar 0:4, devās pie Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Ņūdžersijas "Devils" vadītāja Lū Lamorello ar piedāvājumu uzaicināt Latvijas atbalstītājus uz "Devils" mājas spēli.

"Es runāju ar Lū un teicu, "Vai mēs varam viņus dabūt uz Ņūdžersiju," stāstīja Bērnss. "Tas ir viņu trumpis. Viņi šo pasākumu uztver ļoti nopietni. Es gribēju, lai Latvija gūst vārtus, tikai tāpēc, ka vēlējos redzēt fanus eksplodējam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!