Foto: AFP/Scanpix
Latvijas hokeja izlase pasaules hokeja čempionāta augstākajā divīzijā otrā posma pirmajā spēlē sīvā cīņā tikai ar 1:2 (1:0, 0:1, 0:1) zaudēja Somijas valstsvienībai.

Par labāko Latvijas izlases rindās tika atzīts komandas kapteinis, aizsargs Rodrigo Laviņš, bet Somijas sastāvā labākais bija Anti Pilstrēms. Latvijas komandas vārtsargs Edgars Masaļskis mačā atvairīja 62 no 64 pretinieku metieniem, bet Latvijas izlase spēlē izdarīja 27 metienus.

Vēl viens statistikas rādītājs, kas ietekmēja spēli, - soda minūtes - arī bija ne par labu mūsējiem: Latvijas hokejistiem bija 26 soda minūtes, bet somiem - 14 soda minūtes.

Pirmais periods.

Jau pirmajā minūtē pa Niklasa Bekstrēma sargātajiem Somijas izlases vārtiem bīstami meta Mārtiņš Cipulis. Bet otrajā minūtē Lauris Dārziņš aiz vārtiem pie apmales apspēlēja somu aizsargu, apslidoja vārtus un uzreiz meta, pārsteidzot Bekstrēmu, un gūstot pirmos Latvijas izlases vārtus gan šajā spēlē, gan pasaules čempionātos pret Somiju vispār - 1:0!

Līdzīgu triku kā Dārziņš mēģināja izspēlēt arī Oli Jokinens, bet vietā bija Latvijas izlases vārtsargs Edgars Masaļskis.

Abas komandas spēlēja ātru hokeju, bet Latvijas izlase, salīdzinot ar pirmā posma spēlēm, izskatījās daudz drošāk un pārliecinošāk. Turpinājumā sekoja noraidījumu virkne Latvijas izlasē. Vispirms noraidīts tika Georgijs Pujacs, bet pēc pusminūtes arī Herberts Vasiļjevs (pārcentās un ripu izmeta ne tikai no zonas, bet arī no laukuma), un mūsējie palika trijatā. Divas lieliskas izdevības bija somu uzbrukuma līderim Tēmu Sēlanne, bet tad sekoja vēl viens noraidījums - tiesneši saskatīja pārkāpumu Krišjāņa Rēdliha spēlē.

Somu NHL zvaigžņu spiedienu mūsējie izturēja godam, bet tad rupjībām apmainījās Armands Bērziņš un Tuomu Rūtu un sekoja abpusējais noraidījums. Spēles pirmajās 10 minūtēs Somijas izlases hokejisti jau bija izdarījuši 19 metienus pa Masaļska vārtiem, bet mūsu vārtsargs demonstrēja lielisku spēli.

Somu ofensīva turpinājās arī, spēlējot vienādos sastāvos. Mūsējie tika iespiesti dziļā aizsardzībā un praktiski arī nebija iespēju atbildēt ar pretuzbrukumiem. 14.minūtē Rodrigo Laviņš tika noraidīts par bloķēšanu - jāsecina, ka galvenie tiesneši Brents Raibers (Šveice) un Aleksandrs Poļakovs (Krievija) tiesāja ļoti stingri. Mazākumā pretuzbrukumā aizbēga, bet diemžēl garām vārtiem aizmeta Armands Bērziņš.

17.minūtē vēl divas minūtes dabūja Juris Štāls, bet liekas, ka šoreiz gan tiesneši ar sodīšanu nedaudz pārsteidzās. Mazākumā pretuzbrukumā viens pret vienu ar Bekstrēmu izgāja Vasiļjevs, bet vārtsargu nepārspēja. 13 sekundes pirms trešdaļas beigām, mainoties kļūdījās mūsu hokejisti, un saņēma sodu par skaitliskā sastāva pārkāpumu.

Par somu teritoriālo pārsvaru pirmajā trešdaļā vislabāk runā skaitļi: Masaļskis atvairīja 36 (!) Somijas hokejistu metienus, kamēr mūsēji pa somu vārtiem meta tikai piecas reizes.

Otrais periods.

Otro trešdaļu mūsējie iesāka mazākumā. Atkal glāba Masaļskis, aizsardzībā aktīvi spēlēja mūsu uzbrucēji, un, kad laukumā atgriezās piektais spēlētājs Miķelis Rēdlihs, Dārziņš pēc viņa piespēles nonāca aci pret aci ar Bekstrēmu, taču nespēja apspēlēt vārtsargu. Bet somi pret Rēdlihu nopelnīja divas minūtes.

Vairākumā mūsējiem izdevās nedaudz izlīdzināt spēles gaitu, tomēr, somiem atkal esot pilnā sastāvā, no jauna turpinājās uzbrukuma viļņi uz Masaļska sargātajiem vārtiem.

8.minūtē nedaudz strīdīgas divas minūtes saņēma Rodrigo Laviņš. Kārtējo mazākumu mūsējie izturēja, bet tad izgājienā viens pret vienu aizbēga Anti Pīlstrēms un pārspēja teicami spēlējošo Masaļski - 1:1. Šajā vārtu guvumā pie rezultatīvas piespēles tika arī Somijas vārtsargs Bekstrēms.

Tiesneši turpinājumā apliecināja, ka noraidījumus pa labi un pa kreisi dala uz abām pusēm - epizodē, kur Aleksandrs Ņiživijs pats zaudēja līdzsvaru, pie divām soda minūtēm tika Sami Lepisto. Vēl pēc brīža somi palika trijatā un mūsējiem bija lielais vairākums.

Pirmo reizi šajā čempionātā vairākumā laukumā devās Raitis Ivanāns. NHL policists gan nespēja savaldīties un jau pēc mirkļa pats devās uz noraidīto soliņa par Bekstrēma bloķēšanu (aizmeta prom Somijas vārtsarga nūju).

Arī spēlējot četratā pret trijiem, mūsējie iespieda somus aizsardzības zonā, tomēr pie panākuma netika. Kad laukumā jau bija ceturtais soms, labs metiens no distances padevās Vasiļjevam, bet Bekstrēms ripu tvēra. Īsajā brīdī, kad Latvija izlase atkal bija mazākumā, Guntis Galviņš izrāvās pret vārtiem, bet arī šoreiz klasi apliecināja Bekstrēms.

Perioda beigās mūsu komandas sniegumā izpaudās nogurums, kas bija tikai loģiski pēc tik daudzām mazākumā nospēlētām minūtēm. Lai tiktu līdzi ātrajiem somu uzbrucējiem, atkal nācās pārkāpt noteikumus un Miķelis Rēdlihs tika pie divām minūtēm.

Mazākumā Jānis Sprukts ielauzās Somijas aizsardzības zonā un izprovocēja pārkāpumu pret sevi un otro periodu abas vienības pabeidza nevienādos sastāvos.

Trešais periods.

Pēdējās 20 minūtes abas vienības iesāka četratā. Bet, laukumā atgriežoties Miķelim Rēdliham, somi pie saviem vārtiem nogāza Ņiživiju un mūsējie tika pie vēl viena vairākuma.

Vairākumā bīstami meta Miķelis Rēdlihs, laba izdevība bija Dārziņam, bet pretuzbrukumā mēģināja iedzelt Saku Koivu. 5.minūtē šī čempionāta debitants Aleksandrs Macijevskis izrāvās pret Bekstrēmu, taču netrāpīja un tajā pat epizodē noraidījumu par bloķēšanu nopelnīja Vasiļjevs.

Kārtējo mazākumu mūsējie izturēja godam. Ville Peltonens bīstami meta no tuvas distances, Masaļskis atkal bija īstajā vietā, bet par turēšanu divas minūtes nopelnīja Mārtiņš Cipulis un mūsējie vēlreiz šajā spēlē palika trijatā pret pieciem somiem.

Somi laukumā sūtīja piecus uzbrucējus (!), 41 sekundi trijatā mūsējie izturēja, bet tad bīstami ar augstu paceltu nūju nospēlēja Aleksandrs Jerofejevs un Latvijas izlase atkal palika trijatā. Pie visiem noraidījumiem Spruktam vēl aizsargājoties salūza nūja, tomēr minūti trijatā Latvija izturēja.

Bet 11.minūtē notika tas, kam bija jānotiek agri vai vēlu - no iemetiena punkta ripu zem Masaļska sargāto vārtu pārliktņa ietrieca Niko Kapanens. 

Par sitienu Masļaskim uz divām minūtēm tika noraidīts Saku Koivu. Mūsējie vairākuma uzbruka, bet arvien vairāk bija jūtams mūsu hokejistu nogurums. Atbildīgā brīdī Pujacam vēl salūza nūja, un somi mazākumu izturēja...

Nepilnas trīs minūtes pirms pamatlaika beigām somi aizsargājoties ripu izmeta no laukuma, tomēr šoreiz soģi neizšķīrās sodīt Somijas izlasi. Kad jāspēlē vēl bija minūte un 48 sekundes, Latvijas izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks izmantoja 30 sekunžu pārtraukumu. Drīz pēc tam Masaļskis tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju.

Pēdējā minūtē Latvija spēlēja ar pieciem uzbrucējiem un vienu aizsargu - Laviņa metienu no zilās līnijas somi bloķēja, bīstami meta Dārziņš, somi aizmeta garām tukšiem vārtiem, lieliska iespēja bija Bērziņam, taču šoreiz veiksme bija Somijas sabiedrotā.

Atgādināsim, ka pirmā posma cīņā Latvijas izlase B apakšgrupā izcīnīja vienu uzvaru un piedzīvoja divus zaudējumus, ieņemot trešo pozīciju. Latvija sākotnēji ar 0:4 zaudēja ASV izlasei, pēc tam ar 0:7 atzina Kanādas pārākumu, bet ar 3:0 pieveica Slovēniju.

Latvijas izlases sastāvs: Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs, Dmitrijs Žabotinskis; Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs, Arvīds Reķis, Agris Saviels, Jēkabs Rēdlihs, Krišjānis Rēdlihs; Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Mārtiņš Cipulis, Aleksejs Širokovs, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Juris Štāls, Viktors Bļinovs, Raitis Ivanāns, Aleksandrs Macijevskis un Kaspars Daugaviņš.

$t1='somija'; $t2='latvija'; include "$includes_dir/projects/hockey2008/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!