Foto: AFP/Scanpix
Pasaules hokeja čempionāta augstākajā divīzijā otrā posma otrās kārtas spēlē šodien Latvijas hokeja izlase ar 4:1 (2:1, 1:0, 1:0) pārspēja Norvēģijas valstsvienību, saglabājot cerības iekļūt ceturtdaļfinālā.

Latvijas un Norvēģijas hokeja izlašu spēles fotogalerijaimage

Pirmais periods.

Latvijas izlases rindās šajā spēlē debitēja Martiņš Karsums, kurš laukumā devās vienā maiņā ar Herbertu Vasiļjevu un Aleksandru Ņiživiju.

Pirmās minūtes spēle pārsvarā ritēja Norvēģijas aizsardzības zonā, bet īsti bīstamus momentus pie Pala Grotnesa vārtiem radīt neizdevās. Vairākus kvalitatīvus spēka paņēmienus pielietoja Raitis Ivanāns.

5.minūtē Rodrigo Laviņš saņēma divu minūšu sodu par turēšanu. Mazākumā pārliecinoši spēlēja gan mūsu četrinieki, gan vārtsargs Edgars Masaļskis, kurš pat pamanījās ripu no Latvijas aizsardzības zonas raidīt pāri visam laukumam. Bet, kad norvēģu vairākums ritēja uz beigām, Latvijas hokejistu pretuzbrukuma laikā noteikumus pārkāpa Norvēģijas izlases aizsargs Tomijs Jakobsens.

Vairākumā Latvijas izlasei izdevās nostāties Norvēģijas aizsardzības zonā, bet uzbrukumu centienus bremzēja neprecizitātes piespēlēs.

Trešdaļas vidū palielinājās spēles temps un puslīdz bīstami momenti veidojās gan pie Masaļska, gan pie Grotnesa vārtiem. Bīstamākais bija Matisa Olimba izrāviens aci pret aci ar Masaļski, bet norvēģis meta pāri vārtiem.

12.minūtē ātrajā uzbrukumā aizbēga Jānis Sprukts, pamanījās izdarīt teicamu piespēli Mārtiņam Cipulim, kurš ripu raidīja Grotnesa vārtos - 1:0 Latvijas labā!

Diemžēl jau pēc pusotras minūtes Latvijas aizsargu līdz galam vārtu priekšā nepieskatītais Larss Ēriks Specs pielaboja metienu no zilās līnijas un Masaļskis šoreiz bija bezspēcīgs - 1:1.

Vēl viena laba izdevība bija Cipulim, taču šoreiz vietā bija Grotness. Bet 18.minūtē pie vārtu guvuma šajā čempionātā beidzot tika Herberts Vasiļjevs - viņš lieliski apmānīja aizsargu un Grotnesu noķēra uz pretkustību, panākot 2:1 Latvijas izlases labā!

Minūti pirms pārtraukuma vēlreiz laba saspēle izdevās Cipulim un Spruktam, bet šoreiz Spruktu Norvēģijas izlases aizsargi nosedza.

Otrais periods.

3.minūtē Miķeļa Rēdliha no vārtu aizmugures raidītā ripa trāpīja pa Grotnesa kājsargu un ieslīdēja vārtos - 3:1 Latvijas labā!

Tikai nedaudz pietrūka, lai Aleksejs Širokovs izietu viens pret vienu ar Grotnesu, bet Bērziņa trijnieks vēlreiz bija tuvu panākumam un norvēģi bija spiesti pārkāpt noteikumus. Vairākumā visbīstamāk uzbruka Sprukta maiņas, bet vārtus gūt šoreiz neizdevās.

Kopumā teritoriālais pārsvars piederēja Latvijas izlasei, divas labas iespējas izcelties bija Miķelim Rēdliham, bet spēles temps nedaudz samazinājās. Norvēģu uzbrukumi pārsvarā iestrēga visduszonā, un ripa bieži ciemojās pie Grotnesa.

15.minūtē epizodē, kur pēc tā nebija nekādas nepieciešamības, divu minūšu noraidījumu saņēma Vasiļjevs. Norvēģijas izlase vērpa bīstamus uzbrukumus, taču droši un pārliecinoši vārtos darbojās Masaļskis un divas minūtes četratā izdevās izturēt.

Pēc nerealizētā vairākuma norvēģi turpināja spiesties uz Latvijas izlases vārtiem un, cenzdamies pretinieku uzbrucējam izsist ripu, pašās perioda beigās noteikumus pārkāpa Širokovs.

Trešais periods.

Pēdējo trešdaļu Latvijas izlase uzsāka mazākumā. Ar pārdomātu spēli aizsardzībā briesmas pie Masaļska sargātajiem vārtiem izdevās likvidēt. Iniciatīvu pārņēma Latviajs hokejisti yun ar aktīvu darbību pretinieka zonā izdevās panākt skaitlisko vairākumu.

Vairākumā Latvijas hokejisti pārāk daudz aizrāvās ar centieniem apspēlēt pretinieku individuāli, tādēļ bīstamu momentu pie Grotnesa vārtiem tikpat kā nebija.

Kopumā cīņas gaita pēdējās trešdaļas vidusdaļā bija visai vienveidīga - Norvēģijas valstsvienības uzbrukumi bija visai bezzobaini, bet arī Latvijas izlases hokejisti, laikam jau apzinoties, ka šobrīd svarīgākais būtu domāt par aizsardzību, nevis uzbrukumu, bieži vien neriskēja doties avantūriskos ātrajos uzbrukumos. Vienā no šādiem pretuzbrukumiem izdevība izcelties bija debitantam Karsumam, aktīvi uzbrukumā turpināja cīnīties Miķelis Rēdlihs.

13.minūtē futbola vārtsarga cienīgu triku nodemonstrēja Masaļskis, lēcienā tverot ripu.

Aizturētā soda laikā Ņiživijs meta ripu gandrīz tukšos vārtos, tomēr tās ceļā nogūlās Norvēģijas aizsargs. Sekojošajā vairākumā metiens no zilās līnijas neizdevās Krišjānim Rēdliham un norvēģu pretuzbrukumā noteikumus pārkāpa Lauris Dārziņš. Vēl pēc brīža Agris Saviels tika noraidīts par bīstamu spēli ar augstu paceltu nūju un Latvija palika trijatā.

Norvēģijai šī bija lieliska iespēja glābt spēli un viņi to lieliski apzinājās. Latvijas hokejistiem, īpaši Masaļskim nācās pasvīsti, bet galvenais - vārtus izdevās nosargāt, kaut arī vienā epizodē tiesnesis "nospēlēja" par labu pretiniekiem - Laviņa mestā ripa trāpīja soģim un neatstāja zonu.

Norvēģija izmantoja 30 sekunžu pārtraukumu un divarpus minūtes pirms pamatlaika beigām spēlēja ar sešiem laukuma spēlētājiem. Kad jāspēlē vēl bija viena minūte, ripu tukšos vārtos gandrīz iedabūja Ņiživijs, bet Norvēģija pārkāpa noteikumus. 23 sekundes pirms spēles beigām Lauris Dārziņš ripu ieraidīja tukšos vārtos un Latvija varēja svinēt uzvaru, saglabājot cerības iekļūt ceturtdaļfinālā!

Jau ziņots, ka pirmā posma cīņā Latvijas izlase B apakšgrupā izcīnīja vienu uzvaru un piedzīvoja divus zaudējumus, ieņemot trešo pozīciju. Latvija sākotnēji ar 0:4 zaudēja ASV izlasei, pēc tam ar 0:7 atzina Kanādas pārākumu, bet ar 3:0 pieveica Slovēniju.

Savukārt otrā posma pirmajā mačā Latvija ar 1:2 atzina Somijas pārākumu.

Latvijas izlases sastāvs: Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs, Dmitrijs Žabotinskis; Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs, Arvīds Reķis, Agris Saviels, Jēkabs Rēdlihs, Krišjānis Rēdlihs; Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Mārtiņš Cipulis, Aleksejs Širokovs, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Juris Štāls, Mārtiņš Karsums, Raitis Ivanāns, Aleksandrs Macijevskis un Kaspars Daugaviņš.

$t1='norvegija'; $t2='latvija'; include "$includes_dir/projects/hockey2008/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!