Kanādas un Krievijas hokeja izlases šodien Kvebekā aizvadīja 2008.gada pasaules čempionāta finālspēli. Papildlaikā, spēlējot skaitliskā vairākumā, uzvaru Krievijai atnesa Iļjas Kovaļčuka metiens - 5:4...

Pasaules čempionāta fināla un spēles par 3.vietu bildesimage

Spēle sākās ar aukstu dušu kanādiešiem - jau otrajā minūtē vadībā izvirzījās Krievijas izlase. Pa labo malu izgāja Sergejs Fjodorovs, kuru segt metās uzreiz divi kanādieši. Viņš piespēlēja Aleksandram Ovečkinam, kurš no savukārt no aizvārtes izdarīja lielisku piespēli Aleksandram Sjominam vārtu priekšā un pēdējais meta nekļūdīgi, pārspējot Kemu Vordu - 1:0.

Drīz pēc tam divu minūšu noraidījumu saņēma Vitālijs Proškins un Kanādai radās iespēja atspēlēties. Krievi pašaizliedzīgi cīnījās mazākumā, varēja izcelties gan Riks NEšs, gan Ēriks Stāls, bet labi vārtos spēlēja Jevgeņijs Nabokovs. Kad Proškins jau bija atgriezies laukumā, Brents Bērnss nomānīja divus pretspēlētājus un ar patālu metienu pārspēja Kanādas izlases kapteiņa Šeina Douna piesegto Nabokovu - 1:1.

Krievijas izlases "Vašingtonas" maiņa sagrieza karuseli pie Vorda vārtiem laba iespēja vārtu priekšā bija Sjominam, vēl pēc minūtes sekoja Ovečkina izgājiens, bet vietā bija Vords. Bīstami uzbruka arī kanādieši - Martins Senluī trāpīja pa vārtu stabu.

10.minūtē Krievijas hokejisti kļūdījās vidējā zonā un izgājienu viens pret vienu vārtu guvumā pārvērta Kriss Kunics - viņa šāviens no vidējas distances devītniekā Nobokovam bija netverams - 2:1 jau Kanādas labā.

Pēc neilga brīža gandrīz identisks izgājiens un izdevība bija Sergejam Zinovjevam, bet teicami spēlēja Vords. Pēc tam sekoja Zinovjeva noraidījums un Krievija palika mazākumā.

Vairākumā bīstami meta Eds Džovanovskis, krieviem gan izdevās viens pretuzbrukums, bet neilgi pēc Zinovjeva atgriešanās laukumā noraidīts tika Fjodorovs, bet vēl pēc tam arī Proškins (viņam turklāt 2+2 minūtes) un Krievija palika trijatā.

Lielo vairākumu kā pēc notīm izspēlēja Kanādas izlases triecienmaiņa - no vārtu priekšas netverami meta Bērnss, panākot jau 3:1 Kanādas labā.

Krievijas izlases galvenais treneris Vjačeslavs Bikovs pieprasīja 30 sekunžu pārtraukumu. Kanādieši turpināja uzbrukt vairākumā, laba iespēja bija Raienam Geclafam, tomēr Nabokovu pārspēt šoreiz neizdevās.

Perioda izskaņā noraidīts tika Patriks Šarps.

Metienu attiecība pirmajā trešdaļā 15:5 Kanādas izlases labā.

Otrais periods.

Otro periodu Krievija iesāka vairākumā, bet labu brīdi neko bīstamu nespēja izveidot. Bet tad pēc Konstantīna Korņejeva metiena ripa atlēca pie Sjomina, kurš, ilgi negaidot, trieca to zem pārliktņa - 3:2 Kanādas labā.

4.minūtē no zilās līnijas mestu ripu mēģināja pielabot Stāls, bet Nabokovs briesmas likvidēja.

Krievija atbildēja ar Ovečkina izgājienu, bet šajā divcīņā uzvarēja Vords.

5.minūtē Aleksejs Morozovs izlauzās caur diviem aizsargiem un uzmeta no neērtās puses, bet Vords ripu atvairīja.
Bīstamu Senluī piespēli Stālam pārtvēra Fjodors Tjutins. Bet tad par tīšu spēles laika vilcināšanu uz divām minūtēm tika noraidīts Konstantīns Gorovikovs. Šoreiz vairākumā Kanādas uzbrukumi gan nebija tik bīstami.

Bet 10.minūtē izcēlās Denijs Hītlijs ar plaukstas metienu no iemetiena punkta raidīja ripu virs Nabokova pleca - 4:2 Kanādas labā. Hītlijam tie bija jau 12.vārti šajā čempionātā!

Iļja Kovaļčuks bīstami iespēlēja ripu vārtu priekšā Zinovjevam, kurš divreiz centās to iebakstīt vārtos, bet vietā bija Vords. Kanāda atbildēja ar Senluī pretuzbrukumu, bet Nabokovs, izslidojis no vārtiem, ripu atvairīja.

Kovaļčuka mesto ripu ar kājsargu atvairīja Vords, bet Andrejs Markovs aizmeta garām gandrīz tukšiem vārtiem.

Kanādieši bieži bloķēja Krievijas hokejistu metienus.

Metienu attiecība pēc otrās trešdaļas 23:16 Kanādas labā.

Trešais periods.

Krievijas izlase metās uzbrukumā, labs metiens no zilās līnijas izdevās Ovečkinam, bet Vords ar šo raidījumu viegli tika galā.

Divu minūšu noraidījumu saņēma Šarps, vairākumā krievi vērpa kombinācijas hokeja dzimtenes pārstāvju aizsardzības zonā, bīstams bija Kovaļčuka metiens, tāpat arī aizsargu Iļjas Ņikuļina un Andreja Markova šāvieni, bet lieliski vārtos spēlēja Vords.

Kanādai izdevās bīstams uzbrukums, kad briesmas pie Nabokova vārtiem radīja Dereks Ruā un Douns. Vietā bija Nabokovs.

Kanāda centās mazināt spēles tempu, pieturot ripu vidējā zonā.

Intrigu Krievijas izlase atjaunoja pēdējās trešdaļas vidū - atlēkušo ripu kanādiešu vārtos raidīja Ufas "Salavat Julajev" uzbrucējs Aleksejs Tereščenko - 4:3 Kanādas labā.

Vēl pēc pusminūtes Kanāda palika mazākumā - noraidīts tika Geclafs. Bet kanādieši arī četratā pamanījās radīt briesmas pie Nabokova vārtiem un īpaši aktīvs bija Stāls. Krievijas izlasei tā īsti neizdevās nostāties Kanādas izlases aizsardzības zonā un sākt pozicionālu izspēli. Bija bīstams Proškina metiens, bet tas arī viss.

Pēdējā trešdaļā beidzot izlīdzinājās metienu attiecība - perioda vidū tā bija 26:26. Ja vēl pieskaitītu tos Krievijas izlases metienus, ko kanādieši bloķēja...

Piecas minūtes pirms pamatlaika beigām Iļja Kovaļčuks atjaunoja neizšķirtu 4:4. Viņam tie bija pirmie vārti šajā čempionātā, un, iespējams, paši svarīgākie.

Kanādas izlases galvenais treneris Kens Hičkoks izmantoja pusminūtes pārtraukumu, pirmā maiņa iespieda krievus viņu aizsardzības zonā, bet bīstams pretuzbrukums padevās Tereščenko.

Ripa trāpīja pa seju kanādiešu uzbrucējam Rikam Nešam un hokejists bija spiests doties uz ģērbtuvēm.

Tuvojoties pamatlaika beigām, Krievijas hokejisti vairākkārt ripu raidīja pāri visām zonām.

Metienu attiecība pēc trešās trešdaļas 30:29 Krievijas labā.

Pagarinājums.

Nolikums paredz, ka pasaules čempionāta finālā papildlaiks ir 20 minūtes, jeb līdz pirmajiem gūtajiem vārtiem. Abās komandās spēlē pa četriem laukuma spēlētājiem.

Pēdējos reizi pasaules čempionāta finālā pagarinājums bija 2003.gadā - toreiz Helsinkos Kanāda ar 3:2 uzvarēja Zviedriju.

Riks Nešs kļūdījās, ripu izmetot ārpus laukuma. Par šādu pārkāpumu pienākas divas minūtes un kanādieši nonāca neapskaužamā situācijā.

Krievi vairākuma izspēli uzsāka nesteidzīgi, bet tad šāva Kovaļčuks - ar patālu metienu pārspējot kanādiešu vārtsargu Vordu un izcīnot pirmo čempionu titulu Krievijai kopš 1993.gada...

Abas komandas līdz finālam tikušas nezaudējot nevienā spēlē. Pusfinālā Kanāda ar 5:4 uzvarēja Zviedriju, bet Krievija ar 4:0 pārspēja Somiju. Krievijas izlasei un tās vārtsargam Jevgēņijam Nabokovam šī bija otrā "sausā" spēle pēc kārtas, jo pirms tam ceturtdaļfinālā ar 6:0 tika apspēlēta Šveice.

Kanādas hokeja izlase centīsies aizstāvēt pērn 2007. gadā Maskavā izcīnīto pasaules čempionu titulu, kad viņi finālā uzvarēja Somiju. Savukārt Krievijas izlasei šis čempionāts ir veiksmīgāks par iepriekšējo, kad viņi izcīnīja bronzas godalgas.

Kanādas izlase centīsies kļūt par pirmo pasaules čempionāta saimnieci 22 gadu laikā, kam izdevies iegūt zelta medaļas savās mājās. Pēdējo reizi tas izdevās PSRS izlasei 1986. gadeā Maskavā.

Savukārt Krievijas izlase centīsies pirmo reizi kopš 1993. gada kļūt par pasaules čempioniem. Finālā pēdējo reizi Krievijas spēlēja 2002. gadā, toreiz zaudējot Slovākijai.

Kanādas izlasē spēlē čempionāta rezultatīvākais hokejists Denijs Hītlijs, kurš ir guvis 11 vārtus un atdevis septiņas rezultatīvas piespēles. Krievijas komandā rezultatīvākais ar sešiem vārtiem un četrām piespēlēm ir Aleksandrs Ovečkins. Pa 10 rezultativitātes punktiem ir arī viņa maiņas biedriem Sergejam Fjodorovam (pieci vārti) un Aleksandram Sjominam (četri vārti).

Nabokovs ir čempionāta veiksmīgākais vārtsargs, jo atvairījis 94,85 procentus metienu.

$t1='kanada'; $t2='krievija'; include "$includes_dir/projects/hockey2008/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!