Ar graujošu uzvaru Eiropas čempionāta finālturnīru svētdien Liepājā iesāka Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas B grupas pirmajā spēlē ar 86:52 sagrāva Polijas valstsvienību.

imageFoto galerija

20 punktus Latvijai guva uzbrukuma līdere Anete Jēkabsone-Žogota, 18 punktus guva komandas kapteine Gunta Baško, 11 punktus guva Aija Putniņa, bet Zane Tamane guva 10 punktus un izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas. Teicama debija Latvijas izlases rindās izdevās liepājniecei Sabīnei Niedolai, kas nospēlētās 8:20 minūtēs guva astoņus punktus un izcīnīja trīs atlēkušās bumbas.

Polijas izlasei Evelina Kobrina guva 15 punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas.

Pēc svinīgās čempionāta atklāšanas Latvijas basketbolistes, emociju pārpildītas, lieliski aizvadīja maču, neatstājot pretiniecēm nekādas cerības.

Latvijas sākumsastāvs pārsteigumus nesagādāja - Zane Eglīte, Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Zane Tamane un Liene Jansone. Pirmajās minūtēs ar komandas līderes Anetes Jēkabsones-Žogotas un Zanes Tamanes rezultativitāti Latvija ātri panāca 12:1. Latvijas basketbolistes rādīja ļoti skatāmu basketbolu – aktīva darbība uzbrukumā, agresīva aizsardzība, emocionāls sniegums, un tas viss deva negaidīti labu rezultātu.

Pēc pirmās ceturtdaļas, kurā Jēkabsone-Žogota un Tamane katra guva pa astoņiem punktiem, Latvija bija vadībā ar 24:12, bet otrās ceturtdaļas sākumā Kristīne Kārkliņa panāca jau 26:12. Tad uz vairākām minūtēm rezultāts „iestrēga”, abas komandas pieļāva kļūdas gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Pirmā no šīs „bedres” izrāpās Latvija, kas turpināja savu ofensīvu – 42:22 pēc pirmā puslaika.

Otrajā puslaikā Polijas izlases rindās laukumā vairs nedevās līdere Agņeška Bibržička, un Polijas izlases sniegums galīgi pajuka. Savukārt Latvija turpināja rādīt ātru, skatāmu basketbolu un turpināja palielināt pārsvaru. Arī uz maiņu iznākušās Latvijas rezervistes turpināja graut pretinieces, un beigās Latvija guva pārliecinošu uzvaru ar 86:52.

Vēl priekšsacīkstēs Latvija pirmdien tiksies ar Ungāriju, bet otrdien – ar Grieķiju.

Latvijas izlase pirmo treniņu, gatavojoties Eiropas čempionātam, aizvadīja 27.aprīlī. Pirmajā treniņā piedalījās 11 kandidātes - Aija Brumermane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Kristīne Kārkliņa, Dita Krūmberga, Anete Jēkabsone-Žogota, Anda Eibele, Aija Putniņa, Santa Dreimane, Ieva Veinberga un Elīna Babkina, bet kopumā kandidāšu lokā bija 19 spēlētājas. Tomēr drīz vien no kandidāšu saraksta traumu dēļ tika svītrota viena no iepriekšējo gadu valstsvienības līderēm Ieva Kubliņa un jaunā spēlētāja Anete Šteinberga, bet garo spēlētāju trūkuma dēļ treniņnometnei pievienojās Anita Teilāne.

Pirmās pārbaudes spēles valstsvienība aizvadīja maija vidū Liepājā ar Lietuvu, izcīnot uzvaras ar 74:68 un 78:52. Pēc šiem mačiem no izlases kandidātēm tika atskaitīta Edīte Kresa, Veinberga, Anita Teilāne un Kristīne Vītola, izlasei turpinot gatavoties 14 spēlētāju sastāvā.

Valstsvienība aizvadīja divas pārbaudes spēles Rīgā ar Izraēlu, uzvarot 73:50 un 85:55. Savukārt nedēļu pirms Eiropas čempionāta sākuma vēl divi mači tika aizvadīti Liepājā - ar 79:62 tika uzvarēta Ukraina, bet ar 84:67 arī pieveikta Turcija. Pēc šīm spēlēm veselības problēmas radās Brumermanei, un vismaz apakšgrupu spēlēs viņa Eiropas čempionātā nevarēs piedalīties. Tomēr komandas galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš nolēma viņu pieteikt turnīram, bet ārpus galējā pieteikuma palika Dreimane un Babkina.

Latvija sešās pārbaudes spēlēs izcīnīja sešus panākumus, tomēr "Latvijas Sieviešu basketbola Jumtalapas" apkopotā informācija liecina, ka tieši Latvijai no visām 16 Eiropas čempionāta dalībniecēm pārbaudes spēlēs bija visvājākie pretinieki. Koeficients tika noteikts pēc pārbaudes spēļu pretinieču vietām FIBA rangā, un Latvijas izlases pretinieču vidējais koeficients bija 31,2. Priekšpēdējā vietā ar koeficientu 29,7 atrodas Serbija, bet pārliecinošu pirmo vietu ieņem Latvijas izlases pretiniece apakšgrupā Ungārija, kuras pretinieču vidējais koeficients ir 7,6.

Latvijas izlasē pārbaudes spēlēs līdere bija valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota, kuras vidējais efektivitātes koeficients bija 16,3. Vēl koeficients augstāk nekā desmit bija Zanei Tamanei un četrus mačus aizvadījušajai Lienei Jansonei.

Tikmēr pilnīgi pretēja informācija bija pirms 2007.gada Eiropas čempionāta, kurā Latvija iekļuva pusfinālā un sacensību noslēgumā ieņēma ceturto vietu. Toreiz Latvijas pretinieču koeficients pārbaudes spēlēs bija visaugstākais.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='polija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!