Foto: F64
Latvijas kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis svētdien Vankūverā XXI Ziemas olimpiskajās spēlēs četru braucienu summā izcīnīja 11.vietu, bet par olimpisko čempionu kļuva pēdējo divu pasaules čempionātu uzvarētājs, 20 gadu vecais vācietis Fēlikss Lohs.

Foto galerija

No Latvijas sportistiem vēl Inārs Kivlenieks ieņēma 18.vietu, bet Guntis Rēķis - 26.vietu.

Lohs jau pirmajā braucienā ieguva vadību, bija ātrākais visos četros braucienos un beigās guva pārliecinošu uzvaru. Četru braucienu summā viņš par 0,679 sekundēm apsteidza savu tautieti Davidu Melleru. Bronzas godalgu ieguva pēdējo divu olimpisko spēļu čempions un galvenais favorīts itālis Armīns Cīgelers, kurš Loham zaudēja 1,290 sekundes.

Rubenis četru braucienu summā uzvarētājam zaudēja 2,583 sekundes, Kivlenieks – 3,119 sekundes, bet Rēķis – 4,362 sekundes.

Atgādinām, ka pirmajā braucienā Rubenis uzrādīja 13.ātrāko laiku, Kivlenieks bija 18.vietā, bet Rēķis - 25.vietā.

Līderis pēc pirmā brauciena bija divkārtējais pasaules čempions vācietis Fēlikss Lohs, kurš bīstamo Vistleras trasi veica 48,168 sekundēs un par 0,173 sekundēm apsteidza Melleru. Tikai trešajā vietā pirmajā braucienā ierindojās galvenais favorīts itālis Armīns Cīgelers, kurs Loham zaudēja 0,305 sekundes.

Rubenis pirmajā braucienā līderiem zaudēja 0,650 sekundes, Kivlenieks – 0,792 sekundes, bet Rēķis – 1,107 sekundes.

Otro braucienu Rubenis veica jau labāk un pakāpās par divām pozīcijām. Kivlenieks otrajā braucienā bija viens no labākajiem startā, tomēr finišā zaudēja vienu pozīciju. Savukārt Rēķis otrajā braucienā bija tuvu kritienam, tomēr savaldīja kamanas un summā noslīdēja par divām pozīcijām zemāk.

Arī pēc otrā brauciena līderpozīcijas saglabāja Lohs, kurš par 0,282 sekundēm apsteidza Melleru. Tikmēr Cīgelers pēc diviem braucieniem līderim zaudēja jau 0,432 sekundes.

Pēc trešā brauciena līderi savas pozīcijas nosargāja. Pirmajā vietā nostiprinājās divkārtējais pasaules čempions Fēlikss Lohs, kurš Melleru apsteidza jau par 0,529 sekundēm, bet trešajā vietā joprojām bija Armīns Cīgelers (+1,002 sekundes).

Rubenis trešajā braucienā trases lejasdaļā pieļāva kļūdu, kas neļāva viņam iekļūt jau tagad labāko desmitniekā. Pēc trīs braucieniem līderim Rubenis zaudēja 1,945 sekundes, bet no labāko desmitnieka viņu šķīra 0,283 sekundes. Kivlenieks pēc trīs braucieniem līderim zaudēja 2,370 sekundes, bet Rēķis – 3,462 sekundes.

Jau ziņots, ka piektdien treniņā, traucoties ar apmēram 145 km/h lielu ātrumu, kritienu piedzīvoja gruzīnu sportists Nodars Kumaritašvili. Viņš nenoturējās kamanās un izlidoja no trases, ar galvu ietriecoties trases metāla konstrukcijās. Ārstu centieni bija nesekmīgi, jo izglābt sportista dzīvību neizdevās. Gruzijas delegācija apsvēra iespēju nestartēt Vankūverā, tomēr komandu neatsauca un sportisti piedalīsies sacensībās, godinot bojā gājušo tautieti.

Lai gan oficiālās amatpersonas neuzsvēra trases bīstamību, organizētāji tomēr nolēma nedaudz mainīt ledus profilu un pēc 16.virāžas izejas virs trases malām izvietoja arī "drošības spilvenus". Tāpat tika nolemts mainīt sacensību norisi - vīrieši startēja zemāk trasē no sieviešu starta vietas. Tādējādi organizatori cerēja, ka 16.virāžā ātrums vairs nebūs tik liels un tiks samazināts kritiena risks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!