Foto: EPA/LETA
Pasaules čempionāta pusfinālā ceturtdien iekļuva pēdējo divu gadu čempione Krievijas hokeja izlase, kas ceturtdaļfinālā aizraujošā un skaistā cīņā ar 5:2 (1:0, 2:0, 2:2) uzvarēja Kanādu.

Tādējādi Krievijai izdevās revanšēties par nepatīkamo zaudējumu 2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā, kad krievu hokejisti ar 3:7 zaudēja Kanādai, kas vēlāk izcīnīja arī zelta medaļas. Tāpat līdz ar šo panākumu Krievijas izlase turpina savu uzvaras gājienu pasaules čempionātos – Krievijai tā bija 26.uzvara pēc kārtas. Pēdējo reizi Krievija zaudējumu piedzīvoja 2007.gada pasaules čempionāta pusfinālā, kad pagarinājumā ar 1:2 piekāpās Somijai.

Abas komandas maču aizvadīja augstā tempā, izveidojot daudzus bīstamus momentus. Par vienu no spēles galvenajiem varoņiem kļuva Krievijas vārtsargs Semjons Varlamovs, kurš atvairīja 25 pretinieku metienus. Taču pirmos vārtus Varlamovs ielaida tikai 54.minūtē, kad mača liktenis praktiski bija izšķirts.

Lai gan Krievijai bija pārsvars un krievu uzbrukumi bija bīstamāki, pirmos vārtus pasaules čempioni guva tikai pirmā perioda pēdējā minūtē, kad kanādiešu vārtsargu Krisu Meisonu pārspēja Maksims Afinogenovs. Otrajā periodā Krievija divreiz izmantoja skaitlisko vairākumu (vārtus guva Pāvels Dacjuks un Jevgeņijs Malkins), kas bija arī izšķirošais brīdis mačā. Pēdējās trešdaļas astotajā minūtē Sergejs Fjodorovs panāca jau 4:0, kliedējot kanādiešu cerības uz panākumu.

Pasaules čempionāta labākais vārtus guvējs Džons Tavaress sešas minūtes pirms spēles beigām beidzot pārspēja Varlamovu, kanādieši noņēma arī vārtsargu, bet Malkins to izmantoja un guva savus otros vārtus spēlē. 14 sekundes pirms spēles beigām Varlamovu pārspe't izdevās arī Metam Dušēnam, taču tas vairs neko būtiski neietekmēja – Krievija uzvarēja un iekļuva pusfinālā, kur tiksies ar Vāciju.

Jāpiebilst, ka spēlē hokejisti izcēlās ar rupjībām, cenšoties "izsist" pretiniekus no spēles ritma. Pirmajā periodā, kad rezultāts vēl bija neizšķirts 0:0, krievu hokejisti asi nospēlēja pret Koriju Periju, un pēc šī incidenta kanādieši nepalika parādā. Otrajā periodā pāris reizes jau kanādieši asi nospēlēja pret Aleksandru Ovečkinu, un grūstīšanās laukumā kļuva arvien biežāka. Pēdējā trešdaļā, kad mača liktenis bija izšķirts, pāris epizodēs Krievijas hokejisti provocēja Kanādas spēlētājus, izraisot kautiņus. Rezultātā abu komandu spēlētāji kopā nopelnīja 78 soda minūtes (30 –Krievijai; 48 –Kanādai).

Līdz ar zaudējumu Kanādas hokeja izlase pasaules čempionātā ierindojās septītajā vietā. Kanādieši pirmo reizi kopš 2002.gada neiekļūst pusfinālā, bet tik zemu pasaules čempionātā Kanāda nav bijusi kopš 1992.gada, kad arī palika septītā.

$t1='krievija'; $t2='kanada'; include "$includes_dir/projects/hockey2010/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!