Foto: EPA/LETA
Par 2010.gada pasaules čempioniem svētdien Ķelnē kļuva Čehijas hokejisti, kas finālā dramatiskā un aizraujošā mačā ar 2:1 (1:0, 1:0, 0:1) uzvarēja pēdējo divu gadu čempioni Krieviju.

Foto galerija

Čehija par pasaules čempioni kļuva pēc piecu gadu pārtraukuma - 2005.gadā Vīnē čehi finālā ar 3:0 pieveica Kanādu.

Tādējādi čehiem izdevās pārtraukt Krievijas izlases dominanci pasaules čmepionātā - krievu hokejisti nebija zaudējuši 27 spēlēs pēc kārtas. Krievijas izlase pasaules čempionātā pēdējo zaudējumu piedzīvoja 2007.gadā, kad pusfinālā pagarinājumā zaudēja Somijai.

Čehijai vārtus jau spēles 20.sekundē guva Jakubs Klepišs, bet otrā perioda priekšpēdējā minūtē Tomašs Rolineks panāca 2:0. Krievijai vienīgos vārtus pēdējā minūtē guva Pāvels Dacjuks.

1.periods

Jau spēles pirmajā minūtē čehi sagādāja Krievijas izlasei aukstu dušu, kad 20. sekundē Jakubs Klepišs panāca 1:0 Čehijas labā, raidot ripu tukšos vārtos.

Pēc tam spēle uzņēma šai čempionātā reti kurā spēlē redzētu tempu, jo Krievijas izlase, tik ātri un negaidīti nonākusi zaudētājos, sāka intensīvi uzbrukt Tomaša Vokouna sargātajiem vārtiem, taču Čehijas izlases vārtsargs demonstrēja apbrīnojami aukstasinību, meistarīgi un pārliecinoši darbojoties gan ar nūju, gan ķērējcimdu.

Skaistus un bīstamus komandas biedru iesāktos uzbrukumus noslēdza gan Iļja Kovaļčuks, gan Maksims Afinogenovs, un perioda vidū izskatījās, ka Krievijas izlase spēlē vairākumā, tik intensīvi bija viņu uzbrukumi.

Toties, kad Krievijas izlase patiešām nonāca vairākumā, kad par Afinogenova klupināšanu izgājienā uz vārtiem noraidīja Petru Časlavu, skaitlisko pārsvaru viņiem neizdevās realizēt, turklāt čehi turpināja iesākto "tradīciju" veidot pretuzbrukumus, esot mazākumā, un arī šī spēle nebija izņēmums. Tikai ar to atšķirību, ka vārti netika gūti.

Cenšoties nosargāt gan savus vārtus, gan iegūto pārsvaru, čehu hokejisti nopelnīja vēl divas noraidījumus, taču Vokouns ne reizi netika pārspēts.

Dramatiskākais brīdis pienāca pašās perioda beigās, kad Krievijas izlases uzbrukums pēdējā minūtē beidzās ar it kā gūtiem Dacjuka vārtiem, taču spēles tiesnesis, aizdomās, ka vārti varētu būt gūti jau pēc perioda beigu signāla, pieprasīja video tiesneša atzinumu. To apstiprināja arī šis tiesnesis, un Krievijas izlase pārtraukumā devās, joprojām esot zaudētāju lomā.

2.periods

Trešdaļas sākumā Čehijas izlase joprojām bija mazākumā, jo uz sodīto spēlētāju soliņa vēl vairāk kā minūti bija jāatrodas Miroslavam Blatakam, un trešdaļu Čehijas izlase atkal uzsāka ar uzbrukumu mazākumā, Petram Koukulam dodoties pretuzbrukumā un tiekot līdz pašiem Krievijas izlases vārtiem.

Periodā turpinājās Krievijas izlases ofensīva, taču Čehijas izlase spēlēja daudz aktīvāk un agresīvāk nekā pirmajā trešdaļā, par ko liecina arī izdarīto metienu skaits – 12:10, gan joprojām Krievijas labā.

Visu perioda laiku abu izlašu vārtos teicami darbojās gan Semjons Varlamovs, gan Tomašs Vokouns, atvairot attiecīgi gan čehu, gan krievu hokejistu uzbrukumus.

Līdzīgi kā pirmās trešdaļas beigās, arī šoreiz izšķirīgie perioda notikumi risinājās pēdējās minūtēs – Čehijas izlases aizsardzības zonā Aleksandrs Ovečkins nejauši nobloķēja Aleksandru Frolovu, un čehi devās ātrā pretuzbrukumā, kas vainagojās ar gūtiem vārtiem.

Tiesnesis gan nekavējoties pieprasīja videoieraksta noskatīšanos, jo izskatījās, ka Tomašs Rolineks vārtus guvis ar kāju, taču vārti tika ieskaitīti kā gūti atbilstoši noteikumiem, jo ripa netika apzināti raidīta vārtos ar kāju, tā palidoja garām Varlamovam, atsitoties pret Rolineku.

3.periods

Šāgada pasaules čempionāta pēdējās spēles trešā trešdaļa izvērtās par īstu trilleri - ar traumām, noraidījumiem, vārtiem un nervus kutinošu izskaņu.

Tā kā pēc pirmajiem diviem periodiem Čehija atradās vadībā ar 2:0, viņi vairāk uzmanības veltīja spēlei piesardzīgā aizsardzībā, pie izdevības veidojot uzbrukumus, kamēr Krievijas izlasei bija jāatgūst jau divu vārtu deficīts, un viņi aktīvi spēlēja uzbrukumā. Taču gan Aleksandra Ovečkina, gan Pāvela Dacjuka, gan Iļjas Kovaļčuka raidītās ripas nesagādāja problēmas Tomašam Vokounam.

Perioda astotajā minūtē Aleksandrs Ovečkins lieliskā solo izgājienā pietuvojās Čehijas izlases vārtiem, taču ripa neizgāja cauri Vokouna kājsargiem, un pēc šā spēles momenta Krievijas izlases uzbrukumi kļuva mazāk pārliecinoši, toties abu komandu spēlē parādījās vairāk nervozitātes.

Trešdaļas vidū Čehijas izlase piedzīvoja būtiski zaudējumu spēlētāju rindās – pēc nejaušas sadursmes laukuma vidus zonā ar Alekseju Tereščenko uz ledus paliek petrs Koukals, kurš uz neilgu brīdi pat bija zaudējis samaņu. Tiesneši noteikumu pārkāpumu šai spēles momentā nefiksēja, taču Koukals laukumā vairs neiznāca.

Pēc minūtes Čehijas izlase pazaudēja arī Jaromīru Jāgru, kuru ar neatļautu paņēmienu pie apmales apturēja Aleksejs Jemeļins, kuram tiesneši piesprieda piecu minūšu sodu un noraidījumu līdz spēles beigām. Arī Jāgrs laukumā vairs neiznāca, un pēdējo minūti pirms spēles beigām pavadīja, noliecis galvu un pat neskatoties, kas notiek laukumā.

Spēles nogalē čehi gandrīz izlaida no rokām pirmajās divās trešdaļās kaldināto uzvaru, kad 18. minūtes vidū noraidījumu izpelnījās Mihals Rozšivals, bet pēc 26 sekundēm – arī Tomašs Rolinens. Paliekot trijatā pret sešiem Krievijas izlases spēlētājiem, jo Varlamovs pameta vārtus, čehi darīja ko spēja, taču arī krievu hokejistiem nervu sasprindzinājums lika sevi manīt, un vēl pēc pusminūtes uz noraidīto soliņa devās Jevgeņijs Malkins par sitienu pa seju Tomašam Mojžišam.

Taču Krievijas izlase arī pēc Malkina noraidījuma palika vairākumā, un to izdevās realizēt ar skaistu izspēli, ko uzsāka Sergejs Gončars, piespēlējot uz kreiso laukuma malu Iļjam Kovaļčukam, kurš izdarīja diagonālu piespēli Pāvelam Dacjukam vārtu priekšā – 2:1.

Pēdējās 36 sekundes tika aizvadītas ļoti nervozā spēlē, taču Krievijas izlases uzbrukumu pārtvēra čehu aizsargi, izvadot ripu ārpus savas aizsardzības zonas un tā sagaidot spēles beigu signālu.

Par vienu no finālspēles galvenajiem varoņiem kļuva čehu vārtsargs Vokouns, kurš sargāja Čehijas vārtus izšķirošajā spēlē pasaules čempionātā arī pirms pieciem gadiem, kad čehi iepriekšējo reizi kļuva par čempioniem.

Pēc droši aizvadītām priekšsacīkstēm ceturtdaļfinālā Krievija revanšējās Kanādai par zaudējumu Vankūveras Olimpiādē un uzvarēja ar 5:2, bet tad pusfinālā, pateicoties Pāvela Dacjuka priekšpēdējā minūtē gūtajiem vārtiem, tikai ar 2:1 pieveica čempionāta mājinieci Vācijas izlasi.

Čehijas izlasei ceļš līdz finālam bija stipri smagāks. Otrajā posmā uzvara ar 3:1 pār Latviju čehiem vēl nedeva vietu ceturtdaļfinālā, jo vajadzēja vēl iegūt punktu cīņā pret Kanādu. To čehi teicami izdarīja, uzvarot ar 3:2 un iekļuva ceturtdaļfinālā. Tālāk čehi pamatlaikā uzvaras nav guvuši – ceturtdaļfinālā Čehija pēcspēles "bullīšos" ar 2:1 pieveica Somiju, bet sestdien pusfinālā dramatiskā cīņā pamatlaikā pēdējās sekundēs izrāva neizšķirtu un tad atkal "bullīšos" ar 3:2 uzvarēja Zviedriju.

Atskatoties uz pasaules čempionāta hokejā vēsturi kopš 1992.gada, kad tika ieviests "play off" turnīra princips, abas 2010.gada čempionāta finālistes Čehija un Krievija tikai vienu reizi ir zaudējušas galvenajā turnīra spēlē.

Čehijas valstsvienība finālā ir spēlējusi sešas reizies - 1996.gadā, 1999.gadā, 2000.gadā, 2001.gadā, 2005.gadā un 2006.gadā, kad pasaules čempionāts hokejā norisinājās Latvijā.

1996.gadā Čehija ar 4:2 pieveica Kanādas izlasi, bet trīs gadus vēlāk, čempionātā, kad uzvarētājs tika noskaidrots divu spēļu summā, Čehija pārspēja Somijas izlasi. (3:1, 1:4, 1:0). Gadu vēlāk Čehija ar 5:3 pieveica Slovākiju, bet gadu vēlāk otro reizi finālā tika apspēlēta Somijas izlase - pagarinājumā tika izcīnīta uzvara ar 3:2. 2005.gada čempionātā Čehija finālā ar 3:0 pārspēja Kanādas hokejistus, bet gadu vēlāk čehi savu čempionu titulu atdeva Zviedrijas hokejistiem, kas izrādījās pārāki ar 4:0.

Krievijas izlase finālā ir spēlējusi četras reizes - 1993.gadā, 2002.gadā, 2008.gadā un 2009.gadā.

Savā pirmajā finālā Krievija ar 3:1 pārspēja Zviedrijas izlasi, bet līdz nākamajam finālam Krievijas izlases līdzjutējiem bija jāgaida deviņi gadi, kad finālā Krievijas pretiniece bija Slovākijas valstsvienība. Sīvā cīņā pārāki ar 4:3 izrādījās Slovākijas hokejisti. 2008.gadā Halifaksā Krievijas izlase, visu līdzjutēju gaidītajā finālā, ar 5:4 pagarinājumā pārspēja Kanādas izlasi. 2009.gada pasaules čempionātā Šveicē finālā tikās tās pašas izlases, kas tikās gadu atpakaļa - hokeja klasika Kanāda pret Krieviju, arī šajā reizē pārāki izrādījās Krievijas hokejisti, kas izcīnīja uzvaru ar 2:1.

$t1='krievija'; $t2='cehija'; include "$includes_dir/projects/hockey2010/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!