Piektdien Kanādas pilsētās Kvebekā un Halifaksā sākas 72. pasaules hokeja čempionāts (PČ), kura elites grupā 12. gadu pēc kārtas piedalīsies arī Latvijas izlase. 2008.gada pasaules čempioni finālspēlē tiks noskaidroti 18.maijā.
Lai gan Kanādu uzskata par hokeja dzimteni, pasaules čempionāts tās teritorijā risināsies pirmo reizi un būs saistīts ar Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) simtgades svinībām. PČ Kanādā vienmēr uztverts kā otršķirīgas sacensības ar minimālu vietējo mediju interesi par tām, jo tā laikā norit spēles par Stenlija kausu Nacionālajā Hokeja līgā (NHL). Halifaksā nekad nav bijusi NHL komanda, bet Kvebekā augstākā līmeņa pieaugušo hokeja komandas nav jau 13 gadu.

Lai gan PČ nekad nav noticis šīs valsts teritorijā, Kanādai ir visvairāk (24) pasaules čempionu titulu, no kuriem trīs iegūti pēdējos piecos gados. Intrigu vairo fakts, ka pēdējo reizi mājiniece PČ uzvarēja 1986.gadā, un tā bija valsts, kādas vairs nemaz nav, - PSRS.

Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde valstsvienībai 2008.gadā Kanādā uzdeva ieņemt vietu pirmajā desmitniekā. Komandas galvenais treneris Oļegs Znaroks uzdevumu uzskata par izpildāmu.

Pagājušajā gadā Maskavā, kad Znaroks pirmo reizi vadīja Latviju PČ, tā ieguva 13. vietu, kad izšķirošajā spēlē par nepalikšanu pēdējā vietā grupā, priekšsacīkstēs zaudēja Itālijai. Līdz šim augstākā PČ izcīnītā vieta Latvijas izlasei ir septītā - 1997.gadā Somijā galvenā trenera Leonīda Beresņeva vadībā un 2004.gadā Čehijā Kurta Lindstrēma vadībā.

PČ priekšsacīkšu kārtā Latvijas izlase B grupā Halifaksā 2.maijā (3.maijā plkst.2.15 pēc Latvijas laika) spēlēs ar ASV, 4.maijā plkst.22.30 tiksies ar Kanādu, bet 6.maijā (7.maijā plkst.2.15 pēc Latvijas laika) - ar Slovēniju. Tālākais Latvijas komandas spēļu grafiks būs atkarīgs no grupā ieņemtās vietas.

Spēlē pret Kanādu Latvijas izlase dosies laukumā retro dizaina tērpos, kādos tā spēlēja īsi pirms Otrā pasaules kara. Savukārt spēlē pret Latviju ASV izlase ies laukumā tērpos, kas līdzināsies tiem, kādos amerikāņi uzvarēja 1960.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Skvovelijā.

Visas Latvijas izlases spēles tiešraidēs translēs TV3, nākamajā dienā tās varēs noskatīties ierakstā, bet tiešās reportāžas varēs dzirdēt arī Latvijas Radio pirmajā programmā.

Sešās pārbaudes spēlēs pirms PČ Latvija Rīgā ar 1:2 pēcspēles metienos zaudēja Somijai un ar 4:3 pēcspēles metienos pieveica Dāniju, viesos guva divas uzvaras pār Slovākiju (2:0) un Dāniju (4:1), zaudēja Zviedrijai (3:4), bet jau Kanādā ar 0:1 pēcspēles metienos piekāpās Baltkrievijai.

Spēlē pret Baltkrieviju komandā jau spēlēja uzbrucēji Kaspars Daugaviņš un Raitis Ivanāns, kurš aizvadīja debiju izlasē. Par pēdējo atsijāto komandā kļuva uzbrucējs Guntis Džeriņš. Tādējādi Znaroka rīcībā būs palika 3 vārtsargi, 9 aizsargi un 13 uzbrucēji. Ceturtdien Znaroks nolēma, ka komandā dalībai pirmā posma spēlēs netiks pieteikti aizsargs Jānis Andersons un pieredzējušais uzbrucējs Aleksandrs Macijevskis, kuri tiks iekļauti komandā sākot ar otrā posma spēlēm. No spēlētājiem, kas reāli būtu varējuši pastiprināt komandu, nebūs aizsarga Kārļa Skrastiņa, kuram ir savainojums, kā arī uzbrucēja Mārtiņa Karsuma, kura komanda Providensas ''Bruins'' cīnās Amerikas Hokeja līgas izslēgšanas turnīrā.

Pieredzējušākais spēlētājs Latvijas izlasē būs uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs, kuram šis būs desmitais PČ elites divīzijā. Ņiživijs piedalījies arī Soltleiksitijas un Turīnas ziemas olimpiskajās spēlēs. Devītais PČ būs komandas kapteinim Rodrigo Laviņam, arī divkāršam olimpietim, astotais - vārtsargam Sergejam Naumovam, septītais - uzbrucējam Herbertam Vasiļjevam. Astotais pasaules čempionāts varēs būt arī uzbrucējam Aleksandram Macijevskim, ja viņš tiks iekļauts komandas sastāvā otrā posma sacensībām.

Pasaules čempionāta A grupā spēlēs Zviedrija, Šveice, Baltkrievija, Francija, B grupā - Kanāda, ASV, Latvija, Slovēnija, C grupā - Somija, Slovākija, Vācija, Norvēģija, D grupā - Čehija, Krievija, Dānija, Itālija. Pa trim labākajām komandām no A un D, kā arī B un C grupām izveidos divus sešniekus, no kuriem vēl pēc trim spēļu kārtām pa četrām komandām nonāks izslēgšanas turnīra ceturtdaļfinālos.

A un D grupu trīs labākās komandas veidos E grupu, B un C grupu trīs labākās komandas - F grupu. Ceturtdaļfinālos spēlēs E un F grupu attiecīgi 1. un 4. kā arī 2. un 3. komanda. Uzvarētājas iekļūs pusfinālā. Cīņā par palikšanu elitē vairs netiks aizvadīts viena riņķa turnīrs starp grupu pēdējo vietu ieguvējām, bet gan Kvebekas un Halifaksas grupu pēdējo vietu ieguvējas savās pilsētās aizvadīs sērijas līdz divām uzvarām, kuru zaudētājas pārcelsies uz 1. divīziju, bet to vietu 2009.gadā ieņems šāgada 1. divīzijas turnīru uzvarētājas Ungārija un Austrija.

Jau agrāk bija zināms, ka pirmo reizi PČ vēsturē spēles vadīs divi galvenie tiesneši un divi asistenti. Spēles notiks uz nedaudz šaurākiem laukumiem ar izmainītiem spēles zonu lielumiem, kādi ir NHL.

Pēc šī pasaules čempionātā arī tiks noskaidrotas pirmās astoņas komandas, kuras garantēs vietu 2010.gada Vankūveras olimpiskajās spēlēs. Latvija IIHF rangā šobrīd atrodas desmitajā vietā un, lai pakāptos augstāk, tai ir nepieciešams čempionātā finišēt aptuveni trīs vietas augstāk kā Baltkrievijas izlasei. Pirmās deviņas komandas automātiski kvalificēsies Olimpiādei, bet pārējās trīs vietas tiks sadalītas kvalifikācijas turnīros.

Halifaksā pasaules čempionāts būs lielākais notikums tās vēsturē un jau tāpēc pilsētas bāri, naktsklubi un restorāni tiek dekorēti un pārkrāsotas to fasādes. Pilsēta gaida ierodamies aptuveni 1000 Latvijas fanu.

Vietējie mediji īpaši izceļ "The Economy Shoe Shop" restorānu, kurš čempionāta laikā sauksies "Halifax Balti krekli". Pēc Latvijas izlases spēlēm tajā uzstāsies latviešu mūziķi Normunds Jakušonoks un Gunārs Meijers, bet līdzjutēju labpatikai Kanādā nogādātas 58 kastes "Aldara Zelta" alus.

Latvijas izlases sastāvs: vārtsargi - Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs, Dmitrijs Žabotinskis; aizsargi - Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs, Arvīds Reķis, Agris Saviels, Jēkabs Rēdlihs, Krišjānis Rēdlihs; uzbrucēji - Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Mārtiņš Cipulis, Aleksejs Širokovs, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Juris Štāls, Viktors Bļinovs, Raitis Ivanāns un Kaspars Daugaviņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!