Foto: AFP/Scanpix
Latvijas hokeja izlase šonakt Kanādas pilsētā Halifaksā uzsāka dalību pasaules čempionātā augstākajā divīzijā – savā pirmajā spēlē B grupā Latvija, ielaižot visus vārtus mazākumā, ar 0:4 (0:1, 0:1, 0:2) zaudēja spēcīgajai ASV izlasei.

Latvijas hokeja izlases spēle pret ASVimage

Pirmais periods.

Latvijas izlases vārtus šajā spēlē sargā Edgars Masaļskis. Amerikāņi maču sāka ar četriem uzbrucēju trijniekiem un trim aizsargu pāriem, bet Latvija - ar četrām pilnām maiņām.

Jau ar pirmajām sekundēm amerikāņi centās uzspiest ātru un spēka paņēmieniem bagātu spēli, bet Latvija izturēja pirmo minūšu ofensīvu, bet pēc Balarda pārkāpuma pret Lauri Dārziņu tika pie iespējas spēlēt skaitliskajā vairākumā. Ilgu laiku Latvijai neizdevās nostāties pretinieka zonā, bet vairākuma izskaņā Pujacs norībināja Tima Tomasa sargāto vārtu stabiņu. Drīz pēc tam arī Masaļskis bija spiests demonstrēt savu meistarību.

Kas spēlētas bija 7 minūtes, noraidījumu nopelnīja Jēkabs Rēdlihs un jau pirmajā uzbrukjumā Masaļska pēc metiena no zilās līnijas neveikli atvairīto ripu vārtos raidīja Dastins Brauns - 0:1.

Vēl pēc minūtes par bloķēšanu noraidīts tika Agris Saviels, tomēr šoreiz ASV izlases uzbrukuma viļņus Latvijai izdevās atvairīt. Tomēr ASV turpināja uzbrukt un piespieda Latviju vēlreiz pārkāpt noteikumus - šoreiz un noraidīto soliņa sēdās Miķelis Rēdlihs. Ties, arī amerikāņi pēc brīža palika četratā - divas soda minūtes saņēma Lī Stempniaks. 30 sekundes mūsēji nospēlēja vairākumā un izdevība rezultātu izlīdzināt bija Aleksejam Širokovam.

Vēl pēc brīža Jura Štāla mesto ripu Tomass atsita sev priekšā, bet neviens no mūsējiem tuvumā negadījās. Toties Kaspars Daugaviņš piespieda pret sevi pārkāpt noteikumus un pēc Tima Glīsona noraidījuma Latvija ieguva skaitlisko pārsvaru. Vairākumā Latvija uzbruka bīstami, tomēr Tomasu pārspēt neizdevās.

Otrais periods.

Arī otro periodu ļoti aktīvi iesāka amerikāņi, pirmajās sekundēs trīsreiz metot pa Masaļska sargātajiem vārtiem. Tomēr arī šo uzbrukumu vilni mūsējiem izdevās izturēt un jau pēc brīža Latvija tika pie iespējas spēlēt vairākumā. Amerikāņi gan bez īpašām pūlēm pretinieku uzbrukumus novirzīja pie laukuma apmalēm, kur Latvijas uzbrucēji spēka divcīņas pārsvarā zaudēja.

Briesmas radās arī pie Tomasa vārtiem - labi ātrie uzbrukumi padevās gan Ņiživija, gan Štālam, pēc partneru klasiskas izspēles lieliska izdevība bija Cipulim, un kopumā mūsējie centās spēlēt aktīvi un turēt līdzi amerikāņu diktētajam vētrainajam spēles tempam. Labi ātrajā uzbrukumā izgāja Miķelis Rēdlihs, tomēr viņa metienu no distances bloķēja aizsargs, bet atkārtoto raidījumu tvēra Tomass.

Pēc Aleksandra Jerofejeva pārkāpuma aizturētā soda laikā pretinieka raidītās ripas ceļā gūlās Kaspars Daugaviņš un ripa trāpīja viņam pa slidzābaku un laukumu spēja atstāt tikai pēc komandas biedru palīdzības. Šoreiz mazākumā Latvijas spēlētāji netika galā ar ASV izlases ofensīvu un Patriks Keins ar patālu metienu guva otros vārtus - 0:2.

Saviels amerikāņu ātrajā pretuzbrukumā netika līdzi Stempniakam un pēc pārkāpuma tiesnesis nozīmēja soda metienu. To izpildīja pats Stempniaks, taču viņa mēģinājumu no distances raidīt ripu starp Masaļska kājsargiem Edgars atšifrēja un ripu tvēra.

Arī turpinājumā iniciatīva un teritoriālais pārsvars piederēja ASV hokejistiem. Trešdaļas izskaņā noraidījumu nopelnīja Arvīds Reķis, bet Deivids Beikss tika noraidītrs par rupjību. Lielisku izdevību izsēja Herberts Vasiļjevs, bet pēdējās sekundēs trešo pārkāpumu pret sevi nopelnīja Miķelis Rēdlihs.Trešais periods.

Trešais periods.

Pēdējās 20 minūtes abas komandas iesākas četratā, bet pēc tam vairākumā spēlēja Latvijas hokejisti. Tomēr nervi neizturēja Jerofejevam un viņa nevajadzīgais pārkāpums atkal mūsējos atstāja četru vīru sastāvā. Pēc mirkļa divas minūtes nopelnīja Miķelis Rēdlihs un mūsējie jau palika trijatā pret četriem, bet vēl pēc brīža trijatā pret pieciem amerikāņiem. Šajā saspringtajā posmā teicami prasmīgi cīnījās gan Masaļskis, gan laukuma spēlētāji un vārtus izdevās nosargāt.

Vienā epizodē Guntis Galviņš ripu izvilka no tukšiem Latvijas izlases vārtiem, bet brīdī, kas Latvijas izlase kārtējo reizi cīnījās mazākumā (noraidīts bija Krišjānis Rēdlihs), Zaks Pariss panāca 3:0.

Trešdaļas vidū amerikāņu uzbrucēji divreiz nospēlēja rupji pret Masaļski un pēc otrās epizodes abpusējo noraidījumu nopelnīja mūsu NHL policists Raitis Ivanāns un Marks Barišs. Laura Dārziņa noraidījums mūsējos atstāja trijatā un tas ļāva ASV hokejistiem kārtējo reizi izspēlēt skaitliskā vairākuma kārti - šoreiz precīzs bija Patriks O'Salivans, panākot jau 4:0.

Laba izdevība gūt vārtus bija Daugaviņš, kurš netrāpīja teju vai tukšos vārtos, vēl pēc brīža Jānim Spruktam sejā ar nūju iebrauca Džefs Halperns un Latvijas izlase tika pie iespējas spēlēt vairākumā. Tomēr amerikāņi ar dažbrīd parupjiem arī šoreiz paņēmieniem apslāpēja mūsējo centienus gūt kaut vai goda vārtus.

Mača izskaņā vēl vienu noraidījumu, apturot amerikāņu ātro pretuzbrukumu nopelnīja mūsējo kapteinis Rodrigo Laviņš, bet pēdējās sekundēs abpusējo divminūti saņēma Širokovs un Drū Stafords.

Par labākajiem spēlētājiem atzina Edgaru Masaļski un Polu Martinu.

Vēl šodien B grupā jau pie pirmās uzvaras tika mājiniece Kanādas izlase, kas bez lielām problēmām ar 5:1 pieveica Slovēniju.

Atgādinām, ka Latvijas izlase pasaules čempionātā Kanādā priekšsacīkstēs B grupā vēl 4.maijā (pulksten 22:30 pēc Latvijas laika) tiksies ar Kanādu, bet 6.maijā (7.maijā pulksten 2:15 pēc Latvijas laika) - ar Slovēniju. Grupas trīs labākās komandas iekļūs nākamajā posmā, bet grupas vājākā komanda sērijā līdz divām uzvarām cīnīsies ar C grupas vājāko komandu par palikšanu augstākajā divīzijā.

Latvijas izlases sastāvs: vārtsargi - Edgars Masaļskis, Sergejs Naumovs, Dmitrijs Žabotinskis; aizsargi - Rodrigo Laviņš, Guntis Galviņš, Georgijs Pujacs, Aleksandrs Jerofejevs, Arvīds Reķis, Agris Saviels, Jēkabs Rēdlihs, Krišjānis Rēdlihs; uzbrucēji - Armands Bērziņš, Lauris Dārziņš, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Mārtiņš Cipulis, Aleksejs Širokovs, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Juris Štāls, Viktors Bļinovs, Raitis Ivanāns un Kaspars Daugaviņš.

$t1='asv'; $t2='latvija'; include "$includes_dir/projects/hockey2008/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!