Foto: F64
Latvijas hokeja izlase ar zaudējumu iesāka arī 2010.gada pasaulesčempionātu augstākajā divīzijā, sestdien Manheimā B grupas pirmajā spēlē ar 1:3 (0:1, 0:1, 1:1) piekāpjoties Šveices valstsvienībai.

Foto galerija

Tādējādi Latvija kopš spēlēšanas augstākajā divīzijā joprojām ne reizi pasaules čempionātus nav iesākusi ar uzvaru.

Latvijas vārtus mačā sargāja Edgars Masaļskis, kurš tika atzīts par labāko Latvijas rindās. Masaļskis atvairīja 30 metienus. Arī šveiciešiem labākais bija vārtsargs Martins Gerbers, kurš atvairīja 21 metienu.

Šveicei vārtus jau spēles trešajā minūtē guva Andreass Ambūls. Otros vārtus švecieši guva otrā periodā trešajā minūtē - šoreiz precīzs bija Romāns Jozī. Pēdējās trešdaļas trešajā minūtē Gints Meija vienus vārtus atguva, bet trešos vārtus šveiciešiem guva Martins Pluss, trīs sekundes pirms mača beigām ripu raidot tukšos vārtos.

1.periods

Latvijas izlase maču iesāka aktīvāk un jau pirmajā minūtē Martinam Gerberam nācās glābt šveiciešus, taču lēnām šveicieši pārņēma iniciatīvu un pirmā perioda turpinājumā pilnībā dominēja laukumā.

Trešajā minūtē Latvijas izlase "iekrita" aizsardzībā un Tibo Monē spēcīgo metienu atvairīja Masaļskis. Tomēr Šveices uzbrukuma turpinājums noslēdzās ar vārtu zaudējumu – ripa trāpīja Kristapam Sotniekam pa slidu, bet Andris Džeriņš nenosedza Andreasu Ambūlu, kurš kritienā pārspēja Masaļski.

Turpinājumā abas komandas darbojās ļoti lielos ātrumos, bet iniciatīva pilnībā bija šveiciešiem. Daudz raizes Latvijas aizsardzībai sagādāja tieši Monē un Ambūls, tomēr arī pēc citu šveiciešu metieniem Masaļskim bija daudz darba. Viena no retajām iespējām Latvijai bija 17.minūtē, kad no labās malas agresīvā stilā līdz vārtiem izlauzās Miķelis Rēdlihs, kuram gan ripu vārtos dabūt neizdevās.

Šveiciešu pārsvaru pirmajā periodā spilgti raksturo arī metienu skaits – Latvijas hokejisti izdarīja tikai piecus metienus, bet šveicieši 14 metienus.

2.periods

Otro periodu Latvijas izlase sāka ar aktīviem uzbrukumiem, ar labām piespēlēm izcēlās Mārtiņš Karsums, taču šveicieši – kā laukuma spēlētāji, tā vārtsargs atvairīja mūsējo metienus. Tad sekoja pamatīga Šveices ofensīva mūsu aizsardzības zonā, kas beidzās ar vēl vienu vārtu guvumu – Romans Jozī panāk 2:0 Šveices labā.

Tikai pēc vairākām minūtēm Latvijas izlases spēlētājiem izdevās beidzot ieiet pretinieku zonā un izveidot vairākas interesantas uzbrukuma epizodes, taču neviena no tām nebeidzās ar vārtu guvumu. Spēles 13. minūtē noraidījumu uz 2 minūtēm par pretinieka grūšanu nopelnīja pirmo vārtu guvējs Andreass Ambūls, un Latvijas izlasei radās īpaši labvēlīga situācija, kad nūju salauza uzreiz divi šveiciešu hokejisti. Diemžēl, lielākoties spēle ritēja gar zonas līniju un mūsējiem neizdevās izveidot reālas vārtu gūšanas kombinācijas. Vairākums tā arī palika nerealizēts, toties pēc noraidītā Ambūta atgriešanās laukumā šveicieši uzsāka bīstamu spēli pie Edgara Masaļsla vārtiem un mūsu zonā kopumā, un tikai mūsu vārtsarga meistarība glāba no vairāku vārtu zaudējuma pāris minūšu laikā.

Neilgi pirms trešdaļas beigām rupji savā aizsardzības zonā kļūdījās Māris Jass, turklāt, cenšoties labot savu kļūdu, viņš vēl nopelnīja divu minūšu noraidījumu par sitienu pretiniekam, un šveicieši nekavējoties centās rezultātu pavērst vēl labvēlīgāku sev. Taču arī šajās situācijās veiksme bija mūsējo pusē, un Edgars Masaļskis tā arī netika pārspēts.

Pēc diviem periodiem šveicieši bija izdarījuši jau 25 metienus, kamēr Latvijas hokejisti - tikai desmit.

3.periods

Tradīciju vārtus gūt perioda trešajā minūtē spēles pēdējā trešdaļā turpināja Latvijas izlase, kad pēc skaistas Jura Štāla "piruetes" šveiciešu vārtsarga Martina Gerbera atsisto ripu izmanīgi vārtos raidīja Gints Meija, gūstot savus un arī valstsvienības pirmos vārtus šajā pasaules čempionātā.

Pēc šā panākuma Latvijas izlase sāka spēlēt aktīvāk, Gerbera vārtus apdraudēja gan Mārtiņš Cipulis, gan Aleksandrs Ņiživijs, taču 4. minūtē mūsējiem nācās atgriezties savā aizsardzības zonā, kad divu minūšu noraidījumu izpelnās Mārtiņš Karsums. Šveices izlases treneris uzreiz, protams, sūta laukumā spēcīgāko, Tibota Monē uzbrucēju maiņu, un viņi  jau pāris sekundes pēc iemetiena bīstami uzbrūk Masaļska vārtiem, taču Edgars mestās ripas atvaira.

Latvijas izlase uzbrukuma pozīcijā atgriežas 6. minūtē, kad noraidīts tiek Pols Savarī, un tad mūsējie vairākumā spēlē veselas četras minūtes, jo uzreiz pēc Savarī iznākšanas laukumā sodu izpelnās Andreass Ambūls. Diemžēl šī likteņa dāvana netiek izmantota, un šveicieši abus mazākumus iztur.

Trešajā periodā abu komandu spēle ir līdzīgāka, un vairs nav vērojams tik izteikts šveiciešu pārsvars kā pirmajā vai otrajā trešdaļā, taču nevar arī teikt, ka pretinieki izteikti spēlētu aizsardzībā, lai gan Latvijas izlase uzbrukumus veidoja aktīvāk un intensīvāk - 13. minūtē pēc Laura Dārziņa metiena ripa atsitas pret vārtu pārliktni. Tam gan sekoja vairākas bīstamas šveiciešu ofensīvas, kad vārtus atkal glāba Edgars Masaļskis vai pašu kļūmes, kā Damjenam Bruneram, kuram 16. minūtē bija reālas vārtu gūšanas iespēja, taču viņš netrāpīja pa ripu.

Tuvojoties spēles beigām, Šveices izlases treneris pieprasīja 30 sekunžu pārtraukumu un spēles ritms izlīdzinājās, šveiciešiem sākot spēlēt nedaudz agresīvāk, taču ar katru sekundi Latvijas izlases uzbrukumi kļuva izmisīgāki.

Kad līdz mača beigām bija palicis mazāk par pusotru minūti, 30 sekunžu pārtraukumu pieprasīja arī Oļegs Znaroks, un pēc spēles atsākšanās Edgars Masaļskis devās uz spēlētāju soliņu, dodot vietu sestajam laukuma spēlētājam. Latvijas izlasei vairākas reizes izdevās aizkavēt šveiciešu raidīto ripu, pirms tā ieslīd mūsu tukšajos vārtos, taču četras sekundes pirms beigu signāla šveicieši izsit ripu no savas zonas, izveido pretuzbrukumu un Martins Pluss nostiprina Šveices uzvaru - 3:1.

Latvijas komanda nākamajos B apakšgrupas mačos pirmdien tiksies ar Kanādu, bet trešdien cīnīsies pret Itālijas hokejistiem.Atgādinām, ka Latvijas izlasei ir izvirzīts uzdevums iekļūt ceturtdaļfinālā, kas pēc zaudējuma pasaules čempionāta pirmajā spēlē būs grūti izpildāms.

Latvijas valstsvienība pagājušā gadā pasaules čempionātā, kas notika Šveicē, izcīnīja septīto vietu. Iepriekš septīto pozīciju, kas līdz šim ir Latvijas izlases labākais sasniegums pasaules čempionātos, tai bija izdevies izcīnīt vēl arī 1997.gadā Somijā un 2004.gadā Čehijā.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē jau 14 gadu pēc kārtas.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja pavisam sešas pārbaudes spēles. Vispirms Rīgā Latvijas komanda aizvadīja divas spēles ar Francijas izlasi. Pirmajā spēlē Latvijas izlase uzvarēja ar 4:1, bet dienu vēlāk bija pārāka ar 2:0. Pēc tam Latvijas izlase "Arēnā Rīga" aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Baltkrieviju, abās izcīnot uzvaras - pirmajā spēlē ar 3:2, bet otrajā - ar 2:1.

Savukārt 2. un 3.maijā Latvijas valstsvienība izbraukumā Slovākijā vispirms ar 3:4 zaudēja šīs valsts izlasei, bet dienu vēlāk izcīnīja uzvaru ar rezultātu 2:0.

Latvijas hokeja sastāvs dalībai pasaules čempionātā: vārtsargi - Edgars Masaļskis, Edgars Lūsiņš, Mārtiņš Raitums; aizsargi - Georgijs Pujacs, Arvīds Reķis, Guntis Galviņš, Māris Jass, Kristaps Sotnieks, Jānis Andersons, Aleksandrs Jerofejevs, Jēkabs Rēdlihs; uzbrucēji - Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Kaspars Daugaviņš, Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Juris Štāls, Sergejs Pečura, Gints Meija, Kaspars Saulietis.

$t1='latvija'; $t2='sveice'; include "$includes_dir/projects/hockey2010/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!