Latvijas sieviešu basketbola izlase sestdien „Arēnā Rīga” ar uzvaru noslēdza 2009.gada Eiropas čempionātu, spēlē par septīto vietu ar 67:59 uzvarot Slovākijas izlasi.

imageFoto galerija

Lieliski maču Latvijas rindās aizvadīja jaunā Sabīne Niedola, kura guva 16 punktus, izcīnīja 11 atlēkušās bumbas un izdarīja trīs rezultatīvas piespēles. 14 punktus vēl guva Anete Jēkabsone-Žogota, bet 13 punktus – Zane Tamane. Slovākijai 13 punktus guva Lucija Kupčikova, 12 punktus – Zuzana Žirkova, 11 punktus – Martina Gjurčsi un 10 punktus Lucija Laškova.

Latvijas izlase spēli tradicionāli jau iesāka kapteine Gunta Baško, Anete Jēkabsone-Žogota un Zane Tamane, saspēles vadīšana tika uzticēta Kristīnei Kārkliņai, bet savainoto Lieni Jansoni aizstāja Aija Putniņa.

Sākumā Latvijas izlase netika galā ar Slovākijas garajām spēlētājām un zaudēja cīņu par atlēkušajām bumbām (pretinieces savāca sešas bumbas pat pie mūsu groza jau pirmajās minūtēs). Tas arī ietekmēja spēles rezultātu sākumā – tas lēnām auga par labu Slovākijai (5:8, 7:12). Latvijas basketbolistes sakārtoja darbību aizsardzībā, kopējiem spēkiem cīnījās par bumbām un pietuvojās līdz 11:13. Taču pirmās ceturtdaļas beigas atkal piederēja Slovākijai – 13:17 pēc desmit minūtēm.

Otrās ceturtdaļas sākumā savus pirmos punktus (piecus pēc kārtas) guva Jēkabsone-Žogota un Latvija atguva vadību 21:19. Ar centību izcēlās arī jaunā Sabīne Niedola, citām Latvijas spēlētājām arī sāka „iet spēle no rokas” un pirmo puslaiku Latvija noslēdza uz cerīgas nots – 31:27.

Nelielu pārsvaru Latvija saglabāja arī otrā puslaika sākumā, taču slovākietes guva piecus punktus pēc kārtas, atkal izvirzoties vadībā – 39:38. Ar Niedolas aktivitāti izdevās spēli turēt līdzīgi, bet pirmā puslaika izskaņā Kārkliņa un Jēkabsone-Žogota ar precīziem trijniekiem panāca Latvijai lielāko pārsvaru spēlē tobrīd – 52:45.

Arī pēdējā ceturtdaļā iniciatīva piederēja Latvijai, kas turpināja palielināt pārsvaru, un četras minūtes pirms pamatlaika beigām Niedola panāca jau 61:51. Arī mača izskaņā redzamākā spēlētāja laukumā bija Niedola – jaunā spēlētāja aktīvi nospēlēja gan aizsardzībā, gan uzbrukumā, un pēc viņas metiena pusotru minūti pirms beigām jautājumi par uzvarētāju mačā vairs nebija 65:54.

Spēlei par septīto vietu bija tikai sportiska nozīme, jo vairāk neko tā neizšķīra. Abas komandas savā starpā jau tikās otrā posma turnīrā un toreiz Slovākija uzvarēja ar 78:69, kaut gan pirmajā puslaikā Latvijai vienubrīd bija pat 16 punktu pārsvars.

Jau ziņots, ka finālturnīru Latvija uzsāka ar četrām uzvarām pēc kārtas, bet tad ir piedzīvojusi četrus zaudējumus pēc kārtas. Zaudējumu sērija iesākās tieši ar maču pret Slovākiju. Īpaši sāpīgi bija pēdējie zaudējumi – ceturtdaļfinālā Latvija ceturtdien pagarinājumā ar 64:69 piekāpās pašreizējai Eiropas čempionei Krievijai, bet vakar nenoturēja 22 punktu pārsvaru un pusfinālā cīņā par 5.-8.vietai pagarinājumā ar 66:68 zaudēja Itālijai. Kā zināms, Eiropas čempionāta piecas labākās komandas iegūst ceļazīmi uz pasaules čempionātu, kas nākamgad notiks Čehijā.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

$t1='latvija'; $t2='slovakija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!