Piektdien Šveices pilsētās Bernē un Cīrihē-Klotenē sāksies 73. Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) organizētais pasaules čempionāts elites divīzijā, kurā startēs arī Latvijas nacionālā valstsvienība galvenā trenera Oļega Znaroka vadībā.
Turnīrā pavisam piedalīsies 16 komandas, kuras priekšsacīkstēs iedalītas četrās apakšgrupās. A grupā startēs Ungārija, Kanāda, Slovākija un Baltkrievija, B grupā spēkosies Vācija, Krievija, Šveice un Francija, C grupā cīnīsies Latvijas, Zviedrija, ASV un Austrija, savukārt D grupā savā starpā konkurēs Somijas, Čehijas, Dānijas un Norvēģijas komandas.

Sacensību otrajā fāzē jeb kvalifikācijas kārtā iekļūs katras apakšgrupas trīs spēcīgākās vienības. A un D grupas līderu trio izveidos E apakšgrupu, bet B un C spēcīgāko vienību trijnieki - F grupu. Četras labākās E un F grupu komandas nodrošinās sev vietu ceturtdaļfinālā, lai turpinātu cīņu par pasaules čempiona titulu. Savukārt, priekšsacīkšu kārtas visu grupu četras vājākās komandas savā starpā izspēlēs riņķa turnīru, lai noskaidrotu tās divas komandas, kurām spēcīgāko sabiedrība būs jāatstāj. Abu vājāko vienību vietā nākamsezon elites divīzijā nāks Kazahstānas un Itālijas izlases.

Latvijas izlase uz čempionātu devusies ar trim vārtsargiem, astoņiem aizsargiem un 13 uzbrucējiem. Potītes savainojuma dēļ komandai līdzi nevarēja doties aizsargs Jēkabs Rēdlihs, kurš trešdien notikušajā treniņā "atsvaidzināja" savu traumu.

Pasaules čempionāta priekšsacīkstēs katra izlase drīkstēs pieteikt 20 laukuma spēletājus un trīs vārtsargus. Tas nozīmē, ka vismaz divus laukuma spēlētājus no aizbraukušajiem uz Šveici Latvijas izlases treneri uz pirmajām trim priekšsacīkšu spēlēm nepieteiks. Savukārt uz nākamo kārtu varēs pieteikumā pierakstīt klāt vēl divus hokejistus. Uz otrās kārtas mačiem, iespējams, izlasei varētu pievienoties Amerikas hokeja līgas (AHL) pārstāvis Oskars Bārtulis, ja viņa klubs būs izstājies no dalības turnīra izslēgšanas mačos.

Latvijas hokeja izlases sastāvā iekļauti divi pasaules čempionāta debitanti - Rīgas "Dinamo" aizsargs Kristaps Sotnieks un Zviedrijas Junioru līgas kluba "Brynas" kluba uzbrucējs Roberts Jekimovs.

Latvijas Hokeja federācija (LHF) izlasei gaidāmajā pasaules čempionātā izvirzījusi uzdevumu ieņemt ne zemāku vietu par desmito. Divos pēdējos pasaules čempionātos Oļega Znaroka vadībā hokejisti federācijas izvirzīto uzdevumu iekļūt vadošo valstu desmitniekā neizpildīja, 2007. gadā ieņemot 13. vietu, bet pērn - 11. pozīciju. Federācijas vadība gan abas reizes Znarokam šo formālo neveiksmi piedeva un bijušais valstsvienības spēlētājs palika strādāt ar Latvijas izlasi.

"Šis uzdevums, protams, ir formalitāte. Es ļoti ticu treneriem un puišiem, ka viņi atdos visus spēkus čempionātā, lai parādītu Latviju no labākās puses," iepriekš norādīja LHF prezidents Kirovs Lipmans.

Gatavoties pasaules čempionātam Šveicē Latvijas izlase sāka 27. martā un sagatavošanās posmā aizvadīja sešas pārbaudes spēles savā laukumā. Tika zaudēts pret Vāciju (1:2, 2:4), Trešajā mača 10. aprīlī negaidīti tika zaudēts arī Francijai (3:5), tomēr jau nākamajā dienā mūsējie revanšējās ar 5:2. Savukārt, pēdējās divās spēlēs pret Slovākiju, vispirms 16. aprīlī tika atzīts viesu pārākums ar 2:4, bet pēdējā pārbaudes spēlē 17. aprīlī tika izcīnīta skaista uzvara ar 3:2 pagarinājumā.

Pasaules čempionātā Latvijas izlases priekšsacīkstēs spēlēs C grupā kopā ar Zviedrijas, ASV un Austrijas izlasēm. Ja Latvijas izlase pēc priekšsacīkšu kārtas spēlēm savā grupā ierindosies kādā no pirmajām trim vietām, tad otrajā kārtā būs jāsacenšas ar trim labākajām B grupas (Krievija, Šveice, Vācija, Francija) komandām.

Bukmeikeru kantori pirms pasaules hokeja čempionāta par galvenajiem favorītiem uzskata pašreizējo pasaules čempioni Krieviju un pērnā gada vicečempioni Kanādu.

Totalizatoru kantoris „bwin.com" par galveno favorīti uzskata Kanādu (koeficients 3.00), kurai seko Krievija (3.25) un Čehija (5.00). Latvijas iespējas uzvarēt pasaules čempionātā tiek vērtētas ar koeficientu 501.00 .

Savukārt totalizatoru kantoris „betway.com" un „William Hill" par galveno favorīti uzskata Krieviju, kuras uzvarai tiek pielīdzināts koeficients 3.00. Aiz Krievijas šo kantoru vērtējumā seko Kanāda un Zviedrija.

Latvijas izredzes uzvarēt pasaules čempionātā visaugstāk vērtē „William Hill", kas Latvijas triumfa iespēju prognozē ar 1 pret 250. „betway.com" Latvijas izredzes vērtē kā 1 pret 300, bet „bwin.com" - 1 pret 500.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā Šveicē: vārtsargi - Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis, Dmitrijs Žabotinskis; aizsargi: Rodrigo Laviņš, Kristaps Sotnieks, Guntis Galviņš, Aleksandrs Jerofejevs, Oļegs Sorokins, Krišjānis Rēdlihs, Georgijs Pujacs, Kārlis Skrastiņš; uzbrucēji: Roberts Jekimovs, Lauris Dārziņš, Herberts Vasiļjevs, Guntis Džeriņš, Aleksejs Širokovs, Aleksandrs Ņiživijs, Armands Bērziņš, Miķelis Rēdlihs, Mārtiņš Cipulis, Aigars Cipruss, Ģirts Ankipāns, Mārtiņš Karsums, Jānis Sprukts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!