Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Piektdien Vācijā sākas pasaules čempionāts hokejā augstākajā divīzijā, kurā starp 16 dalībniecēm būs arī Latvijas valstsvienība.

Atklāšanas spēlē Gelzenkirhenē piektdien plkst.21.15 pēc Latvijas laika šī gada pasaules čempionāta saimniece Vācija tiksies ar ASV valstsvienību. Pārējās čempionāta spēles risināsies Ķelnē un Manheimā, kur priekšsacīkstes aizvadīs Latvijas izlase.

Atklāšanas mačs notiks Vācijas bundeslīgas futbola kluba Gelzenkirhenes "Schalke 04" stadionā "Veltins", un pasaules čempionāta organizatori cer, ka to klātienē vēros aptuveni 76 000 skatītāju, tādejādi uzstādot hokeja spēles apmeklētības rekordu.

Vācijas un ASV izlases pasaules čempionāta pirmajā posmā cīnīsies D apakšgrupā, kurā vēl būs arī Somijas un Dānijas komandas.

Latvijas izlase spēlēs B apakšgrupā kopā ar Vankūveras olimpiskajiem čempioniem kanādiešiem, kā arī ar Šveices un Itālijas valstsvienībām. Pirmo maču Latvija aizvadīs 8.maijā, tiekoties ar Šveices komandu.

A apakšgrupā cīnīsies Krievijas, Baltkrievijas, Slovākijas un Kazahstānas valstsvienības, bet C apakšgrupā savā starpā spēlēs Zviedrija, Čehija, Norvēģija un Francija.

A un D apakšgrupas spēles tiks aizvadītas Ķelnē, savukārt B un C apakšgrupas - Manheimā.

Sestdien notiks trīs mači. Bez jau pieminētās Latvijas un Šveices komandu spēles vēl B apakšgrupā Kanādas hokejisti eksaminēs Itāliju, bet D grupas mačā Somija tiksies ar Dāniju.

Latvijas un Šveices komandas pirms savstarpējās spēles iesildīsies ar zaļām ripām, atbalstot jaunu Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) izglītojošo kampaņu.

WADA kampaņas mērķauditorija būs sportisti, kuri ir jaunāki par 20 gadiem. Tās mērķis būs viņus novērst no dopinga pamēģināšanas domas. Savukārt zaļās ripas būs šīs kampaņas simbols.

Vēl ar zaļām ripām hokejisti iesildīsies pirms piektdien plānotās čempionāta atklāšanas cīņas starp Vācijas un ASV valstsvienībām, bet vēl vienā šajā cīņā tiksies Somijas un Dānijas izlases.

Pasaules čempionāta otrajā posmā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā savā starpā tiksies A un D apakšgrupu trīs labākās komandas, kas izveidos E grupu, bet trīs labākās komandas no B un C grupām tiksies F apakšgrupā. Pēc tam četras labākās komandas no šīm divām grupām iekļūs ceturtdaļfinālā.

Savukārt katras apakšgrupas vājākās komandas turpinās cīņu par palikšanu augstākajā divīzijā. Divas vājākās komandas nākamajā sezonā izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju. Tās augstākajā divīzijā nomainīs Austrijas un Slovēnijas valstsvienības.

Uz pasaules čempionāta otro posmu komandas līdzi ņems savstarpējo spēļu rezultātus apakšgrupu turnīra pirmajā posmā.

Pasaules čempionāta pirmais posms noslēgsies 13.maijā. No 14.maija līdz 18.maijam notiks grupu turnīra otrās kārtas mači. 20.maijā astoņas spēcīgākās komandas tiksies ceturtdaļfināla spēlēs, bet 22.maijā tiks aizvadīti pusfināla mači. Savukārt 23.maijā notiks mačs par trešo vietu un fināls, kas sāksies plkst.21.30 pēc Latvijas laika.

Šī gada pasaules čempionāts ritēs februārī aizvadīto Vankūveras olimpisko spēļu ēnā, līdz ar to lielākā daļa komandu nebūs spēcīgākajā sastāvā, jo daudzi hokejisti vēlas atpūsties pēc garās un nogurdinošās sezonas, kā arī sadziedēt savainojumus.

Pēdējos divus gadus pasaules čempionātā ir uzvarējusi Krievijas valstsvienība, turklāt abas reizes finālmačā pieveicot Kanādas izlasi. Savukārt bronzas medaļas pērn izcīnīja Zviedrija.

Latvijas valstsvienība pagājušā gadā pasaules čempionātā, kas notika Šveicē, izcīnīja septīto vietu. Iepriekš septīto pozīciju, kas līdz šim ir Latvijas izlases labākais sasniegums pasaules čempionātos, tai bija izdevies izcīnīt vēl arī 1997.gadā Somijā un 2004.gadā Čehijā.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlēs jau 14 gadu pēc kārtas.

Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Oļegs Znaroks trešdien Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valdes sēdē nosauca valstsvienības sastāvu dalībai pasaules čempionātā.

Uz pasaules čempionātu Latvijas izlase dosies astoņu aizsargu, 13 uzbrucēju un trīs vārtsargu sastāvā.

Pasaules čempionāts šogad ies secen Armandam Bērziņam, Robertam Jekimovam, Oskaram Cibuļskim un Maksimam Širokovam, kuri trešdien gan piedalījās izlases pēdējā treniņā pirms izlases izlidošanas uz Vāciju kā piektā maiņa, bet čempionātā piedalīsies iepriekš savainotie Aleksandrs Jerofejevs un Jēkabs Rēdlihs.

Tāpat čempionātā piedalīsies arī Kaspars Saulietis, kurš nomainīs Miķeli Rēdlihu pēc apakšgrupu turnīra pirmā posma. Rēdlihs dosies atpakaļ uz Latvju, jo viņa ģimenē gaidāms pieaugums.

LHF prezidents Kirovs Lipmans izteicās, ka Latvijas izlasei izvirzīts uzdevums iekļūt ceturtdaļfinālā.

Pasaules čempionāta otrajā posmā var pieteikt divus spēlētājus - viens no tiem būs Saulietis, bet otrs varētu būt kāds no aizsargiem - Oskars Bārtulis vai Artūrs Kulda, ja vien viņiem būs beigusies sezona savos pārstāvētajos klubos Nacionālajā hokeja līgā (NHL) un Amerikas hokeja līgā (AHL).

Tomēr, kā atzina Znaroks, Bārtulim esot cirkšņa savainojums.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase aizvadīja pavisam sešas pārbaudes spēles. Vispirms Rīgā Latvijas komanda aizvadīja divas spēles ar Francijas izlasi. Pirmajā spēlē Latvijas izlase uzvarēja ar 4:1, bet dienu vēlāk bija pārāka ar 2:0. Pēc tam Latvijas izlase "Arēnā Rīga" aizvadīja divas pārbaudes spēles ar Baltkrieviju, abās izcīnot uzvaras - pirmajā spēlē ar 3:2, bet otrajā - ar 2:1.

Savukārt 2. un 3.maijā Latvijas valstsvienība izbraukumā Slovākijā vispirms ar 3:4 zaudēja šīs valsts izlasei, bet dienu vēlāk izcīnīja uzvaru ar rezultātu 2:0.

Latvijas hokeja sastāvs dalībai pasaules čempionātā: vārtsargi - Edgars Masaļskis, Edgars Lūsiņš, Mārtiņš Raitums; aizsargi - Georgijs Pujacs, Arvīds Reķis, Guntis Galviņš, Māris Jass, Kristaps Sotnieks, Jānis Andersons, Aleksandrs Jerofejevs, Jēkabs Rēdlihs; uzbrucēji - Mārtiņš Cipulis, Herberts Vasiļjevs, Aleksandrs Ņiživijs, Kaspars Daugaviņš, Jānis Sprukts, Mārtiņš Karsums, Miķelis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Juris Štāls, Sergejs Pečura, Gints Meija, Kaspars Saulietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!