Foto: F64
Basketbola klubs "Jūrmala/Fēnikss" kā pirmais no Latvijas Basketbola Līgas (LBL) pirmās divīzijas apstiprinājis, ka komanda piedalīsies pirmajā Latvijas čempionātā 3x3 basketbolā. Sastāvā būs arī viens no Jūrmalas komandas līderiem – pieredzējušais Atis Ozols, kurš savulaik pieredzi sakrājis arī kā ielu basketbola spēlētājs un pasākumu organizētājs. Sarunā ar portālu "Delfi" Atis atzina, ka arī vasarā bumba rokās viņam ir gandrīz katru dienu.

Tu spēlē klasisko basketbolu. Kāpēc izdomāji pieteikties pirmajam Latvijas čempionātam 3x3 basketbolā?

Vasarā visi klasiskā basketbola spēlētāji bauda atvaļinājumu, un, tuvojoties rudenim, vajag atgūt formu. Domāju, ka 3x3 ir lieliska iespēja pārbaudīt, kādā kondīcijā esi, kā arī sagatavoties sezonai. Turklāt tāda mēroga ielu basketbols Latvijā nav bijis. Tas būs kā saldais ēdiens – pie Brīvības pieminekļa un ar iespēju aizbraukt uz pasaules čempionātu. Domāju, ka jāpiedalās ir katram, kurš turējis basketbola bumbu savās rokās un zina, kas ar to ir jādara.

Kā tev patīk čempionātam izvēlētā vieta?

Ideāla. Ļoti labi, ka organizatoriem ir izdevies ko tādu panākt. Uzspēlēt sirdij tuvu sporta veidu šāda vietā – tieši pie Brīvības pieminekļa – ir ekskluzīvi. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc pieteicos, jo šāda iespēja varētu būt arī vienīgā. Iedomājies, tu visu laiku slido pa dīķi un tad tevi ielaiž slidot Arēnā Rīga. Domāju, ka šajā gadījumā tas būs tieši tāpat.

Vai tu kā īpaši gatavosies 3x3 basketbola spēlēm?

Kaut gan pauze starp basketbola sezonām nav ļoti gara, sportisko aktivitāšu ir ļoti daudz. Es cenšos mēnesi nepieskarties basketbola bumbai vispār, formu uzturu, spēlējot pludmales volejbolu. Gatavojoties Latvijas čempionātam 3x3 basketbolā esmu savācis komandu. Tuvojoties sezonai, atsākam treniņus zālē un domāju, ka paliksim pēc treniņiem un pamēģināsim uzspēlēt arī 3x3.

Kā izvēlējies savus komandas biedrus?

Spēlēju basketbola klubā "Jūrmala/Fēnikss" un zinu, kuri pirms tam arī ir spēlējuši ielu basketbolu. Čaļiem [Roberts Mednis, Raitis Liepa, Mārtiņš Liepa un rezervē Valts Dambergs] ir pieredze un prasmes, tāpēc man bija ļoti viegli izdomāt, ar kuriem kopā gribu spēlēt.

Kas tevi kā klasiskā basketbola spēlētāju visvairāk satrauc saistībā ar 3x3 basketbolu?

3x3 ir agresīvāks, rupjāks. Klasiskajā basketbolā tiesā trīs tiesneši, bet 3x3 basketbolā būs viens tiesnesis, un es nezinu, kā viņš varēs izsekot visiem notikumiem laukumā. Nevarētu gan teikt, ka tas mani īpaši satrauc, drīzāk man tas patīk. Domāju, ka katram basketbola stila pārstāvim ir savas priekšrocības. Piemēram, ielu basketbola spēlētāji būs pieraduši pie dažādiem laika apstākļiem – saules, lietus, vēja –, turpretī klasisko basketbolu spēlē zālē, tāpēc mums pie tā būs jāpierod. Lieliski basketbolisti mēdz zaudēt nevienam nezināmiem ielu basketbola čaļiem, jo nevar pielāgoties tādam spēles stilam. Klasiskā basketbola spēlētājiem tā būs ideāla iespēja norūdīties un pārbaudīt raksturu.

Ko zini par pretiniekiem? Vai ir kāds, kurš tev liekas īpaši interesants vai bīstams?

Jebkurš būs nopietns konkurents. Vēl neesmu skatījis, kas ir pieteicies, tomēr lielākie favorīti varētu būt tie, kas tādā sastāvā spēlē regulāri, jo basketbolā sasvstarpējai saspēlei ir ļoti liela nozīme.

Savulaik esi spēlējis arī ielu basketbolu. Pastāsti, kāda ir tava pieredze šajā basketbola veidā?

Mana ielu basketbola pieredze varbūt ilguma ziņā ir visilgākā Latvijā. Esmu spēlējis "Adidas" strītbola pasākumā, Bruģa bumbā, "GE Money" strītbola pasākumā. Ar komandu savulaik esam arī ieguvuši ceļojumu uz NBA spēli Ņujorkā.

Kurš basketbola veids pašam patīk labāk?

Labāk patīk klasiskais basketbols, bet vasarā labprāt izvēlos ielu basketbols. Jauniešiem es noteikti ieteiktu spēlēt ielu basketbolu, jo tas ir labākais veids, kā uzturēt sevi formā un norūdīt raksturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!