Pie pirmās uzvaras XXIX Vasaras olimpiskajās spēlēs Pekinā trešdien tika Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas fantastiskā cīņā ar 79:78 uzvarēja Brazīlijas valstsvienību, saglabājot cerības uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā.

imageFoto galerija

Par spēles galveno varoni kļuva Latvijas izlases kapteine Anete Jēkabsone-Žogota, kas 2,7 sekundes pirms spēles beigām guva uzvaru nesošo divus punktus. Visā spēlē Latvijas komandas līderei 25 punkti.

Vēl Latvijas labā 14 punktus guva Ieva Kubliņa, 12 punktus - Gunta Baško, bet 10 punktus - Ieva Tāre.

Latvijai bija ļoti neveiksmīgs spēles sākums - uzbrukumā Latvijai neizdevās izspēlēt kombinācijas, brazīlietes bija precīzas savos uzbrukumos, panākot 7:3. Vēlāk Brazīlijas basketbolistes turpināja palielināt savu pārsvaru, panāca pat 23:11, tomēr Ieva Tāre un Zane Eglīte samazināja starpību līdz 14:23.

Otro ceturtdaļu Latvijas basketbolistes iesāka ļoti cerīgi. Iespēlējās Latvijas izlases līdere Anete Jēkabsone-Žogota, un pēc otrajā ceturtdaļā spēlētām četrām minūtēm Ieva Kubliņa ar diviem punktiem pirmo reizi spēlē vadībā izvirzīja Latviju - 27:26. Pēc minūtes pārtraukuma Brazīlijas izlase atguvās un atjaunoja sev pārsvaru 32:27. To brazīlietes saglabāja arī līdz pirmā puslaika beigām - 36:31.

Fantastisku preciziztāti abas komandas rādīja trešajā ceturtdaļā. Vairākus uzbrukumus pēc kārtas gan brazīlietes, gan latvietes realizēja trīspunktniekus, guva punktus no pustālās distances un groza apakšas. Šajā sacensībā veiksmīgākas bija Latvijas basketbolistes, samazinot starpību līdz 57:59.

Pēdējā ceturtdaļā cīņa jau ritēja punkts punktā. Latvijas izlasei izdevās atgūt pārsvaru un nepilnas divas minūtes pirms pamatlaika beigām Gunta Baško ar diviem soda metieniem panāca Latvijai lielāko pārsvaru spēlē 74:70. Latvijai bija iespēja palielināt pārsvaru, tomēr pašu pieļautās kļūdas to liedza paveikt. Savukārt brazīlietes savas izdevības garām nepalaida un septiņas sekundes pirms pamatlaika beigam Karena Roša ar trīspunktnieku panāk 78:77 Brazīlijas laba.

Pēc minūtes pārtraukuma izdodas bumbu iespēlēt Jēkabsonei-Žogotai, kura caurgājienā ar lielu pretestību tomēr spēj gūt uzvaru nesošos divus punktus. Brazīlietes gan pēc minūtes pārtraukuma vēl spēja izveidot uzbrukumu, tomēr viņu metiens bija neprecīzs, un Latvija svinēja uzvaru ar 79:78.

Abām komandām pirms spēles bija pa diviem zaudējumiem. Atgādinām, ka latvietes pirmajā spēlē ar 57:62 zaudēja Krievijai, bet pēc tam ar 57:79 piekāpās arī Baltkrievijai. Savukārt brazīlietes pirmajā spēlē ar 62:68 zaudēja Korejai, bet pēc tam ar 65:80 zaudēja arī pasaules čempionēm austrālietēm.

Pekinas olimpiskajās spēlēs priekšsacīkstēs Latvija vēl tiksies ar Austrāliju (15.augustā 6:15) un Dienvidkoreju (17.augustā 9:30). Lai iekļūtu olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā, savā apakšgrupā jāierindojas vismaz ceturtajā vietā.

Latvijas izlases sastāvs: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!