Foto: Reuters/Scanpix
Pēc vairāku avotu sniegtās informācijas, abas iesaistītās puses varētu būt panākušas vienošanos Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) lokauta izbeigšanai, vēsta Ziemeļamerikas mediji.

NBA spēlētāji piektdien vairāk nekā 15 stundas tikās ar klubu īpašniekiem, bet pēc sarunām abas puses sēžu zāli atstājušas priecīgas. Sarunas noslēdzās aptuveni trijos naktī, bet preses konference ar abu pušu dalību Ņujorkā notika plkst.3.40 pēc vietējā laika.

Tiek ziņots, ka ir panākta pagaidu vienošanās jaunas kolektīvās vienošanās parakstīšanai. Tomēr tagad šī vienošanās iekšējos balsojumos jāapstiprina gan klubiem, gan īpašniekiem.

"Vienošanās panākšana bija mūsu abu interesēs - gan spēlētāju, gan īpašnieku. Tāpēc centāmies nokļūt pie risinājuma un izglābt spēli," atzina NBA Spēlētāju asociācijas izpilddirektors Billijs Hanters.

Līdz ar to NBA sezona, visticamāk, sāksies Ziemassvētkos un katra komanda aizvadīs pa 66 spēlēm.

Pēc pašlaik publicētās informācijas, 9.decembrī varētu sākties NBA treniņnometnes, no 17. līdz 22.decembrim ritētu pirmssezonas pārbaudes spēles, bet jaunā sezona ar trijām spēlēm tiktu atklāta 25.decembrī.

Tomēr vēl vairākos jautājumos diskusijas turpināsies.

"Esam priecīgi, ka nokļuvām tik tālu," izteicās NBA komisārs Deivids Sterns. "Tomēr mums vēl priekšā ir daudz darba."

Jau vēstīts, ka NBA lokauts sākās 1.jūlijā, jo klubu īpašnieki un Spēlētāju asociācija nespēja parakstīt jauno kolektīvo vienošanos.

Kā ziņots, pēc tam, kad pagājušās nedēļas sākumā spēlētāji noraidīja jaunāko klubu īpašnieku piedāvājumu lokauta pārtraukšanai un sāka Spēlētāju asociācijas izformēšanu, basketbolisti Minesotas tiesā iesniedza prasību pret līgu. Vēlāk tai sekoja arī prasība Kalifornijas Ziemeļu apgabala tiesā, kuru iesniedza tādas NBA zvaigznes kā Karmelo Entonijs un Kevins Durants.

Tomēr, lai paātrinātu prasības izskatīšanu, spēlētāji otrdien atsauca Kalifornijas tiesā iesniegto prasību pret līgu un visu uzmanību veltīs lietai, kas atrodas Minesotas tiesā.

Tiesai būtu jāizvērtē, vai basketbolistiem lokauta dēļ ir liegtas tiesības strādāt. Spēlētāji vēlējās, lai tiesa atjauno brīvā tirgus apstākļus. Tomēr paredzams, ka tagad arī šī prasība tiks atsaukta.

Pirmā slepenā tikšanās pēc pārtraukuma tika aizvadīta ceturtdien un jau tad tika ziņots, ka abas puses panākušas ievērojamu progresu.

Kā ziņots, līga apgalvo, ka aizvadītajā sezonā piedzīvoja zaudējumus 300 miljonu ASV dolāru (152,91 miljona latu) apmērā, bet ar pozitīvu ienākumu un izdevumu bilanci sezonu noslēdza tikai astoņi no 30 klubiem.

Iepriekšējais NBA lokauts notika 1998./1999.gada sezonā, kad regulārais čempionāts tika saīsināts no 82 līdz 50 spēlēm. Sezonā arī nenotika NBA Visu zvaigžņu spēle, un amerikāņi nevarēja pārstāvēt savu valstsvienību 1998.gada pasaules čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!