Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase pēdējā pārbaudes spēlē Rīgā pirms dalības 2008.gada olimpiskajās spēlēs Pekinā trešdien ar 72:56 (22:14, 14:14, 10:11, 26:17) uzvarēja Somijas valstsvienību.
Rezultatīvākā Latvijas komandā ar 17 punktiem bija Anete Jēkabsone-Žogota, Ievas Kubliņas rēķinā 14 punkti, pa 12 punktiem guva Dita Krūmberga un Gunta Baško, kuras kontā arī desmit atlēkušās bumbas. Septiņi punkti un desmit atlēkušās bumbas Lienes Jansones rēķinā, sešus punktus guva Aija Brumermane, trīs - Zane Tamane, bet vienu - Zane Eglīte.

"Jāsāk ar to, ka šodien spēlējām pēc lielām slodzēm, jo mums bija nopietni treniņi," pēc mača atzina Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Šodien zālē bija ļoti karsts. Bija grūti spēlēt. Reizēm "neaizgāja" metieni un līdz ar to sanāca smaga spēle."

"Prieks par to, ka meitenes ar savu raksturu mača otrajā pusē spēja salauzt spēli," norādīja treneris. "Atradās arī komandai līderis, šoreiz - Guntas Baško personā, un mačs tika veiksmīgi aizvadīts līdz galam."

Kā pastāstīja Zvirgzdiņš, pirms mača nelielas problēmas ar veselību bija Zanei Eglītei, tomēr pēc konsultācijām ar mediķiem tika nolemts, ka viņa varēs spēlēt, un arī pati basketboliste jutusies labi. "Pēc spēles ar Ukrainu konstatējām, ka pozitīvās emocijas, kas plūst laukumā, pārvēršas ārstnieciskā efektā."

No savainotajām spēlētājām šoreiz laukumā nedevās Ieva Tāre un Elīna Babkina, tomēr galvenais treneris norādīja, ka nepieciešamības gadījumā arī viņas varētu spēlēt.

"Babkinai šodien pirmo dienu pēc saaukstēšanās nebija temperatūras, viņa jūtas labāk. Arī Ieva [Tāre] veseļojas," piebilda Zvirgzdiņš. "Spēli vēl varam uzlabot un turpināsim strādāt."

Kā jau ziņots, pirmdien Latvijas izlase pirmajā pārbaudes mačā Rīgā ar 86:59 pārliecinoši pārspēja Ukrainu.

Nākamo pārbaudes maču Latvijas izlase aizvadīs 29.jūlijā viesos pret Somiju, bet pēdējais gatavošanās posms pirms olimpiskajām spēlēm valstsvienībai būs pārbaudes turnīrs "Diamond Ball", kas notiks Pekinā no 2. līdz 5.augustam. Latvijas izlase tur spēlēs vienā apakšgrupā ar Eiropas čempionvienību Krieviju, kā arī ASV valstsvienību.

Sacensību pirmajā dienā - 2.augustā - pulksten 9.30 (pēc Latvijas laika) mūsu valstsvienība tiksies ar Krieviju, kurai piekāpās pagājušā gada Eiropas čempionāta pusfinālā, bet dienu vēlāk tajā pat laikā Latvijas izlase spēlēs ar amerikānietēm.

Otrajā apakšgrupā spēlēs Dienvidkorejas, Brazīlijas un Baltkrievijas valstsvienības.

Spēles par pirmo, trešo un piekto vietu turnīrā notiks 5.augustā. Cīņu par piekto vietu abu grupu vājākās komandas aizvadīs pulksten 8.00, spēle par trešo vietu notiks 10.00, bet abu grupu uzvarētājas pulksten 13.30 noskaidros turnīra spēcīgāko komandu.

Sākotnēji bija plānots, ka turnīrā Latvijas vietā piedalīsies Japāna, bet pēc nespējas kvalificēties Olimpiādei šī valsts savu dalību atsauca.

Jau ziņots, ka Latvijas sieviešu basketbola izlase olimpiskajām spēlēm kvalificējās pagājušajā mēnesī kvalifikācijas turnīrā. Sacensībās, kuras sāksies 9.augustā, Latvija spēlēs vienā apakšgrupā ar Austrālijas, Dienvidkorejas, Krievijas, Brazīlijas un Baltkrievijas izlasēm.

9.augustā mačs ar Krieviju būs jāizvada pulksten 17.15, 11.augustā spēle ar Baltkrieviju sāksies pulksten 11.45, cīņa ar Brazīlijas izlasi paredzēta 13.augustā pulksten 9.30, divas dienas vēlāk pulksten 6.15 nāksies mēroties spēkiem ar austrālietēm, bet 17.augustā dalību apakšgrupu turnīrā pulksten 9.30 mūsējās noslēgs ar spēli pret Dienvidkorejas basketbolistēm.

Lai iekļūtu Olimpisko spēļu ceturtdaļfinālā savā apakšgrupā jāierindojas vismaz ceturtajā vietā.

Šī ir pirmā reize pēc neatkarības atgūšanas, kad Latvija vasaras olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta kādā no komandu sporta spēļu veidiem. Līdz šim līdzīgs panākums izdevies tikai hokejistiem ziemas Olimpiādē.

Latvijas izlases sastāvs: Ieva Tāre, Zane Eglīte, Aija Brumermane, Elīna Babkina, Dita Krūmberga, Anda Eibele, Anete Jēkabsone-Žogota, Ieva Kubliņa, Liene Jansone, Zane Tamane, Gunta Baško, Aija Putniņa.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!