Iespējams, ka par kokaīna lietošanu diskvalificētā basketbolista Kaspara Kambalas sportiskā aktivitāte diskvalifikācijas izciešanas laikā tiks sodīta. Sodu var saņemt gan pats sportists, gan Latvijas Basketbola savienība.
Kambalas pēdējā laika darbību savā sēdē nākamnedēļ plāno skatīt Veselības ministrijas Antidopinga komiteja, kas Latvijā ir koordinējošā institūcija antidopinga jomā, vortālam "Delfi Sports" apstiprināja IZM Sporta medicīnas valsts aģentūras Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska. Sēdē Kambalas jautājums būs galvenais, bet ne vienīgais. "Teiksim tā, Kambalas lieta pamudināja sēdi sasaukt ātrāk," saka Kozlovska.

Komitejas vadītājs ir Veselības ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš, bet vēl komitejā ir Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Einārs Fogelis, Latvijas Sporta federācijas prezidents Andris Kalniņš, Latvijas Sporta federāciju padomes ģenerālsekretārs Egils Puriņš un Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks sporta jautājumos Edgars Šneps.

Kozlovska gan norādīja, ka nekāds lēmums, visticamāk, vēl netikšot pieņemts, jo vēl nav savākta pietiekoša informācija. Pagaidām arī nav zināms, kāds varētu būt sods, ja tāds būs.

Kā zināms, Kambalam diskvalifikācija beidzas šī gada 13. decembrī, bet jau augustā Kambala sāka trenēties kopā ar Latvijas basketbola izlasi, aizvadīja pārbaudes spēli Latvijas kluba "VEF Rīga" sastāvā, kā arī atradās uz Latvijas izlases soliņa ne tikai pārbaudes spēlēs, bet arī oficiālajā spēlē 3. septembrī, kad Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija dramatiskā cīņā Rīgā ar 83:82 uzvarēja Maķedoniju.

Pasaules Antidopinga kodekss nosaka, ka pārkāpumu izdarījusī persona soda izciešanas laikā nekādā statusā nedrīkst piedalīties sacensībās, kuras rīko kodeksu parakstījušās starptautiskās sporta federācijas vai to pakļautībā esošās institūcijas.

"Diskvalificēta persona nevar diskvalifikācijas laikā piedalīties jebkādā veidā sacensībās vai pasākumos (izņemot apstiprinātās antidopinga izglītības vai rehabilitācijas programmās), ko rīko vai apstiprina parakstītājs vai parakstītāja dalīborganizācija. Turklāt, tāda pārkāpuma gadījumā, kas nav saistīts ar 10. panta 3. punktā noteiktajām vielām, parakstītājs, parakstītāja dalīborganizācija vai valdība aptur ar sportu saistīto finansējumu vai citu labumu saņemšanu šīm personām," teikts Pasaules Antidopinga kodeksa 10.panta 9.punktā.

Kambalas rīcību iespējams traktēt arī kā Antidopinga kodeksa pārkāpumu. Sportistam, kurš otro reizi ir pārkāpis Antidopinga kodeksu, draud mūža diskvalifikācija.

"Mēs pašlaik vadāmies tikai pēc presē izskanējušās informācijas, tāpēc no atbildīgajām federācijām centīsimies iegūt ar šo lietu saistītus dokumentus vai materiālus," teica Kozlovska. "Mēs jau arī neesam lēmējinstitūcija, mums ir konsultējoša rakstura nozīme un tālāk jau par iespējamām sankcijām lemj atbilstošās organizācijas."

Šajā gadījumā iesaistītā federācija ir Latvijas Basketbola savienība, kas arī pati, iespējams, ir pārkāpusi noteikumus, palīdzot Kambalam trenēties. Tiesa, LBS ir Starptautiskās Basketbola federāciju apvienības (FIBA) pakļautībā, un lēmumus pieņem arī FIBA.

Oficiāli Kambalas vārds nefigurē nevienā dokumentā, tomēr gan video ierakstos, gan fotogrāfijās viņš ir redzams, trenējoties Latvijas izlases un "VEF Rīga" sastāvā, viņš ir redzams spēlēs uz soliņa, kas var tikt traktēta kā oficiāla piedalīšanas sacensībās.

Latvijas basketbola izlašu direktors Edgars Buļs vortālam "Delfi Sports" neslēpa, ka LBS atbalsta Kambalu un palīdz viņam, jo "viņš ir mūsu tautietis, mēs viņam palīdzam un ceram, ka nākotnē viņš palīdzēs izlasei". Tāpat Buļs teica, ka izlasē Kambalam nav nekāds statuss, bet vajadzības gadījumā "mēs viņu varam nodēvēt kā masieri vai kaut vai dvieļu padevēju, lai viņš varētu būt kopā ar izlasi".

Pirms Kambalas pievienošanās izlasei neviens nav konsultējies ar Sporta medicīnas valsts aģentūras Antidopinga nodaļu, apstiprināja Kozlovska. "Mums neviens neko neprasīja, un tas ir skumjākais. Mēs gan caur cilvēkiem sūtījām signālus, taču nezinu, vai tie tika uzklausīti."

Pasaules Antidopinga kodeksā arī teikts, ka "priekšnosacījums diskvalifikācijas pārtraukšanai ir diskvalifikācijas laika beigās sportista pieejamība jebkuras tiesīgas antidopinga organizācijas ārpussacensību pārbaudei jebkurā diskvalifikācijas laikā un, ja nepieciešams, sportista atrašanās vietas informācijas iesniegšana". Tomēr Kozlovska norāda, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, neviens šajā jautājumā ar Antidopinga nodaļu nav sazinājies.

LBS ģenerālsekretārs Edgars Jaunups vortālam "Delfi Sports" nevēlējās komentēt "Kambalas lietas" nianses, jo šajā jautājumā "visas lietas kārtoja izlases direktors Edgars Buļs".

Savukārt Buļs apliecināja, ka pirms lēmuma nav runājis un konsultējies ar Latvijas Antidopinga nodaļu, bet "bijušas konsultācijas ar kompetentiem cilvēkiem un arī runājām ar Juri Umbraško, kurš bija savulaik diskvalificēts". Buļs gan neatklāja, ar ko vēl notikušas konsultācijas.

Buļs arī uzskata, ka nav pārkāpts Antidopinga kodeksa 10. panta 9. punkts, jo Kambala nav piedalījies izlases oficiālos pasākumos. Tiesa, izlases treniņu grafiks ir oficiāli apstiprināts Latvijas Basketbola savienībā (LBS), kas arī finansē visu treniņu procesu. Kozlovska norāda, ka diskvalificētā persona par saviem līdzekļiem drīkst algot trenerus, īrēt zāli, trenēties, utt., bet neviena starptautiskai federācijai pakļauta institūcija [klubs, izlase] nedrīkst finansiāli palīdzēt šai personai trenēties.

Kambala Latvijas izlasē nav spēlējis kopš 2003. gada Eiropas čempionāta finālturnīra. Pirms 2005. gada Eiropas čempionāta finālturnīra Kambala bija iekļauts valstsvienības kandidātu sarakstā, tomēr galvenais treneris Kārlis Muižnieks nolēma basketbolista pakalpojumus toreiz neizmantot. Pats basketbolists gan toreiz apgalvoja, ka pats atsakās no dalības izlasē.

2006. gadā Kambala teica, ka palīdzēs valstsvienībai kvalifikācijas turnīrā, tomēr neilgi pirms treniņnometnes sākuma informēja valstsvienības vadību, ka nevarēs palīdzēt izlasei, sīkāk savu lēmumu nekomentējot. Tā paša gada 13. decembrī Kambalam ņemtajās analīzēs tika atrastas kokaīna pēdas. Sākotnēji Kambalam tika piespriesta 14 mēnešu diskvalifikācija, tomēr vēlāk FIBA apelācijas komisija diskvalifikāciju palielināja līdz 24 mēnešiem, kas ir lielākais iespējamais sods pirmā pārkāpuma gadījumā.

Pēc pieķeršanas aizliegto preparātu lietošanā Kambala taisnojās, ka 2006. gada novembrī ASV saņēmis zāles pret muguras sāpēm, un viņš domā, ka šie medikamenti arī bijuši vainīgi un uzrādījuši aizliegtos preparātus. Taču vēlāk analīzes uzrādīja kokaīna pēdas organismā, un Kambala izteica vēl vienu versiju - neatļauto vielu nonākšanu organismā viņš skaidroja ar medikamentu lietošanu psiholoģisko problēmu laikā.

Pēc diskvalifikācijas saņemšanas Kambala nolēma pievērsties profesionālā boksera karjerai un šī gada sākumā debitēja profesionālajā boksā. Kopumā boksera karjerā viņš spēja aizvadīt četras cīņas, kurās reizi tika fiksētas neizšķirts, bet trijās uzvaru svinēja Kambala, pie tam divās cīņās ar nokautu. Tomēr vasarā Kambala atkal mainīja domas un nolēma atgriezties basketbolā. Pēc viņa un sportista aģenta lūguma Kambalam tika atļauts trenēties izlases rindās, lai viņš ātrāk atgūtu sportisko formu un nākotnē varētu palīdzēt izlasei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!