Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase Eiropas čempionātā izdarīja maksimumu un augstāk par trešo vietu tikt nebija iespējams, pēc atgriešanās Rīgā pirmdien izteicās komandas galvenais treneris Ainārs Čukste.

Jau ziņots, ka Latvijas basketbolistes svētdien mačā par trešo vietu ar rezultātu 78:75 dramatiskā cīņā pārspēja Krievijas valstsvienību.

"Braucām ar cerībām, bet neticēju, ka varētu nostartēt tik veiksmīgi. Paldies meitenēm, kuras atdeva visus spēkus. Tāpēc šis ir viņu nopelns," izteicās Čukste. "Pirms čempionāta komandai nebija lieli mērķi un tos likām klāt soli pa solim. Šādi varbūt pat bija labāk, jo neizjutām tik lielu spiedienu. Un arī emocijas pēc šāda grūta ceļa ir lielākas."

"Par favorītiem citas komandas mūs sāka uzskatīt pēc apakšgrupu turnīra, kurā izcīnījām trīs panākumus, bet mūsu izlozes zara spēku varēja redzēt pēc tā, ka trīs no komandām iekļuva pirmajā četriniekā, bet polietes palika piektās," Latvijas izlases galvenais treneris uzsvēra, ka izloze šoreiz nebija komandas sabiedrotā.

Kā ziņots, pirmā apakšgrupu turnīra C grupas pirmajā mačā Latvijas izlase ar rezultātu 67:53 pieveica Čehiju, pēc tam ar 85:69 pārspēja Lietuvu, bet grupas pēdējā spēlē ar 86:69 pārspēja Polijas vienaudzes. Pēc tam izlase turpināja cīņu otrajā grupu turnīrā, kur F apakšgrupas pirmajā mačā ar rezultātu 89:70 pārliecinoši pieveica Zviedriju, pēc tam ar 65:71 piekāpās Krievijas vienaudzēm, bet pēdējā apakšgrupu turnīra spēlē ar 65:74 atzina grupas kopvērtējuma uzvarētājas - Francijas - pārākumu.

Pēc šiem mačiem Latvija iekļuva ceturtdaļfinālā, kur ar 89:71 pārliecinoši uzveica Serbiju, bet pusfinālā ar 58:73 vēlreiz zaudēja Francijai, kas vēlāk finālmačā pārliecinoši pieveica Spāniju.

"Nevar būt nekas labāks kā uzvarēt Krieviju tādā spēlē. Viņas ir tiešām labas, bet mēs citas vienības pārspējām ar komandas spēli," pastāstīja Čukste. "Neko labāk izdarīt pat nevarējām, jo francūzietes ir vienkārši labākas. Šī izlase jau tagad ir kā konkurētspējīga Eirolīgas komanda. Viņām bija liels fiziskais pārspēks. Savukārt mēs spēlējām skaisti un visas komandas, kuras bijām uzvarējuši, pēc tam fanoja par mums."

"Tādas emocijas vēl nekad nebiju piedzīvojis. Pēdējā uzbrukumā meitenes precīzi izpildīja visu, ko bijām plānojušas," Čukste atcerējās spēles par trešo vietu pēdējo uzbrukumu pie neizšķirta rezultāta.

Krievietes neizšķirtu 75:75 panāca nepilnas trīs sekundes pirms mača beigām. Šajā brīdī Čukste paņēma minūtes pārtraukumu un tika nolemts spēlēt vai nu caur neapstrīdamo komandas līderi čempionātā Elīnu Babkinu, vai centra spēlētāju Līgu Šurkusu, kura jau brīdi iepriekš bija realizējusi tālmetienu, bet kopā mačā līdz tam bija iemetusi trīs trīspunktu metienus. Visas Krievijas izlases basketbolistes metās virsū Babkinai, bet Šurkusa pilnīgi brīva saņēma bumbu un realizēja uzvaru nesošo tālmetienu.

"Emocijas bija trakas, neaprakstāmas," sarunā ar aģentūru LETA izteicās Šurkusa. "Nevarēju aptvert, ka esmu iemetusi. Neticēju tam. Kad man iedeva bumbu paskatījos apkārt un sapratu, ka esmu pilnīgi brīva. Biju aptuveni metru no trīspunktu līnijas, metu un trāpīju."

Šurkusa atzina, ka uztraukums basketbolistēm sācies jau pirms mača, bet spēles beigās tas atkal atjaunojies, tomēr tas netraucējis realizēt metienu.

Savukārt Babkina iekļuva čempionāta simboliskajā pieciniekā. Latvijas izlases līdere aizvadītajā čempionātā kļuva par rezultatīvāko spēlētāju, vidēji mačā gūstot 21,8 punktus. Tāpat Babkina izpildīja 5,1 rezultatīvu piespēli, šajā statistikas rādītājā ieņemot otro vietu.

"Jauniešu izlasēs nebiju spēlējusi kopš 2005.gada, kad arī kopā ar U-20 izlasi izcīnījām bronzu. Šobrīd šīs emocijas ņem virsroku, jo ir svaigākas, tomēr abas medaļas ir nenovērtējamas," pastāstīja Babkina, kura pagājušajā gadā kopā ar pieaugušo valstsvienību debitēja olimpiskajās spēlēs, tomēr šogad nespēja iekļūt komandas sastāvā startam Eiropas čempionātā. "Nebiju gaidījusi, ka nospēlēšu tik labi. Esmu ļoti apmierināta."

"Pēdējā uzbrukumā viņas visas man uzmetās virsū. Līga paskatījās un izmeta. Nespēju noticēt, kad redzēju, ka bumba iekrīt grozā," priecīga teica Babkina, kura nākamajā sezonā spēlēs Francijas klubā "Challes les Eaux".

Latvijas U-20 sieviešu izlase bronzas godalgas Eiropas U-20 čempionātā izcīnīja otro reizi vēsturē. Latvietes trešās bija arī 2005.gadā un toreiz, tāpat kā tagad, komandu vadīja Ainārs Čukste.

Tāpat vienu reizi pie bronzas godalgām tikusi Latvijas U-18 vīriešu basketbola izlase, kas trešo vietu izcīnīja 2007.gada Eiropas čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!