Foto: DELFI

Leģendārais lietuviešu basketbolists Arvīds Sabonis, kuram otrdienas vakarā bija infarkts, jūtoties labi un nodevis arī sveicienus visiem, piebilstot, ka vēl dzīvošot, vēsta Lietuvas masu mediji.

Portāls "diena.lt" ziņo, ka Sabonis ievietots intensīvās terapijas nodaļā, no kuras nodevis sveicienus visiem. "Nododiet visiem labu ziņu, ka es vēl dzīvošu," esot teicis Sabonis.

Tuvākajā laikā 46 gadus veco Saboni pārvedīs uz parasto nodaļu, kur viņš turpinās ārstēšanos apmēram nedēļu.


Tikmēr Kauņas kardioloģijas institūta darbinieki norāda, ka Sabonim bijis miokarda infarkts, nevis sirdstrieka. "Mums, ārstiem-kardiologiem, tā ir parasta situācija, kad cilvēkam pēkšņs miokarda infarkts jeb, kā masu medijos nepareizi raksta, ir sirdstrieka. Slimnīcā viņš tika nogādāts parastā šīs slimības stāvoklī," žurnālistiem teica Kauņas klīnikas vadītājs Remīgijs Žaļūns, piebilstot, ka notikušais nav izmainījis basketbolista noskaņojumu. "Tā ir normāla reakcija uz notikušo. Sākumā cilvēks negrib atzīt to, kas noticis, bet tagad jau viņš objektīvi to var novērtēt."

Žaļūns norādīja, ka ārsti ir izdarījuši visu kā visos gadījumos, ja cilvēks šādā stāvoklī nokļūst slimnīcā.

Kardiologs Prans Šerpits stāstīja, ka miokarda infarkts ir diezgan biežs nāves iemesls vīriešiem Saboņa vecumā. Katru gadu Lietuvā ar šo diagnozi slimnīcā nogādā aptuveni 7000 cilvēkus, bet aptuveni 1300 gadījumos dzīvību glābt neizdodas. Katru dienu no miokarda infarkta mirstot aptuveni 4-5 cilvēki.

Ja slimniekam palīdzība sniegta laikus, tad viņš vēlāk var atgriezties normālā dzīvē un nesūdzēsies par veselības problēmām. Tāpēc ļoti svarīgas ir pirmās stundas pēc tam, kad cilvēkam palicis slikti, norāda Šerpits.

Speciālisti atzīst, ka Sabonim ir paveicies, jo infarktu viņš dabūjis Kauņas centrā, savlaicīgi vērsies pie mediķiem, kuri profesionāli veikuši savus pienākumus un novērsuši lielākus draudus basketbolista veselībai.

Kauņas kardioloģijas klīnikas mediķi sīkāku informāciju par Saboņa stāvokli un veseļošanos nesniegs, jo tā vēlējies pats basketbolists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!