Foto: F64
Latvijas basketbola čempioni "Barons" nevēlas pildīt parakstīto vienošanos un nav samaksājuši vairāk nekā 5000 latus bērnu un jauniešu basketbola skolai "Rīga" par sporta nama "Daugava" zāles īri, un par savu parādu neliekas ne zinis.

Vortāla "Delfi Sports" rīcībā esošie dokumenti liecina, ka kopumā nav apmaksāti seši rēķini, no kuriem vecākais ir izrakstīts 2009.gada 17.decembrī. Lielākajā rēķinā neapmaksātā summa ir 5160,15 lati, četros rēķinos summa ir 25,26 lati, bet vienā - 35 lati.

Kā apliecināja BJBS "Rīga" jurists Didzis Dzenis, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā ir iesniegts pieteikums par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā. "Tuvākajās dienās ir jābūt atbildei. Ja "Barons" joprojām nereaģēs, tad iesniegsim prasību par viņu maksātnespēju."

BJBS "Rīga" centies sazināties gan ar "Barons" prezidentu Ivo Zonni, gan ar līgumu parakstījušo "Barons" direktoru Jāni Pormali, taču nekāda rīcība nav sekojusi. Arī Dzenis ir sūtījis oficiālas vēstules "Baronam", taču klubs uz tām nereaģē, tāpēc uzsākts juridisks ceļš parādu piedziņā

""Barons" pagājušajā sezonā noslēdza līgumu par mūsu telpu īri treniņiem un sacensībām. Atgādinājām, ka jāsamaksā, taču viņi nereaģēja. Jāsaprot, ka šī nav privāta struktūra, šī ir pašvaldības struktūra, un man ir jārīkojas atbilstoši normatīvajiem aktiem. Tagad ir uzsākta procedūra [par parādu piedziņu un maksātnespējas pieprasīšanu]," dusmīgs bija BJBS "Rīga" direktors Guntis Šēnhofs.

"Skumji, "Barons" ir laba komanda, bet nezinu, kāpēc kluba vadība tā rīkojas," piebilst Šēnhofs.

Šēnhofs atklāja, ka septembrī Pormalis vērsies, lai komanda varētu trenēties blakus esošajā "Rīdzenes" sporta zālē, kas arī ir BJBK "Rīga" paspārnē. Taču Šēnhofs atteicies to darīt, kamēr netiks samaksāts parāds par sporta namu "Daugava".

"Barons" šosezon kā mājas spēļu vietu norādījis sporta namu "Daugava", lai gan līgums ar to nebija noslēgts un nav noslēgts joprojām. Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmajā divīzijā abas mājas spēles šobrīd "Barons" ir aizvadījis Saulkrastu zālē, kas minēta kā viens no rezerves variantiem. Vēl viena decembrī paredzētā "Barons" mājas spēle notiks Saulkrastos, bet janvārī kā "Barons" mājasspēļu vieta norādīts sporta nams "Daugava".

"Absurds, spēles nenotiks, jo viņiem nav līguma. Kamēr viņi nesamaksās, es viņus iekšā nelaidīšu," strikti nosaka Šēnhofs.

BJBS "Rīga" direktors atgādināja, ka pats ir arī cietis par savu pretimnākšanu "Barons" komandai. "Viņus ielaidu iekšā pagājušajā sezonā, noslēdzām janvārī līgumu līdz maija beigām par pazeminātu summu nekā noteica pašvaldība. Viņi vienu treniņu aizvadīja pa dienu, kad zāle nav pieprasīta, tāpēc biju pretimnākošs, vismaz kaut ko varētu iekasēt. Tā vietā dabūju piedzīvojumus – tas kļuva zināms Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), burtiski pēc mēneša KNAB bija klāt, nācās skaidroties, utt. Domāja, ka es no Zonnes kaut ko kabatā lieku, bet tagad viņi nemaksā pat šo samazināto summu."

LBL direktors Ralfs Pleinics paskaidroja, ka LBL nevar izsekot visiem klubiem, vai tiem ir līgumi ar norādītājām sporta zālēm, vai tiek pildītas saistības un arī nav mehānisms, kā rīkoties šādā gadījumā. Pleinics teica, ka LBL nevar vērsties pret klubiem, ja tiem ir neizpildītas saistības pret trešajām personām. "Gribējām ieviest šādu punktu nolikumā pirms sezonas, taču tas tika noraidīts."

Pleinics apliecināja, ka "Barons" sadarbībā ar LBL visas saistības ir izpildījis un pagaidām nekādas problēmas neesot.

Basketbola kluba "Barons" direktors Pormalis, kurš parakstījis līgumu, skaidroja, ka klubam esot piestādīts pārāk liels rēķins. Pormalis tā arī nemācēja izskaidrot, kādēļ jau vairākus mēnešus neviens no "Barons" nav interesējies par parāda samaksu un tā laiku.

Pormalis apgalvoja, ka "lieta virzās" un tuvākajā laikā būs skaidrība, lai gan nemācēja teikt, ar kuru personu no BJBS "Rīga" Latvijas čempioni ir komunicējuši par šo problēmu. "Barons" direktors teica, ka rēķins esot apmēram par kādiem 40% lielāks, lai gan "Delfi Sports" rīcībā ir abu pušu līgums un rēķins ir izrakstīts atbilstoši noslēgtajam līgumam.

Pormalis nemācēja arī paskaidrot, kādēļ komanda ir norādījusi sporta namu "Daugava" par mājas spēļu vietu, lai gan jauns līgums ar to nav noslēgts.

Vēlāk Pormalis nevarēja nosaukt konkrētu summu, cik lielam, pēc "Barona" viedokļa, būtu jābūt rēķinam. Pormalis atteicās no sīkākiem paskaidrojumiem, vai viņš ir parakstījis līgumu, kurš netiek pildīts, lūdzot sazināties ar elektroniskā pasta starpniecību. "Tad mēs arī sniegsim konkrētu atbildi. Nevaru komentēt."

2009.gada nogalē maksātnespējas prasību pret "Baronu" iesniedza līdzšinējā viņu spēļu mājvieta "Arēna Rīga", ar kuru arī bija strīds. Toreiz lietu izskatīja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa un šī gada 25.janvārī lieta tika izbeigta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!