Foto: DELFI
Latvijas vīriešu basketbola izlase gatavošanos Eiropas čempionātam uzsākusi ekonomiskā režīmā, taču cīņassparu un attieksmi nemainīšot, apliecināja komandas galvenais treneris Ķēstutis Kemzura un spēlētāji.

Fotogalerija

Pirmdien uz pirmo oficiālo treniņu kopā sanāca izlases 14 no 15 kandidātiem. Pagājušajā nedēļā trenēšanos jau uzsāka tuvākie rezervisti, no kuriem Kemzura ar saviem palīgiem izvēlējās piecus, kuri pievienosies izlases kodolam. Pirms tam uz lielās izlases treniņnometni bija uzaicināti Kristaps Valters, Sandis Valters, Jānis Blūms, Armands Šķēle, Aigars Vītols, Kristaps Janičenoks, Uvis Helmanis, Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš un Kaspars Kambala, bet viņiem pirmdien pievienojās Edgars Jeromanovs, Gatis Jahovičs, Artūrs Štālbergs, Ernests Kalve un Rolands Freimanis.

Kopā ar izlasi pirmajā treniņā nebija Bērziņš, kurš vēl pagājušajā naktī aizvadīja spēli Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Vasaras līgā, bet pēc tam viņš dosies uz Spāniju, lai izietu medicīniskās pārbaudes savā jaunajā klubā „Fuenlabrada”.

„Žēl, ka no šī piecinieka diviem ir traumas [Jeromanovam un Jahovičam]. Par viņu tālāku dalību zināsim pirmdienas vakarā, kad tiks veiktas medicīniskās pārbaudes. Visiem palikušajiem no rezerves sastāva pateicu, ka jāuztur sevi formā, jo jebkurā brīdī paturu iespēju kādu no viņiem izsaukt palīgā treniņos,” teica Kemzura.

Galvenais treneris pieļāva iespēju, ka izlasei uz treniņiem pēc atgriešanās no Eiropas U-20 čempionāta varētu pievienoties arī saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks.

Izvēloties šos piecus spēlētājus no rezerves sastāva, treneru korpuss ņēmis vērā ne tikai viņa fiziskos rādītājus, bet arī spēju adoptēties, uzņemt jaunu informāciju, kā arī skatījušies uz pozīcijām, kurās vajag lielāku konkurenci. Īpaši Kemzuru pārsteidzis Štālbergs, kuru uzaicināt ieteikuši palīgi, jo viņš pats basketbolistu nebija redzējis.

Viens no potenciālajiem izlases līderiem Kaspars Kambala atzina, ka noskaņojums kolektīvā esot kaujiniecisks un šogad valstsvienība cer iepriecināt līdzjutējus. „Prieks atkal būt kopā ar komandu. Kaut gan pirmais treniņš tikai šodien, ar puišiem jau ilgāku laiku kopā sanācām un trenējāmies individuāli. Šis ir gads, kad iespējas ar gribēšanu varētu saskanēt un varam gūt panākumus, jo esam praktiski labākajā sastāvā.”

Tikmēr Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps atzina, ka dižķibele skārusi arī LBS un izlases gatavošanos. Treniņu procesu finansiālā krīze neskars un izlasei tiks nodrošināts viss iespējamais, taču līdzekļi ir ievērojami mazāki. „Var teikt, ka liela daļa no zivīm ir atņemta, un arī makšķere salauzta,” pēdējā laika izmaiņas raksturoja Šneps.

Tomēr, lai nodrošinātu treniņu procesu, LBS ir noslēgusi līgumus par divu kredītlīniju atvēršanu, bet to apmērus Šneps neatklāja. Tāpat Šneps pateicās komandas treneriem Kemzuram un Igoram Migliniekam, kuri piekrituši daļu sava atalgojuma saņemt nākamajā budžeta gadā.

„Spēlēsim savam priekam un Latvijai. Izmaiņas skars mūsu ceļošanu un dzīvošanu, bet ne mūsu attieksmi laukumā. Iesim un cīnīsimies, tāpat kā līdz šim,” komandā valdošo noskaņojumu apliecināja Kambala.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!