Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) turnīrā sestdien triumfēja Krievijas komanda Maskavas apgabala "Himki", kuru vada bijušais Latvijas kluba "VEF Rīga" galvenais treneris Rims Kurtinaitis.

Finālspēlē "Himki" ar 66:64 (17:6, 16:21, 13:20, 20:17) pārspēja citu Krievijas vienību Maskavas CSKA.

"Himki" vienības labā ar 18 punktiem izcēlās Krešmirs Lončars, bet 15 punkti bija Tomasa Kelati rēķinā. Savukārt CSKA rindās pa 15 punktiem guva Džons Roberts Holdens un Džamonts Gordons.

Pirms tam mačā par trešo vietu Krievijas komanda Kazaņas "Unics" ar 95:75 (27:9, 27:26, 14:17, 27:23) pārliecinoši pieveica Ukrainas vienību Mariupoles "Azovmaš".

Šajā cīņā uzvarētājiem ar 24 punktiem izcēlās Rikijs Minards, bet "Azovmaš" labā pa 15 punktiem guva Drago Pašaličs, Čārlzs Tomass un Pjērs Pīrss.

Piektdien notikušajos pusfinālos CSKA ar 69:57 pieveica "Azovmaš", bet "Himki" ar 84:78 uzvarēja "Unics".

Šogad turnīrā 12 komandas bija sadalītas divās grupās pa sešām. Kaut ilgstoši tika ziņots, ka otro un trešo vietu ieguvējas aizvadīs ceturtdaļfināla cīņas, tomēr pirmo divu vietu ieguvējas automātiski kvalificējās finālčetrinieka sacensībām.

Plānots, kā nākamā sezonā turnīrā, visticamāk, 16 komandas tiks sadalītas divās apakšgrupās, kuru trešo un ceturto vietu ieguvējas savā starpā līdz divām uzvarām izspēlē astotdaļfinālu, bet tā uzvarētājas sērijā līdz tikpat uzvarām tiktos ar apakšgrupu regulārās sezonas otro vietu ieguvējām. Savukārt čempioni tiktu noskaidroti finālčetrinieka formātā.

12 komandām, kuras VTB Vienotajā līgā spēlēja šosezon, nākamgad pievienosies Krievijas komandas Sanktpēterburgas "Spartak" un Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", Čehijas vienība Nimburkas CEZ un Kazahstānas pārstāvji Astanas "Tigers".

Līdz ar to trešajā sezonā līgā būs pārstāvētas desmit valstis - Krievija (ar 5 klubiem), Lietuva (2), Ukraina (2), Baltkrievija, Čehija, Igaunija, Kazahstāna, Latvija ("VEF Rīga"), Polija un Somija. Katrai komandai būs garantētas vismaz 14 spēles.

Tāpat tiek baumots par Izraēlas kluba Telavivas "Maccabi Electra" piedalīšanos nākamās sezonas turnīrā.

"VEF Rīga" iesniedzis priekšlikumu izslēgšanas turnīrā nākamajā sezonā piedalīties 12 komandām.

"VEF Rīga" komanda piedāvā izslēgšanas spēlēs iekļaut katras grupas sešas, nevis četras labākās komandas. Šādā veidā pieaugtu intriga par VTB VBL uzvarētāju, līdzjutēju interese un komandu motivācija, bet kopējais spēļu skaits vienai vienībai maksimāli varētu palielināties par trīs spēlēm - no patlaban plānotajām 14 līdz 22 spēlēm uz 14 līdz 25 spēlēm.

Nākamā VTB VBL sēde notiks aptuveni pēc trīs mēnešiem, kad paredzēta izloze, kā arī sacensību modeļa nākamajai sezonai apstiprināšana.

Kā ziņots, šosezon "VEF Rīga" palika piektajā vietā savā apakšgrupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!