Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Otrdien kļuva zināms, ka Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā uzvarētāja noskaidrošanai būs nepieciešama izšķirošā, septītā spēle. Tā būs piektā reize LBL vēsturē un trešā reize pēc kārtas, kad Latvijas čempioni kļūs zināmi septītajā spēlē.

Atgādinām, ka otrdien LBL fināla sestajā spēlē "VEF Rīga" ar 72:70 uzvarēja "Ventspili", panākot izlīdzinājumu sērijā 3-3. Izšķirošā, septītā spēle piektdien notiks Ventspilī.

Iepriekš septītā spēle bija nepieciešama 1995., 2000., 2009. un 2010.gados. Ja pirmajās divās reizēs kādai komandai sērijas laikā bija pārsvars lielāks par vienu uzvaru, tad pēdējās divās sezonās komandas tādas "vaļības" neatļāvās un uzvaras guva te viena, te otra fināliste.

Pirms 2011.gada finālsērijas septītās spēles statistika liecina, ka Latvijas čempionu titulu allaž ir izcīnījusi mājinieku vienība.

Piedāvājam ieskatu vēsturē, kā risinājušies LBL fināli, kuros bijušas septiņas spēles.

1995.gads. 'SWH/Brocēni' pret 'Bonus'

1995.gads: SWH/Brocēni - Bonus 4:3 (91:102, 101:119, 105:103, 102:116, 101:93, 122:106, 105:93)

Pirmais trilleris. "SWH/Brocēni" sezonas vidū palika bez naudas, taču spēlētāju migrācija vēl bija stipri ierobežota, tāpēc komandas sastāvs faktiski palika neskarts līdz sezonas beigām.

Finālsēriju ambiciozā "Bonus" komanda (Roberts Štelmahers, Edgars Šneps, Jānis Āzacis, Agris Galvanovskis, Andris Jēkabsons, Jānis Laksa, Aigars Melderis un trīs leģionāri) Krievijas speciālista Aleksandra Sidjakina vadībā sāka ļoti enerģiski, taču neizmantoja savu lielo iespēju, izlaižot no rokām uzvaru trešajā spēlē.

Lai gan pēc tam "Bonus" uzvarēja ceturtajā spēlē un izvirzījās vadībā ar 3-1 visā sērijā, līdz čempionu titulam komanda neaizsniedzās. Pieredzējušie "broči" uztaustīja vājās vietas pretinieku taktiskajā koncepcijā un nežēlīgi tās izmantoja, bet izšķirošajā mačā jau pēdējās minūtēs uzvarētājs praktiski bija zināms.

BK Brocēni: Andrejs Bondarenko, Ivars Liepa, Igors Meļņiks, Kārlis Muižnieks, Mārtiņš Reisons, Edmunds Valeiko, Uldis Valneris, Sandis Valters, Aigars Veigurs, Gundars Vētra, Aigars Zeidaks. Galvenais treneris: Armands Krauliņš.

2000.gads: 'Ventspils' pret 'Brocēni-LMT'

2000.gads: BK Ventspils - Brocēni-LMT 4:3 (83:81, 83:64, 83:93, 71:74, 97:70, 81:85, 79:60). Finālsērijas MVP: Aigars Vītols

Astoņkārtējie čempioni "Brocēni" pirms sezonas šķīrās no visiem pieredzējušajiem basketbolistiem un pamatturnīrā ventspilniekiem piekāpās visos četros mačos. Tomēr finālā tronis bez kārtīgas cīņas netika atbrīvots.

Jaunie "broči" (Kristaps un Sandis Valteri, Raimonds Vaikulis, Mārtiņš Skirmants) bija par mata tiesu no uzvaras tik svarīgajā pirmajā mačā, tiesa, turpinājumā Ventspilī mājiniekiem neko izdarīt nevarēja. Toties Rīgā uzvarēja visās trijās spēlēs un sarūpēja ažiotāžu, kas robežojās ar nesportiskām kaislībām.

BK Ventspils: Sandis Buškevics, Darens Hoskinss, Andrejs Kapinoss, Jevgeņijs Kosuškins, Jānis Laksa, Māris Ļaksa, Johans Nikolass, Atis Ozols, Kristaps Purnis, Aleksandrs Šturms, Aigars Vītols, Aigars Zeidaks. Galvenais treneris - Armands Krauliņš.

2009.gads: 'Ventspils' pret 'Barons/LMT'

2009.gads: BK Ventspils - Barons/LMT 4:3 (70:94, 84:77, 78:77, 76:81, 93:89, 77:87, 82:71). Finālsērijas MVP: Mareks Jurevičus


Sabrūkot trekno gadu ilūzijām un Rīgas lielklubu budžetiem favorītu pozīcijās atgriezās "Ventspils", kas konsekventi bija ieturējis reālistisku finansiālo politiku. Tomēr "Barons/LMT" veiksmīgi konsolidēja iespējas un pavasari sagaidīja cīņasspējīgā sastāvā un noskaņojumā.

Finālsērijas sižets iznāca kā uz pasūtījuma. Bija gan laimīgs pēdējās sekundes metiens trešajā mačā (Mareks Jurevičus), gan krasas rezultāta svārstības piektās un sestās spēles gaitā, gan izcili dramatiska un skandaloza galotne septītajā mačā, kas beidzās ar pagarinājumu. Un pelnītu "Ventspils" uzvaru.

BK Ventspils: Mārtiņš Berķis, Dairis Bertāns, Artūrs Bērziņš, Mareks Jurevičus, Vorens Kārters, Bernards Kings, Jānis Strēlnieks, Juris Umbraško, Akselis Vairogs, Pāvels Veselovs, Ronalds Zaķis. Galvenais treneris: Agris Galvanovskis.

2010.gads: 'Barons' pret 'VEF Rīga'

2010.gads:Barons - VEF Rīga 4:3 (82:90, 73:70, 82:75, 79:82, 81:77, 74:85, 78:71). MVP - Oricevejinmi Efedžuku


Abas finālistes sezonu pavadīja krasi atšķirīgos režīmos. "Vefiņš" bez īpašiem lauriem cīnījās četros turnīrs, bet "Barons" koncentrējās tikai LBL čempionātam, nesteidzīgi sijājot Latvijas basketbolistus un ārzemniekus. Uz pavasari bija gatavs sastāvs, kurā varēja nojaust gan pieredzi, gan jaunības enerģiju, gan meistarību.

Par favorītiem neapšaubāmi tika uzskatīts "VEF Rīga", kas pusfinālā (tobrīd izskatījās, ka bijis fināls pirms fināla) ar 3-2 pārspēja "Ventspili". Taču rīdziniekiem laukumā visu potenciālu parādīt neizdevās un par to nācās samaksāt ar zaudējumiem otrajā un trešajā spēlē. Tad "Barons" līdz galam noticēja, ka var uzvarēt un to arī izdarīja.

Barons: Agnis Čavars, Artūrs Dušelis, Ovejinmi Efedžuku, Raimonds Feldmanis, Uvis Helmanis, Džefrijs Makdermots, Rinalds Sirsniņš, Mārtiņš Skirmants, Edijs Šlesers, Ivars Timermanis, Aigars Vītols, Aleksejs Zorins. Galvenais treneris: Edgars Teteris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!