Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Hjūstonas "Rockets" uzbrucējs Čeis Badingers izteicis vēlmi pārstāvēt Latviju, bet Latvijas Basketbola savienība (LBS) nesteigsies ar lēmuma pieņemšanu, informē LBS.

Badingera vectēvs Andrejs Eglītis emigrēja no Latvijas Otrā pasaules kara laikā, bet viņa mamma ir Māra Badingere (dzimusi Eglīte), kura apprecējusies ar amerikāni Dankanu Badingeru.

"Zinu, ka manī rit latviešu asinis, turklāt nav tā, ka tie būtu attāli radinieki. Lai arī pats Latvijā līdz šim nekad vēl neesmu bijis, visa pārējā mana ģimene gan ir tur viesojusies," sarunā ar aģentūru LETA, kas bija pirmā intervija Latvijas medijiem, pastāstīja Badingers. "Pats vienkārši esmu bijis pārāk aizņemts, bet mans brālis no viesošanās Latvijā atgriezās vēl tikai pirms mēneša."

"Spēlēšana Latvijas izlasē man būtu liels gods. Tādējādi es īpaši varētu pateikties saviem vecvecākiem, tomēr tādā gadījumā man arī zustu iespēja spēlēt ASV valstsvienībā, kas vienmēr ir bijis mans sapnis," savu iespējamo saikni ar Latvijas basketbolu komentēja Badingers. "Ja šāda iespēja nāktu, noteikti to apsvērtu."

Kā vēsta basket.lv, nacionālo izlašu direktors Māris Jučmanis uzrunājis spēlētāju un sarunas turpināsies, tomēr Badingera iesaistīšana nav prioritāte valstsvienību 2012.gada sezonā.

"Latvijas Basketbola savienība nacionālās izlases pamatā veido no Latvijā izaudzinātiem spēlētājiem, paverot viņiem iespēju spēlēt augstākajā starptautiskajā līmenī. Vīriešu valstsvienībā nesen notika paaudžu maiņas process, un komandas jaunais modelis 2011.gada Eiropas čempionātā ieguva vērtīgu pieredzi. Turpinot iesākto, 2012.gada vasarā komandai izvirzīts uzdevums kvalificēties 2013.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas, esmu pārliecināts, jaunajam sastāvam ir pa spēkam. Pieredze liecina, ka šādā situācijā centieni steigšus meklēt palīgus no malas negarantē panākumus – lai cik konkrētais spēlētājs būtu individuāli meistarīgs, vajadzīgs laiks, lai viņš iekļautos gan komandas taktiskajās shēmās, gan kolektīvā," norāda Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

"Ja valstsvienībai izdosies kvalificēties Eiropas čempionātam, tiks izskatītas iespējas pastiprināt sastāvu, tai skaitā tuvāk iepazīstot NBA spēlētāja Čeisa Badingera motivāciju pārstāvēt Latviju, kā arī izpētot, kādas ir viņa juridiskās iespējas spēlēt Latvijas valstsvienībā starptautiskajās sacensībās," piebilst Šneps.

Kopš 1992.gada vīriešu valstsvienībā spēlējuši pieci ārpus Latvijas dzimuši spēlētāji. Ukrainā dzimušie Igors Meļņiks (49 spēles Latvijas izlasē) un pāragri aizsaulē aizgājušais Andrejs Bondarenko (47) uz dzīvi Latvijā apmetās padomju laikā un Latvijas pavalstniecībā tika uzņemti paātrinātā kārtībā. ASV dzimušie latviešu izcelsmes amerikāņi Bruno Pētersons (24) un Alekss Šturms (16) izmantoja likumā paredzētās tiesības uz dubulto pavalstniecību, bet amerikānis Trojs Ostlers (10) tika uzņemts Latvijas pavalstniecībā "par īpašiem nopelniem".

2009.gadā Badingeru ar kopējo 44 .numuru izvēlējās Detroitas "Pistons" un uzreiz aizmainīja viņu uz "Rockets". Badingers šajā sezonā NBA aizvadīja 56 spēles, deviņās no tām dodoties "Rockets" sākumsastāvā. Vidēji spēlē laukumā viņš bija 22,4 minūtes, guva 9,6 punktus un izcīnīja 3,7 atlēkušās bumbas. Kopumā trīs sezonu laikā NBA viņš aizvadījis 210 spēles, vidēji katrā gūstot 9,4 punktus un izcīnot 3,4 atlēkušās bumbas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!