Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Neilgi pirms Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) ikgadējā jauno spēlētāju drafta latviešu basketbola talantam Dāvim Bertānām tiek prognozēts pirmās kārtas 26. vai 27.izvēles kārtas numurs.

NBA jauno spēlētāju drafts pēc Latvijas laika sāksies naktī uz ceturtdienu plkst.2.

Portāls "draftexpress.com" savās jaunākajās prognozēs Bertānam paredz pirmās kārtas 26.numuru, kas nozīmētu, ka viņš nonāktu Dalasas "Mavericks" komandā.

Savukārt "nbadraft.net" prognozē, ka Bertāns tiks izvēlēts ar 27.numuru. Šādā gadījumā viņš nokļūtu Ņūdžersijas "Nets" vienībā.

Tiesa, plaši tiek runāts, ka par Bertānu lielu interesi izrāda Sanantonio "Spurs" komanda. Arī pats Bertāns Latvijas medijiem izteicies, ka labprāt nonāktu tieši šajā komandā.

Šādā gadījumā Bertāns tiks draftēts pašās pirmās kārtas beigās - ar 29.numuru.

Jau ziņots, ka Bertāns pēdējos mēnešos regulāri gandrīz visās drafta prognozēs tiek minēts pirmās kārtas beigu daļā un otrās kārtas pašā sākumā.

Kopumā pirmajā kārtā tiks veiktas 30.jauno spēlētāju izvēles. Kā pirmā izvēlēsies Klīvlendas "Cavaliers" komanda, kura, visticamāk, savā īpašumā iegūs saspēles vadītāju Kairiju Īrvingu.

Tikmēr latviešu centra spēlētāja Andra Biedriņa pārstāvētā Goldensteitas "Warriors" vienība pirmajā kārtā izvēlēsies ar 11.kārtas numuru.

NBA draftā ir divas kārtas, bet otrajā kārtā draftētajiem spēlētājiem nav garantēti līgumi.

Kā zināms, jūnija sākumā Itālijas pilsētā Trevīzo Bertāns piedalījās Eiropas talantīgāko jauno basketbolistu nometnē "Adidas Eurocamp", pēc kuras izlēma neatsaukt dalību no NBA drafta. Noprotams, ka "Adidas Eurocamp" laikā Bertāns saņēma apstiprinājumu tam, ka viņš tiks izvēlēts drafta pirmajā kārtā.

Bertāns ir pirmais latvietis, kurš pieteicies jauno spēlētāju izvēles draftam, kopš 2004.gadā "Warriors" ar kopējo 11.numuru izvēlējās Biedriņu.

Tikmēr bez oficiālas pieteikšanās draftam būs pieejami arī Dāvja brālis Dairis Bertāns ("VEF Rīga") un Jānis Strēlnieks ("Ventspils"). Arī viņi piedalās "Adidas Eurocamp" nometnē un spēlēs.

Kā ziņots, Dāvis Bertāns šo sezonu iesāka "Barons/O!Karte" sastāvā, taču 12.novembrī, pēc sportista 18 gadu jubilejas, viņš devās uz Slovēniju, lai parakstītu ilgtermiņa līgumu ar Ļubļanas "Union Olimpija" vienību.

Tomēr "Barons/O!Karte" atteicās sportistam izsniegt brīvlaišanas vēstuli, jo Bertāns bija noslēdzis līgumu ar šo komandu.

Pēc ilgām sarunām Latvijas čempionvienībai un basketbolistam janvāra vidū beidzot izdevās atrast kopsaucēju un pārtraukt līguma saistības. Tomēr oficiāli debitēja laukumā Bertāns tikai februāra nogalē.

Jau vēstīts, ka Bertāns janvāra sākumā uzvarēja Slovēnijas basketbola čempionāta Zvaigžņu spēles "Slam dunk" konkursā.

Savukārt aprīļa sākumā latvietis sekmīgi piedalījās prestižajā "Nike Hoop Summit" mačā, kurā labākie ASV vidusskolnieki spēlēja ar ārzemniekiem.

Bertāns līgumu ar "Union Olimpija" noslēdzis pēc sistēmas 3+3 gadi. Pēc katra līgumā paredzētā gada spēkā stājas punkts, kas paredz iespējamu pāreju uz kādu no NBA klubiem.

LETA jau vēstīja, ka Bertāns pagājušajā sezonā kopā ar DSN/"Rīga" komandu (tagad BAA "Rīga") triumfēja Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrās divīzijas turnīrā. Pēc veiksmīgā snieguma pagājušā gada Eiropas U-18 čempionātā Bertāns nonāca daudzu klubu redzes lokā, taču šo sezonu sāka "Barons/O!Karte", kuras sastāvā LBL pirmās divīzijas turnīrā piecos mačos vidēji guva 13 punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas.

Kā ziņots, pirms šīs sezonas "Union Olimpija" interesējās arī par Strēlnieku, tomēr nespēja vienoties par finansiālajiem nosacījumiem ar viņa pārstāvēto vienību "Ventspils".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!