Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlases uzbrucēja Sabīne Niedola aizvadījusi pēdējo turnīru jauniešu basketbola komandā, un gatavojas nākamajam posmam – pieaugušo basketbolam un izlasei.

"Piecas vasaras veltītas tikai jaunatnes čempionātiem, tagad jāiet lielajā dzīvē. Vairāk neviens neauklēsies. Paliek sieviešu izlase, tur jācīnās par vietu sastāvā," pēc U-20 Eiropas čempionāta intervijā Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājas lapā saka Niedola. "Salīdzinot [ar jaunatnes izlasi], tagad vairs nav tādas drošības sajūtas."

Šī vasara Sabīnei bija noslogota pamatīgi, jo viņa piedalījās gan pieaugušo, gan U-20 izlases Eiropas čempionātā. "Domāju, ka šos čempionātus nevar salīdzināt. "EuroBasket Women 2011" bija divreiz garāks un līdz ar to emocionāli grūtāks turnīrs. Otrkārt, tas notika, spēlējot lielās izlases sastāvā. Grūti bija gan fiziski, gan emocionāli. Sakrājās nogurums. Uzreiz pēc atgriešanās no Polijas bija jābrauc uz Serbiju. Bez treniņiem, bez spēlēm, bez nekā. Bija uztraukums, vai izdosies pārslēgties otrajam startam. Par laimi, palīdzēja komandas biedrenes. Viņu atbalsts īpaši noderēja ārpus laukuma, sadzīvē. Lai kā mums gājis iepriekš, prieks, ka pēdējā gadā jaunatnes izlasē atmosfēra komandā bija lieliska," saka basketboliste.

Ar U-20 čempionāta iznākumu – 12.vieta - Niedola nav pārāk apmierināta. "Ja būtu nospēlējušas savu spēju līmenī, rezultāts varēja būt citāds. Tā nenotika, tāds ir sports. Tāpēc uz katru spēli jāiet, lai uzvarētu," viņa saka. "Otra iespēja bija otrās kārtas pēdējā spēlē uzvarēt Itāliju, taču tur vajadzēja rēķināt variantus. [Pēc Anglijas zaudējuma Nīderlandei] bija nepieciešams uzvarēt ar sešu punktu pārsvaru. Iekļūstot astotniekā, skats uz dzīvi būtu citādāks."

"Spēles šķirot nevar. Kad zemapziņā iesēdies, ka augstāk par devīto vietu nevar tikt, tā ir liela starpība. Savākties ir daudz grūtāk," tā Niedola raksturo pēdējos turnīra mačus pret Turciju un Lietuvu.

Neskatoties uz to, ka aizvadīta pilna klubu sezona un divi čempionāti, ilgai atpūtai Sabīne Niedola nav gatava. "Sportista režīms ir daudzveidīgs un mainīgs. Rutīnai vietas nepalika un ceru, ka tāds brīdis nepienāks. Ekstrēmu pārdzīvojumu nebija. Ceļojot tikai jāiemācās gulēt autobusos un citos transporta līdzekļos," viņa saka. "Pirmā pilnā sezona ir nospēlēta. Divi čempionāti ir aizvadīti. Domāju, ka pilnībā brīvas nepieciešamas divas nedēļas. Tad būs jāatsāk darbs. Manuprāt, ilgāka pauze nav nepieciešama, lai nebūtu jāsāk no nulles. Jāieliek fiziskā bāze, jāuzsāk individuālie treniņi, jāveic pilnvērtīga sagatavošanās sezonai."

Sabīne Niedola vienīgā no Latvijas U-20 izlases spēlētājam iekļuva šāgada Eiropas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!