Pasaules čempionāta finālā sestdien Stambulā iekļuva mājinieki Turcijas basketbolisti, kuri pusfinālā dramatiskā cīņā ar 83:82 pieveica talantīgo un gados jauno Serbijas valstsvienību.

Turcija pirmo reizi vēsturē iekļuva pasaules čempionāta finālā. Tagad svētdien finālā Turcija tiksies ar ASV izlasi, bet spēlē par trešo vietu cīnīsies Lietuvas un Serbijas basketbolisti.

Lielāko daļu mača vadībā bija Serbijas basketbolisti, taču pēdējās ceturtdaļas otrajā pusē turki pēc 9:0 izrāviena panāca 78:75. Serbi izlīdzināja spēles gaitu un uzvarētājs noskaidrojās dramatiskā izskaņā. 28 sekundes pirms spēles beigām Marko Kešeļs ar diviem soda metieniem atguva serbiem vadību 80:79, bet tad Erdens Semihs ar "slam dunk" panāca 81:80 serbu labā. Četras sekundes līdz mača beigām pēc teicama uzbrukuma Novica Veličkovičs atjaunoja serbiem pārsvaru, taču pēc Turcijas izlases minūtes pārtraukuma serbi kļūdījās aizsardzībā, ļaujot Keremam Tunčari viegli gūt divus punktus. Turcija gan jau līksmoja, taču Serbijai bija atlikušas 0,5 sekundes uzbrukumam. Tomēr šajā laikā metienu serbiem izdarīt neizdevās, un turki svinēja iekļūšanu pasaules čempionāta finālā.

Turcjai 16 puntkus guva Hidajets Turkoglu, 14 punktus - Omars Onans, bet pa 12 punktiem - Enders Arslans un Kerems Tunčeri. Serbijai 18 punktue guva Marko Kešeļs, pa 15 punktiem - Duško Savanovičs un nenads Krstičs, bet ceturtdaļfināla galvenais varonis Milošs Teodosičs guva 13 punktus un izdarīja 11 rezultatīvas piespēles.


Turcija līdz šim izcīnījusi tikai uzvaras un demonstrē mājiniekiem atzīstamu sniegumu, lai gan visas uzvaras nenāca tik viegli. Priekšsacīkstēs turki pieveica Kotdivuāru (86:47), Krieviju (65:56), Grieķiju (76:65), Puertoriko (79:77) un Ķīnu (87:40). Pēc tam astotdaļfinālā Turcija uzvarēja Franciju (95:77), bet ceturtdaļfinālā ar 95:68 sagrāva Slovēniju.

Serbu ceļš līdz pusfinālam bija daudz grūtāks. Priekšsacīkstēs serbi sagrāva Angolu (94:44), zaudēja Vācijai otrajā pagarinājumā (81:82), pieveica Jordāniju (112:69), uzvarēja Austrāliju (94:79) un pārspēja arī Argentīnu (84:82). Astotdalfinālā serbi ar lielām grūtībām apspēlēja Horvātiju (73:72), bet ceturtdaļfinālā dramatiskā cīņā ar 92:89 uzvarēja un no pasaules čempionu troņa gāza Spāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!