Foto: F64

Latvijas basketbola čempioni "VEF Rīga" otrdien Čehijā ULEB Eiropas kausa TOP16 stadijas I grupā priekšpēdējā mačā dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 84:80 pieveica "CEZ Nymburk", saglabājot teorētiskas cerības iekļūt ceturtdaļfinālā.

Tagad, lai nodrošinātu iekļūšanu Eiropas kausa ceturtdaļfinālā, "VEF Rīga" pēc nedēļas "Arēnā Rīga" jāuzvar Riharda Kuksika pārstāvētā vienība "Valencia Basket".

"VEF Rīga" labā 21 punktu guva Dairis Bertāns, 16 punktus - Sandis Valters, bet 13 punktus - Gatis Jahovičs. "CEZ Nymburk" sastāvā rezultatīvākais ar 22 punktiem bija Petrs Benda, 19 punktus guva Tre Simonss.

Pirms spēles

Lai saglabātu cerības iekļūt Eiropas kausa ceturtdaļfinālā, "VEF Rīga" šajā spēlē jāgūst uzvara. Savukārt uzvara ar vismaz 11 punktu pārsvaru garantēs "vefiņam" priekšlaicīgu iekļūšanu ceturtdaļfinālā. Pirms šīs spēles "VEF Rīga" atvadījās no centra Kortnija Simsa, ar kuru pārtrauktas līgumattiecības, tādējādi mačam "VEF Rīga" sastāvā pieteikti 10 spēlētāji.

1.ceturtdaļa

"Vefiņš" labi iesāka maču, pirmie guva punktus un turējās nelielā vadībā, taču mājinieki tad minūtes laikā no 5:6 panāca 10:6 savā labā. Uz "CEZ Nymburk" nelielo izrāvienu teicami atbildēja "VEF Rīga", ar disciplinētu darbību aizsardzībā un uzbrukumā panākot 15:10.

Tomēr "VEF Rīga" izrāvienu ātri apturēja Čehijas klubs, ar agresīvu un ātru spēli atgūstot vadību – 23:17, tad arī 25:19. Pirmās ceturtdaļas beigās gan Kērtiss Miledžs un Donats Zavacks palīdzēja "vefiņam" pietuvoties līdz 23:25.

2.ceturtdaļa

Otro ceturtdaļu komandas iesāka ar vairākām kļūdām, un tikai pēc nospēlētām gandrīz divarpus minūtēm Miledžs guva pirmos punktus šajā ceturtdaļā un izlīdzināja rezultātu 25:25. "CEZ Nymburk" turpinājumā panāca 32:27, "VEF Rīga" galvenais treneris Ramūns Butauts bija spiests ņemt minūtes pārtraukumu, taču tas nelīdzēja – čehu klubs pēc brīža palielināja pārsvaru jau līdz 37:27.

"VEF Rīga" tomēr spēja apturēt "CEZ Nymburk" izrāvienu un paši sakārtoja spēli. Ceturtdaļas pēdējās minūtēs Miledzš Zavacks un Gatis Jahovičš samazināja starpību līdz 36:39, atjaunojot Latvijas čempioniem cerības šajā mačā.

3.ceturtdaļa

Latvijas čempioni teicami iesāka otro puslaiku. Gatis Jahovičs ar trīs punktiem pēc kārtas izlīdzināja rezultātu, bet pēc brīža Dairis Bertāns atguva rīdziniekiem vadību 44:39. Pēc pieprasītā minūtes pārtraukuma "CEZ Nymburk" nedaudz atdzīvojās un samazināja starpību līdz 45:46, taču mājinieki ļoti slikti realizēja soda metienus, "VEF Rīga" bija veiksmīgi uzbrukumā, noslēdzot ceturtdaļu savā labā ar 55:48.

4.ceturtdaļa

Cik veiksmīgs bija trešās ceturtdaļas sākums, tik neveiksmīgs "vefiņam" bija pēdējās ceturtdaļas sākums. Jau pēc spēlētas minūtes Butauts bija spiests ņemt pārtraukumu, taču arī tas nelīdzēja – "CEZ Nymburk" atguva vadību 56:55. Antanas Kavaļausks piecas minūtes pirms pamatlaika beigām vēl atguva vadību "VEF Rīga" 59:58, taču mājinieki ar stabilu spēli un labi organizētiem uzbrukumiem palielināja savu pārsvaru – Maiks Lenzlijs ar efektīvu "slam dunk" panāca 65:61.

51 sekundi pirms pamatlaika beigām "CEZ Nymburk" panāca it kā drošu pārsvaru 68:64, taču rupji kļūdījās mājinieku spēlētājs Petrs Benda. Viņš rupji apturēja Bertānu caurgājienā, par ko tiesneši iedeva četrus soda metienus viesiem. Bertāns bija precīzs, izlīdzināja rezultātu, bet Sandis Valters caurgājienā bija neprecīzs. Par laimi "VEF Rīga", arī mājinieku pēdējais uzbrukums bija nesekmīgs – pamatlaikā uzvarētājs netika noskaidrots 68:68.

Pagarinājums

Pagarinājuma sākumā komandas apmainījās ar līdzīgām epizodēm uzbrukumā – uz mājinieku gūtajiem diviem punktiem ar sodu arī "VEF Rīga" guva divus punktus ar sodiņu (Gatis Jahovičs). Pagarinājuma otrajā minūtē Bonda realizēja trīs soda metienus, vēlreiz izvirzot mājiniekus vadībā ar 74:73, taču tad Kavaļausks, Jahovičs un Valters guva izšķirošos punktus – 79:74.

Pagarinājuma pēdējā minūtē mājinieki centās izraut uzvaru, tomēr "soda metienu sacensībās" uzvaru nosargāja "VEF Rīga", kas tādējādi saglabā cerības iekļūt ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!