Foto: DELFI.lt
Lietuvas klubu dominanci "MasterCard" Baltijas Basketbola līgas (BBL) finālturnīros sestdien pārtrauca Latvijas vicečempioni "VEF Rīga", kas pusfinālā ar 79:68 uzvarēja Viļņas "Lietuvos Rytas".

Tā ir pirmā reize BBL vēsturē, kad kāds no Latvijas klubiem iekļūst finālā, un pirmā reize, kad finālā netiksies abi Lietuvas grandi "Žalgiris" un "Lietuvos Rytas".

Svētdien finālā "vefiņš" tiksies ar "Žalgiri", bet "Ventspils" cīņā par trešo vietu spēlēs pret "Lietuvos Rytas".

"VEF Rīga" rindās 20 punktus guva Artjoms Parahovskis, bet 14 punktus - Sandis Valters. "Lietuvos rytas" komandā Kenans Bajramovičs guva 17 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas.


"VEF Rīga" teicami iesāka spēli, ar agresīvu aizsardzību neļaujot "Lietuvos rytas" basketbolistiem izpausties uzbrukumā. Savukārt "vefiņa" uzbrukumā "uguņoja" Sandis Valters, izvirzot "VEF Rīga" vadībā ar 8:3. "Lietuvos Rytas" uz brīdi ieguva vadību 11:10, bet Valtera trešais tālmetiens ļāva Latvijas klubam atgūt vadību 13:11. Vairāks minūtes ritēja līdzīga cīņa, bet tad Daira Bertāna pieci gūtie punkti un Artjoma Parahovska "slam dunk" pēc pārtvertas piespēles ļāva "vefiņam" pirmo ceturtdaļu noslēgt ar 24:20.

Otrās ceturtdaļas sākumā laukumā valdīja neliels haoss un abas komandas daudz kļūdījās. Vairāk nekā divas minūtes komandas neguva punktus, bet šo klusumu pēc Kaspara Bērziņa piespēles ar teicamu "aley oop slam dunk" pārtrauca Parahovskis. "Lietuvos Rytas" treneri šajā brīdi bija spiesti ņemt pārtraukumu, bet tas Viļņas komandai nelīdzēja. "VEF Rīga" basketbolisti vairākas minūtes nespēja gūt punktus, taču "Lietuvos Rytas" to neizmantoja, pietuvojoties vien līdz 26:29. Ar teicami izspēlētām kombinācijām "vefiņš" palielināja pārsvaru līdz 34:26, bet tikai pirmā puslaika izskaņā "Lietuvos Rytas" nedaudz samazināja starpību 38:31.

Trešās ceturtdaļas sākumā "Lietuvos Rytas" atkal nedaudz samazināja starpību, centās lauzt spēles gaitu, bet Viļņas basketbolistus atvēsināja Valters, kurš grūtā situācijā uzbrukuma pēdējās sekundēs realizēja tālmetienu. Tomēr tad "VEF Rīga" sniegumā iestājās neliels kritums, ko Lietuvas kluba spēlētāji izmantoja un pietuvojās līdz 43:45. "Vefiņa" galvenais treneris Ramūns Butauts bija spiests prasīt pārtraukumu un pēc tā komanda uzreiz atjaunoja drošāku pārsvaru – 50:43. Tomēr trešās ceturtdaļas beigās "Lietuvos Rytas" ar lielām grūtībām atkal pietuvojās līdz 48:52.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā atkal izcēlās Parahovskis – baltkrievu centrs pārtvēra piespēli pie laukuma centra un ātrajā guva divus punktus 57:50. Kenana Bajramoviča un Bjelicas iedvesmoti "Lietuvos Rytas" pēc ilgāka pārtraukuma samazināja starpību līdz minimumam 56:57, bet svarīgā brīdī beidzot par sevi lika manīts "VEF Rīga" kapteinis Kristaps Janičenoks – 59:56.

"VEF Rīga" sastāvā piezīmju normu gan bija jau nopelnījuši Kaspars Bērziņš un Tailers Keins, bet tas nemazināja Latvijas kluba apņēmību. Fantastiski atkal darbojās Parahovskis, Janičenoks realizēja trīspunktnieku no laukuma stūra, un atkal jau drošāks pārsvars 66:58. Pēc "VEF Rīga" kļūdām "Lietuvos Rytas" vēl panāca 62:67, taču tuvāk tikt lietuvieši nespēja. Pēdējās minūtēs Trevons Hjūzs ar soda metieniem turēja "VEF Rīga" pārsvaru, "Lietuvos Rytas" izmisīgie tālmetieni nebija sekmīgi, un beigās "vefiņš" guva vēsturisku uzvaru ar 79:68.

Par pirmajiem BBL fināla dalībniekiem sestdien kļuva "Žalgiris", kas sagādāja kaunpilnu zaudējumu LBL līderiem "Ventspilij" - 108:55.

Ceturtdaļfināla sērijās visis finālturnīra dalībnieki uzvarēja ar 2-0 - "Ventspils" pārspēja Tartu "Rock", "Žalgiris" uzvarēja Ķēdaiņu "Ņevežis", "VEF Rīga"pieveica "Rūdupis", bet "Lietuvos rytas" bija pārāks pār "Šiauliai".

Šosezon BBL regulārajā čempionātā 12 komandas aizvadīja divu apļu turnīru, bet "Žalgiris" un "Lietuvos rytas" pieslēdzās tikai sākot ar ceturtdaļfinālu.

BBL pirmajās sešās sezonās finālā allaž tikušies abi Lietuvas grandi "Žalgiris" un "Lietuvos rytas", kuriem ir pa trīs čempionu tituliem. Latvijas komandas trīs reizes spējušas ierindoties trešajā vietā - 2007. un 2010.gadā to paveica "Ventspils", bet 2008.gadā arī "ASK Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!