Foto: F64

Latvijas basketbola klubs "Ventspils" izšķirošajā FIBA Izaicinājuma kausa izcīņas otrā posma - TOP 16 – turnīra spēlē ar 94:92 (19:17, 20:18, 13:17, 27:27, 15:13) fantastiskā cīņā pagarinājumā uzvarēja Francijas komandu Ruānas "Chorale", iekļūstot ceturtdaļfinālā.

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 25 punktiem bija Džamars Jangs, bet 18 punktus pievienoja Tods Abernetijs, kurš izdarīja arī sešas rezultatīvas piespēles. Vēl 13 punktus sameta Mamadi Diane, bet 11 punkti Stīvena Greja kontā.

Tikmēr "Chorale" kluba labā ar 28 punktiem izcēlās Učena Nsonvu, bet 21 punktu guva Džons Hollands.

Rezultātu ar tālmetienu atklāja Ruānas komanda, bet Artūrs Bērziņš drīz vien samazināja rezultātu līdz minimumam – 2:3 – bet pēc Dianē metiena un realizētā soda metiena ventspilnieki jau bija priekšā ar 5:3. Ceturtdaļas turpinājumā laukuma saimnieki, pateicoties Meiera sešiem punktiem, prata nedaudz palielināt pārsvaru, bet vēlāk uz īsu brīdi palaida "Chorale" priekšā (13:15). Ronalds Zaķis un Jangs gan nokārtoja, lai pirmo ceturksni ventspilnieki noslēgtu savā labā – 19:17.

Otrās ceturtdaļas pirmās trīs minūtes kurzemnieki zaudēja ar 3:8, palaižot pretiekus priekšā ar rezultātu 22:25. Taču tad īstajā brīdī tālmetienu realizēja Jangs, un atkal precīzs bija Meiers, atjaunojot vadību mājiniekiem. Lai gan vadība vēl vairākkārt mainījās, puslaika beigas lieliski aizvadīja tieši Gundara Vētras vadībā komanda, kas vienubrīd panāca +6, bet puslaiku noslēdza ar rezultātu 39:35.

Trešās ceturtdaļas sākumā "Ventspils" atjaunoja sešu punktu pārsvaru, bet tad zaudēja septiņus punktus pēc kārtas, atkal nonākot iedzinēju lomā ar 41:42. Spēles turpinājums aizritēja ļoti līdzīgā cīņā. Ar Abernetija, Janga un Sema Vilarda pūlēm ventspilnieki vairākas reizes izvirzījās vadībā, tomēr trešā ceturtdaļa noslēdzās neizšķirti (52:52).

Arī noslēdzošās desmit minūtēs bija vērojama bezkompromisa cīņā – vispirms ventspilnieki atkal izvirzījās vadībā, bet pāris epizodes vēlāk "Chorale" jau atkal bija rezultātu vērsusi sev par labu. Ventspilniekiem nopietnas problēmas radās ar Nsonvu nosegšanu, taču, pievēršot pārlieku lielu uzmanību viņam, divreiz nepiesegti uz trīspunktu līnijas palika Holands un Peidžs, veicot svarīgu izrāvienu (60:66). Pēc Vētras pieprasītā minūtes pārtraukuma "Ventspils" gan divus punktus atguva (precīzs bija Grejs), tomēr viesi atbildēja ar tālmetienu, rezultātam kļūstot 62:69. Vēlāk ventspilniekiem bija pat astoņu punktu deficīts, kas pateicoties Bērziņa un Janga tālmetieniem tika sadeldēts līdz diviem, tomēr vēlāk Jangs ar apbrīnojamu tālmetienu panāca 76:77 (5,2 sekundes līdz pamatlaika beigām). Viesi atbildēja ar diviem soda metieniem, bet Abernetijs pēc viena realizēta sodiņa otru meta garām - bumbu izcīnīja Diane, taču meta garām, taču Zaķis līdz ar beigu signālu bija precīzs, panākot 79:79 un ievedot spēli pagarinājumā.

Pagarinājumā "Ventspils" vairākas reizes nespēja apturēt Nsonvu, nonākot iedzinējos ar trīs punktiem, taču tiklīdz tas izdevās, izdevās arī atgūt vadību (87:84). Holands no tālās distances atkal atguva vadību viesiem (89:90), bet Abernetijs atbildēja ar to pašu, liekot eksplodēt Ventspils līdzjutējiem – 92:90. Nsonvu atkal neizdevās nosegt (92:92), taču brīdi vēlāk pretinieki pārkāpa noteikumus pret Abernetiju, kurš realizēja abus soda metienus un atnesa uzvaru mājiniekiem.

I grupas kopvērtējumā "Ventspils" ar četrām uzvarām sešās spēlēs izcīnīja pirmo vietu, kamēr Ruānas komandas liktenis būs atkarīgs no Vācijas komandas Oldenburgas "Ewe Baskets" un Nīderlandes vienības "Zorg En Zekerheid" mača iznākuma. Ja vācieši zaudēs, tad "Chorale" iekļūs nākamajā kārtā, bet, ja nē, tad turnīrs viņiem būs noslēdzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!