Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas Basketbola līgas (LBL) pirmās divīzijas finālsērijas piektajā spēlē sestdien regulārā čempionāta uzvarētāji "Ventspils" ar rezultātu 71:62 (22:11, 20:15, 14:20, 15:16) savā laukumā apspēlēja "VEF Rīga" komandu.

Sērijā līdz četrām uzvarām pašlaik "Ventspils" izvirzījusies vadībā ar 3-2.

Rezultatīvākais "Ventspils" komandā ar 15 gūtajiem punktiem bija Akselis Vairogs, bet 13 punktus guva Māris Gulbis.

Tikmēr "VEF Rīga" komandā pārliecinoši labākais ar 21 punktu bija Sandis Valters, bet 11 punkti un desmit atlēkušās bumbas Tailera Keina kontā.

Mačs iesākās ļoti līdzīgā cīņā, un neviena no komandām nespēja pārņemt spēles iniciatīvu, tomēr, laikam ritot, mājinieki uzņēma apgriezienus un nepilnas trīs minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām strauji izvirzījās vadībā ar desmit punktu pārsvaru (19:9). Atlikušajā laikā spēles gaita nemainījās - "VEF Rīga" atradās iedzinēju lomā ar rezultātu 11:22.

Otrā ceturtdaļa iesākās ar "Ventspils" komandas pārākumu, kad otrajā minūtē Vairogs ar trīspunktu metienu palielināja mājinieku pārsvaru līdz 15 punktiem. Turpinājumā "VEF Rīga" pieļāva vairākas kļūdas uzbrukumā, kā rezultātā "Ventspils" tikai palielināja atrāvienu līdz 20 punktiem (33:13). Trīs minūtes līdz pārtraukumam "VEF Rīga" izdevās samazināt savu deficītu līdz 14 punktiem (22:36), tomēr atlikušajā laikā mājinieki spēlēja sekmīgāk, atpūtā ejot pie rezultāta 42:26.

Atgriežoties no pārtraukuma, "VEF Rīga" strauji uzņēma apgriezienus un samazināja rezultātu līdz deviņu punktu atstatumam (33:42). Tomēr mirki pēc tam "Ventspils" prata atjaunot 12 punktu pārsvaru, kad precīzs no trīspunktu atzīmes bija Gulbis. Turpinājumā spēle risinājās ļoti līdzvērtīgi, tomēr trīs minūtes līdz trešās ceturtdaļas beigām "VEF Rīga" izdevās samazināt deficītu līdz astoņiem punktiem (46:54). Pēdējās ceturtdaļas minūtēs rezultāts krasi nemainījās un "Ventspils" atradās vadībā ar 56:46.

Pēdējā ceturtdaļa iesākās samērā līdzīgā cīņā, tomēr "VEF Rīga" pieļautās kļūdas sekmēja "Ventspils" komandas pārākumu - komanda spēja atjaunot 15 punktu pārsvaru (66:51). Mirkli pēc tam Kristaps Janičenoks ar trīs punktu metienu samazināju rezultātu, tomēr jau nākamajā uzbrukumā mājinieku basketbolists Demonds Kārters atbildēja ar to pašu. Atlikušajās minūtēs "VEF Rīga" nespēja pretoties "Ventspils" spēcīgajiem uzbrukumiem un piedzīvoja zaudējumu ar rezultātu 62:71.

Nākamā spēle norisināsies otrdien Rīgā.

Pretēji iepriekš prognozētajam, šajā spēlē rīdziniekiem bija pieteikts Janičenoks un Trevons Hjūzs, kuri savainojuma dēļ nepiedalījās iepriekšējā cīņā. Savukārt Artjoms Parahovskis šodien nespēlēja.

Līdz šim sērijā pie uzvarām bija tikušas tikai tās komandas, kas spēlē viesos. Sērijas pirmajā mačā "VEF Rīga" uzvarēja ar 79:70, otrajā spēlē "Ventspils" revanšējās ar 75:72, trešajā mačā pie panākuma ar 90:83 tika "VEF Rīga", bet ceturtajā cīņā graujošu uzvaru nodrošināja "Ventspils" - 93:55.

Kā zināms, uzreiz pēc otrā mača "VEF Rīga" iesniedza oficiālu protestu, jo klubu neapmierina mača galvenā tiesneša lēmums spēles izskaņā.

Tomēr "VEF Rīga" protestu noraidīja LBL Tehniskā komisija, bet tika iesniegta apelācija, kuru noraidīja arī Apelācijas komisija. "VEF Rīga" komanda turpinās LBL finālsēriju, taču vienlaikus tiks lemts par turpmākajām darbībām šā jautājuma risināšanā, neizslēdzot iespēju vērsties arī Sporta arbitrāžas tiesā (CAS).

Jau vēstīts, ka titulētāka komanda ir "Ventspils", kas uzvarējusi astoņās no 11 finālsērijām, kurās piedalījusies. Astoņi tituli ir arī "Brocēni" komandas kontā.

Savukārt "VEF Rīga" komanda finālsērijā debitēja iepriekšējā sezonā, kad ar 3-4 piekāpās "Barons" komandai.

Jau ziņots, ka pusfināla sērijās "VEF Rīga" ar 3-1 uzvarēja "Liepājas Lauvu" vienību, bet "Ventspils" ar 3-0 pārspēja pagājušās sezonas čempionvienību "Barons/O!Karte".

"Liepājas Lauvas" un "Barons/O!Karte" savā starpā tikās sērijā par trešo vietu. Šajā sērijā līdz vienas komandas trīs uzvarām liepājnieki triumfēja 3-0.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!