Foto: F64
Latvijas sieviešu basketbola izlase pirmdien Polijā Eiropas čempionāta finālturnīra priekšsacīkšu pēdējā spēlē atspēlēja 15 punktu deficītu un ar 67:61 uzvarēja Horvātijas valstsvienību.

Līdz ar uzvaru Latvijas basketbolistes nodrošināja iekļūšanu otrajā posmā, un turpinās cīņu par Eiropas čempionāta medaļām.

Vēl trešās ceturtdaļas vidū Latvija zaudēja ar 38:53, bet fantastiskā veidā atspēlēja deficītu un iekļuva otrajā posmā. Latvijas labā 16 punktus guva Gunta Baško, pa 14 punktiem - Liena Jansone un Zane Tamane, bet 12 punktus - Elīna Babkina. Horvātijai 14 punktus guva Jeļena Ivziča, bet 12 punktus - Luka Ivankoviča.

Nākamajā kārtā Latvija spēlēs pret C grupas trīs labākajām komandām - Melnaklni, Spāniju un Poliju.


Latvijas basketbolistes jau pirmajā minūtē pēc Elīnas Babkinas un Guntas Baško precīzajiem metieniem izvirzījās vadībā ar 4:0, taču horvātietes ātri izlīdzināja rezultātu. Ilgu laiku ritēja līdzīga cīņa, līdz Latvija pēc neliela izrāviena panāca 19:12. Tomēr Horvātijas izlasei par labu nāca minūtes pārtraukums, pēc kura Latvijas pretinieces samazināja starpību un līdz ar pirmās ceturtdaļas beigu signālu guva divus punktus – 20:16.

Latvijas neveiksmes turpinājās otrajā ceturtdaļā. Latvijas izlases basketbolistes netika galā ar Horvātijas spēlētāju ātro spēli, pašas kļūdījās, nonākot zaudētājās ar 22:27. Pirmās ceturtdaļas beigās un otrās ceturtdaļas sākumā Horvātijas izrāviens bija 11:2.

Jansone ar četriem gūtajiem punktiem nedaudz nobremzēja Horvātijas izrāvienu, taču pirmā puslaika beigās atkal labākas bija Horvātijas basketbolistes, kuras ar vairākiem tālmetieniem un labām izspēlēm uz groza apakšu panāca 41:32. Tikai līdz ar puslaika beigu signālu divus punktus guva Baško, nedaudz samazinot starpību – 34:41.

Otrā puslaika sākumā Latvijas basketbolistes gandrīz trīsarpus minūtes nespēja gūt punktus, bet vēl pēc brīža nonāca neapskaužamā situācijā – 38:53. Taču tad spēlē notika vēl viens lūzums, ko šoreiz paveica Latvijas basketbolistes. Ar agresīvu aizsardzību un presingu pretinieču zonā Latvija noslēdza trešo ceturtdaļu ar izrāvienu 13:0, samazinot starpību līdz 51:53.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā horvātietes apturēja Latvijas izrāvienu, bet Babkina un Sabīne Niedola uzreiz izlīdzināja rezultātu 55:55. Horvātija vēl panāca 58:55, bet tad Niedola, Jansone pēc Baško lieliskas piespēles un pati Baško panāca 62:58. Horvātietes divus punktus atguva, bet Tamane atbildēja ar trīs precīziem soda metieniem, panākot Latvijai jau drošāku pārsvaru 65:60. Pēdējās minūtēs Horvātijas spēlētāju izmisīgie centieni ar tālmetieniem saasināt situāciju bija nesekmīgi, un Latvija izcīnīja otro uzvaru finālturnīrā.

Atgādinām, ka Eiropas čempionāta pirmajā spēlē Latvija ar 57:67 zaudēja Grieķijai, bet svētdien dramatiskā cīņā papildlaikā ar 59:56 pieveica pašreizējo Eiropas čempioni Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!