Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas sieviešu basketbola izlase trešdien Polijā iekļuva Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā, otrā posma pirmajā spēlē ar 62:53 pieveicot mājinieces Polijas basketbolistes.

Latvijas uzvara deva vietu ceturtdaļfinālā arī Melnkalnei, kas pirms tam ar 81:60 pieveica Horvātiju.

Latvijas izlasei 19 punktus guva Gunta Baško, bet Ieva Kubliņa - 14 punktus. Polijai pa 13 punktiem guva Evelīna Kobrina un Elizbjeta Movlika.


Mača pirmajās minūtēs Latvijas izlase spēja izvirzīties vadībā ar 13:5, tomēr turpinājumā Polijas basketbolistes veica izrāvienu 11:2 un pusotru minūti pirms pirmās ceturtdaļas beigām pārņēma vadību ar 16:15. Atlikušajā laikā Latvijai neizdevās pārņemt vadību, un pēc pirmajām desmit minūtēm latvietes bija iedzinējos ar 17:18.

Otrās ceturtdaļas sākumā Polijas komanda saglabāja 3-5 punktu pārsvaru, bet lielāko pārsvaru čempionāta saimnieces iekrāja ceturtdaļas vidū, panākot 31:23. Tomēr cīņas turpinājumā Latvijas basketbolistēm izdevās veikt nelielu izrāvienu, kas līdz puslaika beigām ļāva samazināt rezultāta starpību līdz četriem punktiem - 29:33.

Trešās ceturtdaļas sākumā Latvijai izdevās pārņemt vadību ar 34:33, bet turpinājumā latvietes pakāpeniski palielināja savu pārsvaru, kas ceturtdaļas vidū sasniedza sešus punktus (41:35). Līdz ceturtdaļas izskaņai Polijai būtiski neizdevās samazināt pretinieču pārsvaru un pirms noslēdzošajām desmit minūtēm Latvijas izlase atradās vadībā ar 46:40.

Spēles ceturtā ceturkšņa sākumā Polijas izlase pietuvojās līdz 45:48, taču tuvāk polietēm gan neizdevās tikt, bet pēc Kristīnes Kārkliņas un Guntas Baško precīzajiem tālmetieniem Latvija ceturtās ceturtdaļas vidū iekrāja lielāko pārsvaru mačā - 54:45. Turpinājumā latvietes divas reizes sasniedza arī desmit punktu pārsvaru (58:48 un 60:50), ko Polijai vairs nebija pa spēkam atspēlēt, un mača galotni Latvijas basketbolistes aizvadīja bez liekas nervozēšanas.

Latvijas un Polijas basketbolistes savā starpā līdz šim bija tikušās piecas reizes, bet trīs reizes no tām ir bijušas Eiropas čempionātos. 1995.gadā EČ kvalifikācijā Latvija zaudēja ar 84:96, 2005.gadā EČ finālturnīra priekšsacīkstēs Latvija uzvarēja ar 75:62, bet 2009.gadā Liepājā Latvijas basketbolistes uzvarēja pārliecinoši ar 86:52.

Latvijas basketbolistes neveiksmīgi uzsāka Eiropas čempionātu Polijā, pirmajā spēlē ar 57:67 zaudējot Grieķijai, kas gan turpinājumā neiekļuva otrajā posmā. Toties Latvija turpinājumā uzvarēja, nodrošināja pirmo vietu D grupā un ar diviem panākumiem kontā iekļuva otrajā posmā.

Otrajā spēlē Latvija, atspēlējoties no desmit punktu deficīta, dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 59:56 pārspēja pašreizējās Eiropas čempiones Francijas basketbolistes. Savukārt D grupas pēdējā spēlē Latvijas basketbolistes atkal paglābās – trešās ceturtdaļas vidū Latvija zaudēja ar 38:53, bet beigās ar 67:61 uzvarēja Horvātiju.

Vēl otrajā posmā Latvija 24.jūnijā tiksies ar Spāniju, bet 26.jūnijā – ar Melnkalni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!