Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas sieviešu basketbola izlase trešdien Lodzā neiekļuva Eiropas čempionāta pusfinālā, ceturtdaļfināla mačā, nespējot tā arī izrādīt nopietnu pretestību, ar 72:83 piekāpjoties Krievijai.

Krievijas basketbolistes ar pirmajām minūtēm izvirzījās vadībā, otrās ceturtdaļas sākumā panāca arī desmit punktu pārsvaru, ko saglabāja līdz pat mača beigām.

Latvijas izlasē rezultatīvākā ar 21 gūto punktu bija Elīna Babkina, bet ar 16 punktiem izcēlās Kristīne Kārkliņa.

Savukārt Krievijas izlasē 18 punktus guva Jeļena Daņiločkina, ar 16 punktiem izcēlās Marina Kuzina, bet Olgas Artjošinas kontā bija 15 punkti un septiņas atlēkušās bumbas.

Pusfinālu par 5.-8.vietu Latvijas izlase aizvadīs jau ceturtdien plkst.16.30 pēc Latvijas laika, kad spēkosies ar Čehijas un Horvātijas spēles zaudētājām.

Mačs iesākās ar četriem Krievijas izlases punktiem, bet pirmos punktus Latvijas valstsvienībā guva Zane Tamane. Mača sākumā pārsvars piederēja krievietēm, kuras izvirzījās vadībā ar 11:4. Latvijas izlase pirmos uzdevumus centās izpildīt no groza apakšas - Ieva Kubliņa vairākas reizes bija neveiksmīga, bet Tamane guva pirmos sešus Latvijas izlases punktus.

Pēc diviem Krievijas izlases realizētiem tālmetieniem tā sestajā minūtē panāca 17:8, kas Latvijas izlases galvenajam trenerim Georgam Dikeulakam lika pieprasīt pirmo minūtes pārtraukumu. Pēc tā pirmās epizodes Latvijas izlase nospēlēja veiksmīgi, atgūstot sešus punktus. Kaut Latvijas izlasei problēmas sagādāja cīņa zem groza, rezultatīvi spēlēja Elīna Babkina un divas minūtes pirms ceturtdaļas beigām latvietes pietuvojās līdz 18:19. Šajā brīdī Latvijas izlasē pa astoņiem punktiem bija guvušas Babkina un Tamane. Pirmās ceturtdaļas izskaņā sekmīgāk nospēlēja krievietes, un pēc desmit spēlētām minūtēm Latvijas izlase zaudēja ar 18:23.

Otrā ceturtdaļa Latvijas izlasei iesākās ļoti neveiksmīgi - Niedola guva pirmos divus punktus, tomēr turpinājumā Krievijas izlase demolēja Latvijas aizsardzību. Jau ceturtdaļas otrajā minūtē latvietes nokļuva zaudētājos ar 20:31. Turpinājumā rezultāts auga līdzīgi, tomēr vēl vienā neveiksmīgā brīdī krievietes no 37:30 panāca 45:30. Šajā brīdī Krievijas izlase bija realizējusi visus piecus izpildītos tālmetienus. Latvijas izlase vēl spēja pietuvoties līdz 35:45, bet pēc pirmā puslaika rezultāts bija 37:48.

Otrā puslaika sākumā Latvijas izlase, pateicoties sekmīgai aizsardzībai, pietuvojās līdz 42:48, bet krievietes pirmos punktus guva tikai pēc gandrīz divām ar pusi spēlētām minūtēm. Turpinājumā ar pieciem punktiem pēc kārtas atbildēja Krievija un vēlāk nepalīdzēja pat tāls Babkinas tālmetiens uzbrukuma pēdējās sekundēs, jo četras minūtes pirms trešās trešdaļas beigām pretinieces pirmoreiz panāca 14 punktu pārsvaru - 61:47.

Divu minūšu laikā divus tālmetienus realizēja Liene Jansone, atkal samazinot rezultātu līdz 55:63. Savukārt pirms pēdējām desmit minūtēm latvietes zaudēja ar 55:65.

Ceturtajā ceturtdaļā latvietes cīņas gaitu tā arī nespēja lauzt. Četras ar pusi minūtes pirms cīņas beigām Krievijas izlase atradās vadībā ar 76:63, bet nelielu cerības stariņu iedvesa Gunta Baško, kura divos caurgājienos pēc kārtas guva divus punktus ar sodu, pietuvojoties līdz 68:76. Tomēr neko vairāk Latvijas izlase paveikt nespēja, cīņu noslēdzot ar 72:83.

Latvijas basketbolistes pirmajā posmā zaudēja Grieķijai, bet pēc tam pieveica Eiropas čempioni Franciju un Horvātiju, iekļūstot nākamajā kārtā. Savukārt otrajā posmā Latvija apbēdināja mājinieces Polijas basketbolistes, līdz ar to nodrošinot arī iekļūšanu ceturtdaļfinālā, bet tad zaudēja Spānijai un Melnkalnei.

Tikmēr Krievija pirmajā posmā ar grūtībām pieveica Slovākiju, tad zaudēja Lietuvai un uzvarēja Turciju, bet otrajā posmā zaudēja Baltkrievijai un uzvarēja Čehiju un jau pieminēto Lielbritāniju.

Latvijas valstsvienības bilance divcīņās ar Krievijas komandu bijusi krasi negatīva - viena uzvara un pieci zaudējumi, taču tikai divi zaudējumi piedzīvoti bez ierunām. Tomēr vēl ne reizi EČ ietvaros Latvija nav uzvarējusi savas pretinieces, un tagad turpināja šo neveiksmju sēriju.

Spilgtākā no abu komandu savstarpējām spēlēm notika pirms diviem gadiem, kad EČ ceturtdaļfinālā "Arēnā Rīga" Latvija zaudēja dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 64:69.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!