Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas sieviešu basketbola izlase šāgada Eiropas čempionātu sestdien iesāka ar zaudējumu, ar 57:67 piekāpjoties Grieķijas valstsvienībai.

Rezultatīvākās Latvijas izlases rindās ar 12 punktiem bija Elīna Babkina, Gunta Baško un Zane Tamane, kura izcīnīja arī 13 atlēkušās bumbas, bet Ievas Kubliņas kontā septiņi punkti.

Savukārt Grieķijas komandā rezultatīvākā bija Dimitra Kalencu, kura guva 20 punktus, bet Evantija Malci sakrāja 17 punktus un izcīnīja 12 bumbas zem groziem.

Pirmos punktus šajā Eiropas čempionātā Latvijas komandas labā guva Elīna Babkina, atklājot mača rezultātu, bet turpinājumā latvietes ieguva trīs punktu pārsvaru, ko Grieķija gan ātri vien atspēlēja. Turpinājumā Latvija veica izrāvienu 7:2 un pirmās ceturtdaļas vidū atradās vadībā ar 12:7. Tomēr ceturtdaļas otro pusi nedaudz sekmīgāk nospēlēja Grieķijas basketbolistes, kas guva deviņus punktus, kamēr latvietes pretinieču grozā sameta vien divus punktus, līdz ar to pēc pirmās ceturtdaļas Latvijas izlasei bija divu punktu deficīts - 14:16.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijai izdevās izlīdzināt rezultātu, bet turpinājumā laukumā ritēja spraiga un līdzīga cīņa, abām komandām pieļaujot kļūdas gan uzbrukumā, gan aizsardzībā, līdz ar to rezultāts auga lēni. Ceturtdaļas vidū latvietēm izdevās iekrāt piecu punktu pārsvaru (25:20), taču Grieķijas komanda minūtes laikā guva septiņus punktus pēc kārtas un pārņēma vadību ar 27:25. Nākamajā uzbrukumā Latvija izlīdzināja rezultātu, taču grieķietes atbildēja ar astoņiem punktiem pēc kārtas, izvirzoties vadībā ar 35:27. Tomēr pirmā puslaika pēdējā minūtē teicami nospēlēja Latvijas izlases kapteine Baško, kas realizēja trīs tālmetienus pēc kārtas, un pēc pirmajām 20 spēles minūtēm Latvija atradās minimālā vadībā ar 36:35.

Trešās ceturtdaļas sākumā Grieķija pārņēma vadību ar 41:38, tomēr Latvijas valstsvienība ātri vien atspēlējās un ieguva arī trīs punktu pārsvaru (44:41). Šajā brīdī Latvijas komandas uzbrukums iestrēga un grieķietes to veiksmīgi izmantoja, gūstot septiņus punktus pēc kārtas un iekrājot četru punktu pārsvaru (48:44). Līdz trešās ceturtdaļas beigām Latvijas izlasei neizdevās būtiski samazināt pretinieču pārsvaru, un pirms pamatlaika pēdējām desmit minūtēm latvietes bija iedzinēju lomā ar 46:48.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā ritēja līdzīga cīņa, tomēr Grieķijas basketbolistes uzbrukumā spēlēja mazliet sekmīgāk par latvietēm un pakāpeniski palielināja pārsvaru. Izšķirošo izrāvienu grieķietes veica ceturtdaļas vidū, kad no 52:52 panāca 58:53. Līdz mača beigām Latvijas izlasei pretinieču pārsvaru neizdevās atspēlēt, bet Grieķija līdz cīņas beigām pārsvaru nedaudz palielināja un svinēja uzvaru.

Nākamā spēle Latvijas valstsvienībai svētdien pret spēcīgo Francijas valstsvienību.

Latvijas un Grieķijas izlašu ceļi EČ sacensībās līdz šim krustojušies trīs reizes un visos trijos mačos uzvaras izcīnīja Latvijas basketbolistes. 1998.gada EČ kvalifikācijā Latvija uzvarēja ar 77:61, 2005.gada EČ finālturnīrā Turcijā latvietes neatstāja grieķietēm nekādas cerības (76:47), bet pirms diviem gadiem Liepājā EČ finālturnīrā Latvija uzvarēja dramatiskā cīņā pagarinājumā ar 70:68.

"[Grieķijai] ir tā pati komanda, tās pašas astoņas pamatspēlētājas, kuras devušas rezultātu 4-5 pēdējos gadus, tie paši trumpji, tās pašas problēmas un trūkumi," pirms EČ finālturnīra par pirmajām pretiniecēm teica Latvijas izlases galvenais treneris, grieķis Georgs Dikeulaks. "Patiesībā šajā līmenī visas komandas citas citu pazīst ļoti labi un nav pat tik svarīgi, ka pats esmu strādājis ar šo komandu. Tiesa, visi treneri cenšas pēdējā brīdī sagādāt kādu pārsteigumu. Arī mēs to darīsim, bet detaļas, protams, neizpaudīšu."

Vēl priekšsacīkstēs Latvijas basketbolistes 19.jūnijā tiksies ar pašreizējām čempionēm francūzietēm, bet 20.jūnijā - ar Horvātijas valstsvienību. Grupas trīs labākās komandas iekļūs nākamajā posmā.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina, Kristīne Kārkliņa, Zane Eglīte, Gunta Baško, Sabīne Niedola, Liene Priede, Zane Jākobsone, Ieva Kubliņa, Aija Putniņa, Karlīne Nīmane, Zane Tamane, Liene Jansone.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!