Foto: DELFI
Ceturtdien Latvijā sākas 2011.gada pasaules U-19 čempionāts basketbolā vīriešiem, kurā otro reizi piedalīsies arī Latvijas izlase.

Ceturtdien priekšsacīkstes sāksies Liepājā un Valmierā, bet sākot ar otro posmu spēļu norisē iesaistīsies arī Rīga.

Tas ir pirmais tik augsta līmeņa FIBA turnīrs vīriešiem, ko rīko kāda no Baltijas valstīm. Nozīmības ziņā līdz šim Latvijā 2009.gadā notika Eiropas čempionāts basketbola sievietēm, bet šogad vasaras izskaņā Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem notiks Lietuvā.

Pasaules čempionāta pirmajā posmā Latvijas U-19 izlase spēlēs B grupā Valmierā, tiekoties ar Taivānu (30.jūnijā), Austrāliju (1.jūlijā) un Argentīnu (2.jūlijā). Latvijas komanda visas spēles aizvadīs pulksten 20:30.

Vēl priekšsacīkstēs A grupā spēlēs Krievija, Brazīlija, Polija un Tunisija; C grupā – Koreja, Kanāda, Horvātija un Lietuva; D grupā – Ķīna, Serbija, ASV un Ēģipte.

Pēc priekšsacīkstēm katras grupas trīs labākās vienības iekļūs otrajā posmā, bet ceturto vietu ieguvējas spēlēs par 13.-16.vietu kopvērtējumā. Pēc otrā posma mačiem katras grupas četras labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, bet piekto un sesto vietu ieguvējas cīnīsies par 9.-12.vietu kopvērtējumā.

Latvijas izlasei kā mērķis izvirzīts iekļūšana ceturtdaļfinālā.

Latvijas U-19 izlase gatavošanos pasaules čempionātam uzsāka maija beigās, bet pilnā sastāvā komanda treniņus aizvada pēdējās nedēļās. Pirmajās trijās pārbaudes spēlēs Latvijas U-19 izlase spēkojās ar Baltkrievijas U-20 valstsvienību, piedzīvojot divus zaudējumus. Pēc tam Latvijas U-19 izlase ar rezultātu 61:68 piekāpās Brazīlijas vienaudžiem, ar 49:74 kapitulēja Latvijas U-20 valstsvienībai un ar 79:61 pieveica Kanādas vienaudžus, bet pēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta Latvijas U-19 izlase pirmdien Valmierā ar rezultātu 68:75 zaudēja Krievijas vienaudžiem.

Latvijas izlase otro reizi spēlē pasaules U-19 čempionātā. 1999.gadā Portugalē Latvijas basketbolisti (toreiz sastāvā bija, piemēram, Jānis Blūms, Kristaps Valters, Raitis Grafs, Māris Ļaksa, Raimonds Vaikulis, u.c.) ierindojās devītajā vietā. Raitis Grafs šajā čempionātā tika atzīts par labāko centra spēlētāju.

Pasaules U-19 čempionāti notiek kopš 1979.gada. Līdz 2007.gadam tos rīkoja reizi četros gados, bet tagad FIBA pārgājusi uz divu gadu ciklu. Latvijā notiks desmitais turnīrs. Iepriekš par čempioniem visvairāk reižu kļuvusi ASV komanda, kas uzvarējusi četros turnīros. 1983.gadā otro vietu PSRS izlases sastāvā izcīnīja Igors Miglinieks.

Latvijas U-19 izlases sastāvs pasaules čempionātam: Kaspars Vecvagars, Dāvis Čoders, Artūrs Brēmers, Jānis Timma, Kārlis Apsītis, Arnolds Helmanis, Artūrs Vītiņš, Renārs Magone, Aleksejs Rostovs, Ojārs Siliņš, Edmunds Dukulis, Dāvis Bertāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!