Foto: DELFI
Pasaules U-19 basketbola čempionātā svētdien "Arēnā Rīga" triumfēja Lietuvas izlase, kas finālā pārliecinoši ar 85:67 (18:13, 21:19, 23:15, 23:20) pieveica Serbiju.

Lietuvas rindās neapturams bija Jons Valančūns, kurš guva 36 punktus, izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas, pārtvēra trīs pretinieku piespēles un bloķēja trīs pretinieku metienus. Vēl uzvarētājiem 12 punktus guva Edgars Ulanovs.

Serbijai rezultatīvākais ar 14 punktiem bija Džordže Dernovačs, bet 13 punktus guva Bogdans Bogdanovičs.


Lietuvas izlase diezgan bikli iesāka izšķirošo spēli, neveiksmīgi uzbruka, bet serbi to izmantoja un izvirzījās vadībā ar 3:0. Taču ātri vien Lietuvas basketbolisti iespēlējās – neapturami bija Edgars Ulanovs un Jons Valančūns, kuri pa abiem guva lietuviešu pirmos 13 punktus – 13:9. Veiksmīgi lietuvieši aizvadīja pirmās ceturtdaļas pēdējās minūtes, pēc Dovida Redika kritienā gūtajiem diviem punktiem un sekojošā soda metiena panākot 18:13.

Otrās ceturtdaļas sākumā lietuvieši turpināja savu ofensīvu – Valančūns ar efektīgu "slam dunk" un pustālo palielināja pārsvaru līdz 22:13. Taču tad serbiem izdevās apturēt Lietuvas uzbrukumu, un pēc Nikola Siladi un Džordže Drenoviča tālmetieniem serbi samazināja starpību līdz 31:32.

Kā ierasts šajā čempionātā, uz vienas komandas izrāvienu otra komanda atbild ar vairākiem gūtajiem punktiem – pirmā puslaika beigas piederēja Lietuvai. Ulanova "slam dunk", Deivida Puka tālmetiens un Vīteņa Čižauska metiens līdz ar puslaika beigu signālu ļāva lietuviešiem atgūt lielāku pārsvaru – 37:31.

Otrā puslaika sākumā Valančūns panāca 41:32, bet serbi atkal apturēja lietuviešu uzbrukumu, pēc ilgāka pārtraukuma panākot neizšķirtu – 44:44.

Taču tad Lietuvas izlase veica izšķirošo izrāvienu. Pēc Sildai tehniskās piezīmes lietuvieši guva piecus punktus pēc kārtas, bet pēc brīža Valančūns un Čižausks palielināja pārsvaru jau līdz 54:47. Lietuvas basketbolisti nedomāja apstāties arī pēc serbu minūtes pārtraukuma, noslēdzot trešo ceturtdaļu savā labā – 62:47.

Lai gan serbi guva pirmos četrus punktus pēdējās ceturtdaļas sākumā, Lietuvu serbiem apturēt vairs neizdevās. Pēdējās minūtēs lietuvieši jau vairāk spēlēja "uz publiku" ar skaistiem "slam dunk" un beigās uzvarēja ar 85:67.

Lietuvas un Serbijas ceļi krustojās pasaules čempionāta otrajā posmā. 4.jūlijā "Arēnā Rīga" lietuvieši uzvarēja pārliecinoši ar 71:54.

Abas komandas savā starpā tikās arī pagājušā gada Eiropas U-18 čempionāta pusfinālā. Toreiz ar rezultātu 67:66 uzvarēja Lietuvas izlase, kaut vēl sešas minūtes pirms cīņas beigām lietuvieši zaudēja ar 53:66.

Pirms fināla plkst.19 tiks aizvadīts mačs par trešo vietu, kurā Argentīna spēkosies ar Krievijas izlasi.

Pusfināla cīņās sestdien Lietuva ar 85:66 samērā pārliecinoši pieveica Krieviju, bet Serbijas izlase ar 76:71 apspēlēja Argentīnu.

Ceturtdaļfināla cīņās piektdien Lietuva ar 87:75 pieveica Polijas valstsvienību, Serbija ar 93:74 uzvarēja Austrāliju, Argentīnas izlase ar 81:76 apspēlēja Horvātiju, bet Krievijas jaunie basketbolisti ar 79:74 negaidīti pieveica ASV komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!