Foto: DELFI
Par pasaules U-19 basketbola čempionāta pirmo finālisti sestdien kļuva Lietuvas izlase, kas pārliecinoši pusfinālā pieveica lielākās sensācijas autori Krieviju.

Pusfinālā Lietuva jau pirmajā puslaikā ieguva 30 punktu pārsvaru, taču beigās uzvarēja Krieviju ar 85:68 (25:11, 28:15, 17:24, 15:18).

Lietuvas rindās atkal labākais bija Jons Valančūns, kurš guva 21 punktu un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas. 13 punktus guva Dovids Rediks, 12 punktus – Zigimants Skučs, bet 11 punktus- Rolands Jakšts. Krievijas sastāvā neapturams bija Dmitrijs Kulagins, kurš guva 27 punktus, bet 13 punktus guva Dmitrijs Tihoņins.


Lietuvas basketbolisti fantastiski iesāka maču, neliekot vilties apmēram 4000 no Lietuvas atbraukušajiem faniem. Lai gan spēles pirmajās trīs minūtēs Lietuva nespēja tikt galā ar Krievijas aizsardzību un neguva nevienu punktu, Krievija to nespēja izmantot un izvirzījās vadībā vien ar 3:0. Pateicoties Rolanda Jakšta aktivitātēm, Lietuva ar ātru spēli atrada ieročus pret Krievijas aizsardzību un pilnībā sāka dominēt laukumā. Jakšts viens pats pirmajā ceturtdaļā guva 11 punktus (vairāk gan spēlē viņš punktus neguva), viņam piebalsoja turnīra neapšaubāmi lielākā zvaiogzne Jons Valančūns, un Lietuva pēc pirmās ceturtdaļas bija ieguvusi jau solīdu pārsvaru – 25:11.

Otrajā ceturtdaļā Lietuva turpināja dominēt, nedodot Krievijai nekādas cerības uz paglābšanos. Valančūns un Vītenis Čižausks panāca 39:16, bet pirmo puslaiku Lietuva noslēdza jau ar "+27" - 53:26.

Otrā puslaika sākums neko neliecināja par atslābināšanos Lietuvas izlases rindās – 61:28. Taču tad, sajutuši drošo pārsvaru, Lietuvas basketbolisti uz brīdi zaudēja mundrumu, ko ātri izmantoja Krievija. Atlikušās astoņas minūtes trešajā ceturtdaļā Krievija uzvarēja ar 22:9, samazinot starpību līdz 50:70.

Trešajā ceturtdaļā uzsākto Krievijas basketbolisti turpināja ceturtajā ceturtdaļā – ar precīziem tālmetieniem un dzelžainu aizsardzību krievi lēnām deldēja Lietuvas pārsvaru un četras minūtes pirms pamatlaika beigām samazināja starpību līdz 62:74. Tomēr pēc minūtes pārtraukuma Dovids Rediks, Deivids Puks un Zigimants Skučs guva punktus, Krievijai vairs uzbrukumā tā neveicās, un Lietuva pēdējā minūtē varēja vairs neuztraukties – uzvara ar 85:68.

Finālā Lietuva tiksies ar Argentīnu vai Serbiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!