Foto: DELFI.lt
2011.gada Eiropas vīriešu basketbola čempionātu ar zaudējumu sāka Latvijas izlase, kuru neglāba arī fantastiskais kapteiņa Jāņa Blūma sniegums - 78:89 zaudējums Francijai.

Blūms mačā guva 32 punktus un izdarīja sešas rezultatīvvas piespēles, bet francūžiem Tonijs Pārkers guva 31 punktu un izdarīja septiņas rezultatīvas piespēles.


1. ceturtdaļa

Latvija spēli iesāka sekojošā sastāvā – Jānis Blūms, Rihards Kuksiks, Andrejs Šeļakovs, Artūrs Bērziņš, bet francūžu lielāko zvaigzni Tonijuu Pārkeru segt tika uzticēts Jānim Strēlniekam.

Sākumā francūži guva pirmos četrus punktus, bet tad nostrādāja Latvijas zonas aizsardzība, un Kuksiks ar Blūmu ar trijniekiem panāca 6:6. Latvija neapjuka un turpināja sagādāt pārsteigumus Francijai – Blūma tālmetiens un caurgājiens, Kuksika tālmetiens, un 16:12 Latvijas labā.

Turpinājumā Latvija ar zonas aizsardzību un pacietīgiem uzbrukumiem turpināja demoralizēt Franciju, bet skaistu punktu pirmajai ceturtdaļai pielika Dairis Bertāns. Pēc neprecīza metiena bumba nonāca atpakaļ pie viņa un ar ļoti tālu metienu Bertāns pabeidza ceturtdaļu – 25:18.

Blūms pirmajā ceturtdaļā guva 12 punktus, bet Francijai sešus punktus guva Pārkers.

2.ceturtdaļa

Otrās ceturtdaļas sākumā "tālmetienu konkursā" iesaistījās arī Rolands Freimanis – 28:20. Diemžēl, tad sekoja pirmais kritums Latvijas sniegumā. Buksēt sāka uzbrukums, aizsardzībā Latvija netika galā ar Pārkeru, nelīdzēja arī Bagatska paņemtais minūtes pārtraukums – gandrīz četras minūtes Latvija neguva punktus un nonāca zaudētājos ar 28:33.

Latvijas "klusēšanu" pārtrauca tas pats Blūms – trīspunktnieks, caurgājiens, un 33:33. Strēlnieks pieplusoja arī tālmetienu, Latcvija atgriezās pie zonas aizsardzības, un jau lielāks pārsvars – 41:35. Tomēr pirmā puslaika izskaņā Francija nospēlēja drošāk un pārliecinošāk, samazinot starpību līdz 40:41.

Blūms pirmajā puslaikā guva 20 punktus un izdarīja trīs rezultatīvas piespēles, bet francūžiem Pārkers guva 12 punktus un izdarīja četras rezultatīvas piespēles.

3.ceturtdaļa

Otrais puslaiks Latvijai iesākās atkal ar "kluso periodu". Trīs minūtes Latvijas basketbolisti nespēja gūt punktus, bet aizsardzībā netika galā ar Pārkeru – iznākums 41:48...

Šoreiz klusumu pārtrauca Freimanis, bet Blūms ar fantastisku darbību vēl samazināja starpību – 46:50. Francija gan atbildēja ar četriem punktiem, bet Blūms turpināja plosīt pretinieku aizsardzību – Freimanis pēc viņa piespēles panāca 54:58.

Trešās ceturtdaļas beigās Bagatskis iedeva atpūtu Blūmam, bez kura atkal nedaudz iestrēga Latvijas uzbrukums. Tomēr šoreiz iniciatīvu uzņēmās jaunais Bertāns, neļaujot Francijai palielināt pārsvaru - 59:63.

4.ceturtdaļa

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Dāvis Bertāns turpināja demonstrēt labu sniegumu, palīdzot Latvijai pietuvoties – 61:63. Pēc Blūma atgriešanās laukumā Latvijas kapteinis kļūdījās un nopelnīja arī nesportisko piezīmi, taču Francija izdevību īpaši neizmantoja un nepalielināja ievērojami pārsvaru.

Vēl četrarpusi minūtes pirms mača beigām Latvija zaudēja ar 70:72, bet Nikolā Batums un Mikēls Želabels ar tālmetieniem panāca izšķirošo lūzumu – 70:78. Tad vēl trīs punktus (2+1) guva Joakims Noā, praktiski atņemot Latvijai cerības – 81:72. Atlikušajā laikā nekas daudz nemainījās, un Latvija zaudēja ar 78:89.

"Eurobasket 2011" turpinājumā Latvija ceturtdien tiksies ar Serbiju, piektdien - ar Itāliju, svētdien - ar Izraēlu, bet pirmdien - ar Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!