Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmdien Šauļos ar sāpīgu zaudējumu atvadījās no 2011.gada Eiropas čempionāta finālturnīra, pēdējā B grupas spēlē Šauļos ar 80:81 (14:15, 19:18, 15:23, 32:25) piekāpjoties Vācijai.

Latvijas rindās rezultatīvākais ar 27 punktiem bija Rihards Kuksiks, 15 punktus guva Dairis Bertāns, 13 punktus - Rolands Freimanis, bet 11 punktus - Mārtiņš Meiers. Vācijai pa 11 punktiem guva cīņas galvenais varonis Heiko Šafarčiks, kurš visus punktus guva pēdējās divās minūtēs. Vēl Vācijai pa 11 punktiem guva Dirks Novickis, Kriss Kāmans, Tibors Pleiss un Robins Benzings.


1.ceturtdaļa

Latvijas galvenais treneris Ainars Bagatskis bija izvēlējies gados jaunu un "ātru" piecinieku – brāļi Bertāni, Jānis Strēlnieks, Mareks Mejeris un Andrejs Šeļakovs. Savukārt Vācijas rindās, pretēji prognozēm, iznāca abi lielākie "ieroči" - Dirks Novickis un Kriss Kāmans.

Lai gan Latvijai buksēja spēles sākumā uzbrukums, pirmajās trīsarpus minūtēs Kāmans un Novickis spēja panākt vien 0:4. Tomēr turpinājumā Latvija nespēja nekādi "atvērties" uzbrukumā un pie 2:11 Bagatskis bija spiests ņemt pārtraukumu.

Tikai pēc spēlētām gandrīz septiņām minūtēm Kuksiks beidzot guva Latvijai pirmos punktus no spēles, pēc brīža Kuksiks ar vēl vienu tālmetienu jau samazināja staropību līdz 13:15, bet tad Mārtiņš Meiers realizēja vienu soda metienu – 14:15.

2.ceturtdaļa

Otrajā ceturtdaļā turpinājās līdzīga cīņa. Sākumā Freimanis izvirzīja pirmo reizi Latviju vadībā, tad Kāmans atguva Vācijai vadību. Turpinājumā komandas apmainījās ar precīziem metieniem, un rezultāts sāka augt daudz straujāk. Pusminūti pirms pārtraukuma Dairis Bertāns panāca 33:30, tomēr atlikušajā laikā Vācija spēja izlīdzināt rezultātu – 33 :33 pēc nospēlētām 20 minūtēm.

3.ceturtdaļa

Otrā puslaika sākumā Strēlnieks ar Novicki apmainījās ar precīziem soda metieniem, bet tad Kuksiks izvirzīja Latviju vadībā 38:37. Tomēr Novicka vadībā vācieši iespēlējās un panāca 42:49. Bagatskis šajā brīdī bija spiests saukt basketbolistus uz atpūtu.

Diemžēl, minūtes pārtraukums šoreiz nelīdzēja. Latvijas basketbolistiem turpināja "klibot" uzbrukums, kurā bieži metieni tika izdarīti pēdējās sekundēs sarežģītās situācijās. Toties vācieši sāka spēlēt atraisītāk, palielinot pārsvaru – līdz ar ceturtdaļas beigām Tibors Pleiss panāca 56:48.

4.ceturtdaļa

Pēc Jeromanova piespēlēm Meiers samazināja starpību līdz 54:58, bet tad "uguņot" sāka Kuksiks – 62:64, un Vācijas izlases galvenais treneris Dirks Bauermans spiests ņemt jau otro minūtes pārtraukumu. Kuksiks pēc pārtraukuma izlīdzināja rezultātu, taču uzreiz pats kļūdījās aizsardzībā, ļaujot Vācijai atgūt vadību – 67:64.

Tomēr tad savu fantastisko spēju pēdējās sekundēs iemest pierādīja Dairis Bertāns, viņa brālis Dāvis iemeta trijnieku, un 67:64 jau Latvijas labā. Pusotru minūti pirms spēles beigām Dāvis Bertāns neiemeta divus sodiņus, bet Kuksiks pusātrajā palielināja Latvijas cerības – 75:71.

Dramatiski izvērtās mača beigas, lai gan Vācijai nespēlēja visu pēdējo ceturtdaļu abi līderi Novickis un Kāmans, kā arī Vācijas izlasei vairs nebija palicis neviens minūtes pārtraukums. Vāciešiem tajā brīdī uzradās cits glābējs – Šafarčiks.

32 sekundes pirms beigām Freimanis atjaunoja Latvijai četru punktu pārsvaru, bet Šafarčiks atbildēja ar pustālo. Kuksiks atbildēja ar diviem precīziem soda metieniem, bet 19 sekundes pirms beigām Šafarčiks realizēja pirmo sarežģito tālmetienu – 79:78. Kuksiks tad iemeta vienu soda metienu, bet Šafarčiks sešas sekundes pirms beigām ar tālmetienu apglabāja Latvijas cerības uz uzvaru – 80:81. Atlikušajā laikā Strēlnieks vēl izdarīja tālmetienu, bet tas nebija precīzs.

Latvijai šajā turnīrā pirms pēdējās spēles bija četri zaudējumi, bet Vācijai - divas uzvaras un divi zaudējumi. Vācieši pirms šīs spēles jau sev bija nodrošinājuši iekļūšanu nākamajā kārtā, bet Latvija B grupas kopvērtējumā nevarēja pakāpties augstāk par sesto vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!