Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas vīriešu basketbola izlase, turpinot gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram, piektdien "Arēnā Rīga" piedzīvoja trešo zaudējumu, ar 68:87 piekāpjoties Krievijas valstsvienībai.

Sestdien abas komandas otro savstarpējo spēli aizvadīs Jelgavā.

Latvijas labā 11 punktus guva Rihards Kuksiks, bet pa 10 punktiem – Rolands Freimanis un Mārtiņš Meiers. Krievijas rindās 14 punktus guva Andrejs Kiriļenko, bet 13 punktus - Vitālijs Fridzons.

Latvijas izlases sākumsastāvā laukumā devās Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Mārtiņš Meiers, Rolands Freimanis un Rihards Kuksiks. Ar Kuksika precīzajiem tālmetieniem Latvijas izlase pirmajā ceturtdaļā izrādīja sīvu pretestību Krievijas izlasei. Vēl ceturtdaļas vidū bija neizšķirts 10:10 (pēc Kuksika trīspunktnieka), taču tad Krievija ar nelielu izrāvienu panāca 12:17. Latvijas izlase ar agresīvu aizsardzību gan spēja atspēlēties un pēc pirmās ceturtdaļas zaudēja tikai ar 21:22.

Otrā ceturtdaļa Latvijai iesākās ļoti neveiksmīgi – dažās sekundēs Krievija guva sešus punktus pēc kārtas, un Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis bija spiests ņemt minūtes pārtraukumu. Tomēr arī pārtraukums nenāca Latvijai par labu – Krievijas garie basketbolisti dominēja pie groziem, Latvijas basketbolistiem metieni nebija precīzi un Latvijas komandai bija arī daudz kļūdas. Otrajā ceturtdaļā pēc spēlētām sešām minūtēm Krievija bija vadībā jau ar 37:26. Dāvis Bertāns ar precīzu tālmetienu iedvesa nedaudz svaigumu (29:39), taču Krievija uzreiz atbildēja ar trīs gūtajiem punktiem.

Pusotru minūti pirms pirmā puslaika beigām laukumā izcēlās neliela grūstīšanās. Dairi Bertānu caurgājienā rupji apturēja ievērojami garākais un smagākais krievu centrs Timofejs Mozgovs. Latvijas basketbolistu aizstāvēt devās visi laukumā esošie komandas biedri, taču tiesnešiem izdevās nomierināt spēlētājus. Pirmā puslaika beigas komandas aizvadīja mierīgāk – pēc divām ceturtdaļām Latvija zaudēja ar 35:48.

Latvijas izlase ļoti labi aizvadīja trešo ceturtdaļu. Ar komandas teicamu darbību aizsardzībā izdevās apturēt Krievijas izlasi, kas palika bez savainojumu guvušā centra Mozgova. Ar kopējām pūlēm uzbrukumā Latvija pietuvojās līdz 52:57. Krievija gan panāca 60:62, tomēr trešās ceturtdaļas pēdējā minūtē Latvija vēlreiz pietuvojās līdz cerīgam – 56:62.

Diemžēl, kā tas bija pirmajā puslaikā, pēc veiksmīgas ceturtdaļas sekoja kritiens sniegumā. Pēdējās ceturtdaļas sākumā vairāk nekā trīsarpusi minūtes Latvija neguva nevienu punktu, vairākas reizes uzbrukumā izdarot izmocītus metienus pēdējās sekundēs, un Krievija atjaunoja sev drošāku pārsvaru – 73:56. Rolanda Freimaņa un Daira Bertāna gūtie punkti atjaunoja Latvijai cerību 63:75, taču Krievija guva sešus punktus pēc kārtas, praktiski nodrošinot uzvaru mačā – 63:81. Pēdējās minūtēs laukumā nekas nemainījās, Latvija piedzīvoja zaudējumu ar 68:87.


Kā ziņots, pirmajās divās pārbaudes spēlēs pirms Eiropas čempionāta finālturnīra Latvijas izlase aizvadītajā nedēļā Klaipēdā ar rezultātu 91:94 zaudēja Lietuvas studentu izlasei un ar 63:73 piekāpās Slovēnijas valstsvienībai.

Savukārt Krievijas valstsvienība līdz šim aizvadījusi jau četras pārbaudes spēles. Aizvadītajā nedēļas nogalē tā piedalījās pārbaudes turnīrā Kiprā, kur ar rezultātu 88:51 pieveica Bulgārijas izlasi, bet ar 67:71 un 80:83 piekāpās attiecīgi Itālijai un Grieķijai.

Tikmēr ceturtajā pārbaudes mačā Krievijas izlase otrdien savā laukumā ar 91:76 pieveica šī gada Eiropas čempionāta finālturnīra saimnieci - Lietuvas valstsvienību.

Pēc mačiem ar Krieviju nākamajās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase 20.augustā Panevēžā tiksies ar Lietuvu, 22. un 24.augustā Latvijas valstsvienība Rīgā un Ventspilī spēlēs ar Gruzijas izlasi, bet 27.augustā Jelgavā - ar Lielbritānijas komandu.

Latvijas izlase šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kas no 31.augusta līdz 18.septembrim risināsies Lietuvā, spēlēs vienā apakšgrupā ar Serbijas, Vācijas, Francijas, Izraēlas un Itālijas valstsvienībām.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidātu sastāvs: Jānis Blūms, Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Edgars Jeromanovs, Mareks Jurevičus, Akselis Vairogs, Rihards Kuksiks, Dāvis Bertāns, Mareks Mejeris, Artūrs Bērziņš, Ivars Timermanis, Rolands Freimanis, Pāvels Veselovs, Andrejs Šeļakovs, Lauris Blaus, Mārtiņš Meiers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!