Foto: DELFI.lt
"Līdz šim domāju, ka lietuvieši patiešām mīl basketbolu, bet četrās dienās, ko pavadīju Panevēžā, pārliecinājos, ka tas nebūt tā nav," šādu viedokli savā izdevumā šonedēļ paudis Spānijas portāla "Marca" reportieris.

Žurnālists neslēpj, ka šis atklājums viņu šokējis, - tās sacīkstes, kurās nespēlēja Lietuvas izlase, Panevēžā vērojuši tikai daži simti cilvēku, lai gan pilsētas arēnā ir gandrīz septiņi tūkstoši skatītāju vietu.

Konkrēti, Spānijas un Polijas izlases spēle Panevēžā pulcinājusi tikai nedaudz vairāk par trim simtiem skatītāju, kuri "mēmi kā zivis" uzlūkojuši laukumā svīstošos basketbolistus, neizrādot gandrīz nekādas emocijas.

Grūti aptvert, kā valstī, kas izdaudzināta par tās lielo mīlestību pret basketbolu, uz spēli starp daudzkārtējiem Eiropas čempioniem un kaimiņvalsts izlasi sapulcējas gandrīz vai mazāk skatītāju nekā žurnālistu, viņš spriedis.

"Pustukšajā arēnā varēja diezgan skaidri saklausīt ne tikai skatītāju sarunas, bet arī treneru norādījumus spēlētājiem minūtes pārtraukumos, nemaz jau nerunājot par iespaidīgo "koncertu", ko radīja basketbolistu apavu saskarsme ar arēnas parketu," rakstījis žurnālists, lai spilgtāk ilustrētu savus secinājumus.

"Patiesi - kā gan lai augsta līmeņa spēlētāji jūtas gandrīz tukšā arēnā?" viņš vaicā, piebilzdams, ka šādos apstākļos būtu netaisnīgi vainot Spānijas izlasi par sliktu spēli. "Interesanti, kādu pārsvaru mēs būtu guvuši pār poļiem, spēlējot Spānijā vai jebkurā citā civilizētā valstī, kur publika interesējas ne tikai pati par sevi, bet arī par spēli?"

Spāņu žurnālista viedokļa pārstāsts portālā "Lrytas.lt" gan izpelnījies visai vētrainu lasītāju reakciju, kas nebūt nevedina domāt par lietuviešiem kā par bezkaislīgu nāciju.

Vairāk nekā sešsimt komentāros pausti dažādi, arī diametrāli pretēji, viedokļi.

"Patiesību vien jau viņš saka - lai cik arī būtu žēl... Karalis ir kails. Mums būtu vajadzējis lauztin lauzties, lai tiktu paskatīties, kā spēlē brāļi Gasoli vai Novickis (..), ja reiz esam īsti basketbola, nevis tikai savas izlases līdzjutēji," raksta kāds komentētājs. "Basketbols mums tiešām nozīmē tikai mūsu brīvības formu, kas dzimusi padomijas laikos, bet arī tas nav slikti," viņš piebildis, pauzdams cerību, ka lietuviešu basketbola faniem varbūt tomēr izdosies atgūt savu labo slavu turpmākajā čempionāta gaitā - Viļņā un Kauņā.

"Redzams, ka viņam nav pienācīgi izskaidrota attiecība starp cenām un algām. Domāju, ka pie saprātīgas cenu politikas daudzi jaunieši noteikti būtu atnākuši paskatīties uz basketbola eliti, bet diemžēl šie svētki paredzēti ne jau pūlim, bet vai nu izredzētajiem, vai arī galīgiem fanātiķiem, kas basīša dēļ gatavi atdot visu," iebilst cits lasītājs.

"Grūti aptvert - viņš saka? Grūti ir aptvert, kā strādājošs cilvēks var tikt uz spēli trijos vai piecos pēcpusdienā, turklāt vēl citā pilsētā. Bet vēl grūtāk aptvert, kā nestrādājošam cilvēkam nopirkt biļetes uz "Eurobasket"," piebalso trešais.

"Es pat nemeklēju biļetes, jo jūsu izdevums rakstīja, ka tās sen vairs nav nopērkamas, - ja nu vienīgi melnajā tirgū par pāris tūkstošiem litu," vaļsirdīgi atzinies vēl viens "Lrytas.lt" apmeklētājs.

"Bet paši spāņi, tāpat kā visu citu [čempionāta dalībvalstu] līdzjutēji, nebrauc šurp, jo visiem beigušies atvaļinājumi. Neviens neklausījās, kad [Šarūns] Marčuļonis sacīja, ka jārīko divas trīs nedēļas agrāk, citādi ārzemnieki nebrauks. Turklāt Marčuļonis panāca, lai Lietuvā notiktu "Eurobasket 2011", bet no rīkotājiem nesaņēma nevienu ielūgumu," atgādina cits basketbola lietpratējs.

Jau ziņots, ka čempionāts atnesis vilšanos arī lielai daļai Panevēžas uzņēmēju un tirgotāju, kas Lietuvas Televīzijai atzinuši, ka viņu cerības uz ārvalstu tūristu nesto peļņu nav attaisnojušās.

Un tomēr Panevēža no basketbola svētkiem atvadās ar skumjām. "Pat debesis raud, ka lielais basketbols aizceļo no Panevēžas," - šādas pilsētnieku runas otrdien citējis "Lrytas.lt".

Kā ziņots, Eiropas čempionāta pirmā posma spēles līdz pirmdienai risinājās četrās Lietuvas pilsētās Šauļos, Panevēžā, Alītā un Klaipēdā. Otrā posma spēles risināsies Viļņā, bet izslēgšanas mačus komandas aizvadīs Klaipēdā. Turnīra finālmačs paredzēts 18.septembrī.

Panevēžā notikušajās A apakšgrupas cīņās bez Lietuvas izlases spēlēja arī Lielbritānija, Polija, Turcija, Spānija un Portugāle.

Latvijas izlase spēlēja B apakšgrupā Šauļos. Kā novēroja aģentūra LETA, visās Šauļos notikušajās spēlēs vietējā arēna bija aizpildīta vismaz par 50 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!