Foto: AFP/Scanpix
2012.gada Eiropas futbola čempionāta ceturtdaļfināla spēlē svētdien Itālijas izlase pēcspēles sitienu sērijā pārspēja Anglijas valstsvienību.

Spēles pamatlaiks un pagarinājums dramatiskā cīņā noslēdzās ar rezultātu 0:0, bet pēcspēles sitienu sērijā Itālija bija pārāka ar 4:2. Uzvaru nesošo pēcspēles sitienu itāļiem realizēja Alesandro Diamanti.

Pusfinālā Itālijas izlase spēkosies ar Vācijas valstsvienību, kas savā ceturtdaļfinālā ar 4:2 uzvarēja Grieķiju. Šī pusfināla cīņa norisināsies ceturtdien, Varšavā.


EURO 2012 laikā pēc katras spēles izvēlies savu Spēles Zvaigzni un nobalso! $t1='anglija'; $t2='italija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/euro2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Mačs iesākās atraktīvā cīņā. Vispirms trešajā minūtē iespēja bija Danielem de Rossi, taču pēc viņa tālsitiena bumba trāpīja pa vārtu stabu. Divas minūtes vēlāk iespēju neizmantoja Anglija, kad soda laukumā dažus metrus no vārtiem bumba nokļuva pie Glena Džonsona, kurš saminstinājās, un sitienu tvēra Itālijas vārtsargs Džanluidži Bufons. 14.minūtē vēl viena iespēja bija Anglijai, kad Džonsons teicami piespēlēja soda laukumā un Veins Rūnijs kritienā ar galvu īsti netrāpīja pa bumbu.

Savukārt 25.minūtē Mario Balotelli izniekoja iespēju – viņš saņēma tālu piespēli, bet, apspēlējot aizsargu, saminstinājās un zaudēja bumbu. Komandas turpināja spēlēt atklātu futbolu, spēlējot praktiski no vieniem uz otriem vārtiem, tomēr nākamajās minūtēs spēles kontroli savās rokās pārņēma Itālija. Tas palīdzēja izveidot labas epizodes uzbrukumā, kurās izdevības neizmantoja Balotelli. Puslaika pēdējās minūtēs Anglija pretuzbrukumā atbildēja ar Denija Velbaka raidījumu, bet bumba lidoja pāri vārtiem. Puslaiks noslēdzās ar bezvārtu neizšķirtu.

Arī otrā puslaika sākumā Itālija spēlēja veiksmīgāk, jau 48.minūtē izveidojot drošu vārtu gūšanas iespēju. Pēc stūra sitiena Anglijas vārtsargs Džo Hārts atsita bumbu, bet uzreiz sekoja itāļu piespēle ar galvu atpakaļ soda laukumā, un bumbu ieguva de Rossi, kurš no vārtu priekšas netraucēts aizsita garām vārtiem. Itālija turpināja uzbrukt, neizmantojot trīs iespējas - de Rosi un Balotelli sitienus Hārts atvairīja, bet Rikardo Montolivo pārsita pāri vārtiem. Tikmēr Anglijai spēle uzbrukumā pavisam nepadevās, un viņiem iespējas gūt vārtus praktiski nebija. 60.minūtē Balotelli soda laukumā saņēma bumbu, bet lēcienā raidīja to pāri vārtiem.

Spēles gaitai rimstoties, komandas spēlēja piesardzīgāk un cīņa pārsvarā ritēja laukuma viduszonā. 81.minūtē tālu un negaidītu sitienu izdarīja Alesandro Diamanti, bet Hārts pārliecinoši bumbu tvēra. Izšķirošajos pamatlaika momentos angļi izspēlēja uzbrukumus, bet 89.minūtē lieliska iespēja bija Itālijai. Teicamu piespēli soda laukumā saņēma Nočerīno, bet viņa sitienu bloķēja Džonsons. Tomēr tā nebija pēdējā iespēja izraut uzvaru. Itālijas līderis Andrea Pirlo kļūdījās pie soda laukuma, ļaujot angļiem sākt uzbrukumu. Pēc centrējuma bumba nonāca pie Rūnija, kurš "šķērītē" pār sevi centās gūt vārtus, bet bumba lidoja pāri vārtiem. Uzvarētājs pamatlaikā tā arī netika noskaidrots.

Pagarinājuma pirmā puslaika sākumā vienības spēkojās līdzīgi. Itālijas aizsardzība nospēlēja veiksmīgi pēc viena Anglijas centrējuma soda laukumā, bet otrā laukuma galā Pirlo teicamu tālo piespēli iedeva Balotelli, kurš varēja iziet vienatnē, bet uzbrucējs neaizsniedzās līdz bumbai. Spēles 101.minūtē Angliju atkal glāba vārtu stabs. Diamanti izdarīja centrējumu, bet sanāca pat sitiens, kuram Hārts nebija gatavs, un angļus glāba vārtu stabs.

Pagarinājuma otrā puslaika sākumā itālis Kristiāns Madžio labajā malā paspēja izdarīt piespēli gar vārtiem, un Anglijas aizsargs Džoleons Leskots paslīdēja, bet neviens itālis nebija tuvumā. Itālija turpināja uzbrukt bīstamāk, bet angļu aizsardzība bija sekmīga, piespiežot izdarīt neprecīzus sitienus. Savukārt spēles 115.minūtē Diamanti raidīja bumbu Anglijas vārtos, bet tiesnesis fiksēja aizmuguri. Arī pagarinājumā uzvarētājs noskaidrots netika.

Pēcspēles sitienu sērijā pie 1:1 itālis Montelivo sita garām, bet pie 2:2 Ešlijs Jangs trāpīja pa vārtu pārliktni. Turpinājumā Itālija izvirzījās vadībā, bet Ešlija Koula sitienu atvairīja Bufons. Izšķirošajā mēģinājumā Diamanti bumbu raidīja vārtu tīklā, nodrošinot savai vienībai uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!