Foto: AFP/Scanpix
Par Eiropas čempionāta futbolā, kas risinās Polijā un Ukrainā, pirmo finālisti trešdien kļuva Spānijas izlase, kas pusfināla cīņā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā uzvarēja Portugāli.

Mača pamatlaiks un papildlaiks noslēdzās bezvārtu neizšķirti 0:0, bet 11 metru sitienu sērijā Spānija bija pārāka ar 4:2.

Spēles pirmajās minūtēs komandas apmainījās ar pāris labiem uzbrukumiem, taču reālu briesmu nebija ne pie vieniem vārtiem. Pirmais bīstamais moments bija devītajā minūtē, kad uzbrukuma smailē nonāca Spānijas izlases pussargs Serhio Buskets, tomēr sita nedaudz pāri vārtiem. Turpinājumā cīņa bija līdzīga, bet 31.minūtē lielisku iespēju gūt vārtus neizmantoja Portugāles valstsvienības līderis Krištianu Ronaldu, kura sitiens no tuvas distances lidoja tikai nedaudz garām vārtu stabam.


EURO 2012 laikā pēc katras spēles izvēlies savu Spēles Zvaigzni un nobalso! $t1='portugale'; $t2='spanija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/euro2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Pirmā puslaika otrā daļā ritēja ar nelielu Spānijas pārsvaru, taču nevienai komandai neizdevās bīstami pietuvoties pretinieku soda laukumam, līdz ar to abiem vārtsargiem nebija daudz darba un pēc pirmajām 45 minūtēm rezultāts nebija atklāts.

Otrā puslaika sākumā abas komandas spēlēja ļoti aktīvi un cīņa ritēja no vienas laukuma puses uz otru, taču bīstamu epizožu nebija, līdz ar to rezultāts palika nemainīgs. Turpinājumā bumba pārsvarā uzturējās laukuma centrā un nevienai komandai nebija ievērojams pārsvars, jo gan Spānija, gan Portugāle uzmanīgi spēlēja aizsardzībā, neļaujot pretiniekam izveidot bīstamas epizodes sava soda laukuma tuvumā.

Pamatlaika pēdējās minūtēs neliels teritoriālais pārsvars piederēja portugāļiem, taču Spānijas izlases futbolisti labi spēlēja aizsardzībā un novērsa visas briesmas savu vārtu tuvumā. Arī paši spāņi īpaši neaizrāvās ar uzbrukumu veidošanu, bet pamatlaika pēdējā minūtē ātrs pretuzbrukums izdevās Portugālei, taču tā noslēgums gan nebija sekmīgs, jo Ronaldu sita pāri vārtiem. Otrā puslaika kompensācijas laikā cīņa bija mierīga un nevienai komandai nebija iespēju izraut uzvaru, līdz ar to pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 0:0.

Pirmajā 15 minūšu papildlaikā starp abām komandām turpinājās līdzvērtīga spēkošanās un bīstamu momentu nebija, bet otrā papildlaika beigās divas lieliskas iespējas gūt vārtus neizmantoja Spānijas izlases futbolisti - izraut uzvaru viņiem liedza sīkstā portugāļu aizsardzība un arī teicami spēlējošais vārtsargs Rui Patrīsiu.

Tādējādi uzvarētāja noteikšana tika atlikta uz 11 metru sitienu sēriju, kuras ievadā pirmo kļūdu pieļāva Ksavi Alonso no Spānijas izlases, kura sitienu atvairīja Patrīsiu, tomēr uzreiz pēc tam Spānijas izlases vārtsargs Ikers Kasiljass tika galā ar Žoau Moutinju sitienu. Ceturtajā sitienu kārtā Portugāles valstsvienības aizsargs Brunu Alvešs trāpīja pa vārtu pārliktni, bet uzreiz pēc tam uzvaru spāņiem nodrošināja Fransesks Favregass.

Apakšgrupu turnīra pirmajā kārtā Spānijas izlase cīnījās neizšķirti 1:1 ar Itāliju, nākamajā spēlē ar rezultātu 4:0 pārliecinoši pārspēja Īriju, bet pēdējā, trešajā, cīņā ar 1:0 uzvarēja Horvātiju.

Spānijas izlase ar septiņiem punktiem trijās spēlēs izcīnīja pirmo vietu C apakšgrupā, bet vēlāk ceturtdaļfinālā ar 2:0 uzvarēja Franciju.

Savukārt Portugāle pirmajā kārtā ar 0:1 zaudēja Vācijai, otrajā mačā ar 3:2 apspēlēja Dānijas izlasi, bet apakšgrupas pēdējā cīņā ar 2:1 uzveica Nīderlandes valstsvienību.

Portugāles izlase grupu turnīrā trijos mačos iekrāja sešus punktus, ieņemot otro vietu B apakšgrupā, bet ceturtdaļfināla cīņā ar 1:0 izrādījās pārāka par Čehijas valstsvienību.

Otrajā pusfināla spēlē ceturtdien Vācija tiksies ar Itāliju.

Finālspēle paredzēta svētdien. Atšķirībā no Pasaules kausa finālturnīra Eiropas čempionātā jau kopš 1984.gada netiek aizvadīta spēle par trešo vietu.

Kā ziņots, ar Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) zīmi šis ir 14.Eiropas čempionāta finālturnīrs, bet divās valstīs vienlaicīgi sacensības notiek trešo reizi. Pirmo reizi divām valstīm turnīrs tika uzticēts 2000.gadā, kad kontinenta spēcīgākās izlases sacentās Nīderlandē un Beļģijā, bet pirms četriem gadiem turnīru uzņēma Austrija un Šveice.

Pēc uzvaras 2008.gada Eiropas čempionātā un 2010.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā Spānijas izlase var kļūt par pirmo nacionālo futbola vienību vēsturē, kas uzvarējusi trīs galvenajos starptautiskajos turnīros pēc kārtas. Tāpat līdz šim neviena izlase nav pratusi uzvarēt divos Eiropas čempionātos pēc kārtas.

Šīgada čempionāts īpaši zīmīgs ir ar to, ka pēdējo reizi tajā pulcējas 16 komandas. Sākot ar nākamo čempionātu, kas 2016.gadā notiks Francijā, finālturnīrā startēs jau 24 vienības.

Portugāles izlases sastāvs: Rui Patrīsiu, Žoau Pereira, Pepe, Brunu Alvešs, Fabiu Koentrau, Rauls Meirelešs (Silvestre Varela, 112.min.), Migels Velozu (Kustodiu, 105.min.), Žoau Moutinju, Nani, Krištianu Ronaldu, Ugo Almeida (Nelsons Oliveira, 81.min.).

Spānijas izlases sastāvs: Ikers Kasiljass, Alvaro Arveloa, Herards Pikē, Serhio Ramoss, Hordi Alva, Ksavi Ernandess (Pedro Rodrigess, 87.min.), Serhio Buskets, Ksavi Alonso, Davids Silva (Hesuss Navass, 60.min.), Andress Injesta, Alvaro Negredo (Fransesks Favregass, 54.min.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!