Foto: AFP/Scanpix
Spānijas futbola izlase svētdien turpināja rakstīt futbola vēsturi un kļuva par pirmo valstsvienību, kura triumfējusi Eiropas čempionātā divas reizes pēc kārtas.

EURO 2012 finālā Kijevā Spānija ar 4:0 (2:0) pieveica Itāliju, kuru izšķirošajā mačā piemeklēja savainojumu likstas. Spānija trešo reizi vēsturē uzvarēja Eiropas čempionātā un trešo reizi pēc kārtas uzvarēja kādā no lielajiem turnīriem. Iepriekš Spānija Eiropas čempionātā uzvarēja 1964. un 2008.gadā. Tāpat šī bija pārliecinošākā uzvara Eiropas čempionātu finālos. Līdz šim pārliecinošākā uzvara bija 1972.gadā, kad VFR ar 3:0 pieveica PSRS.

Uzvarētājiem ar vārtu guvumiem izcēlās Davids Silva, Hordi Alva, Fernando Toress un Huans Mata.


EURO 2012 laikā pēc katras spēles izvēlies savu Spēles Zvaigzni un nobalso! $t1='spanija'; $t2='italija'; include("/www/htdocs/sport/includes/projects/euro2012/delfistar/bestplayer5.inc");?>

Jau pirmajās minūtēs Itālijas izlase metās uzbrukumā, un pirmo sitienu vārtu virzienā izdarīja Andrea Pirlo, kurš no 20 metriem sita neprecīzi. Turpinājumā vairākus labus izbrukumus izveidoja Spānija, un sestajā un septītajā minūtē divas reizes garām vārtiem sita aizsargs Serhio Ramoss. Trīs minūtes vēlāk ļoti laba vārtu gūšanas iespēja Andress Injestam, taču viņa tālsitiens tikai nedaudz lidoja garām vārtiem.

Tomēr Spānijas nākamais uzbrukums bija rezultatīvs – Injesta 14.minūtē ieraudzīja soda laukumā ieskrienošo Fransesku Favregasu, kurš pie pašas gala līnijas eleganti piespēlēja Silvam, un viņš ar galvu bumbu raidīja vārtos. Pēc zaudētajiem vārtiem divas epizodes uzbrukumā izveidoja Itālija, bet Ikers Kasiljass vārtos spēlēja pārliecinoši. 21. minūtē itāļu aizsargs Džordžo Kjelīni guva savainojumu, un viņa vietā laukumā devās Frederiko Balcareti.

Itālijas futbolisti nākamajās minūtēs bija pārņēmuši spēles kontroli savās rokās. Divus sitienus izdarīja Antonio Kasāno, ar kura raidījumiem galā tika Kasiljass, bet 41. minūtē Spānijas spēlētājs Ksavi Ernandess ātrā uzbrukumā piespēlēja Hordi Alvam, un viņš izgājienā viens pret vienu bija pārāks par Bufonu, panākot 2:0. Pirmajā puslaikā rezultāts vairs nemainījās.

Itālija otrā puslaika sākumā Kasāno vietā laukumā laida Antionio di Natali, kuram ātri bija divas iespējas gūt vārtus, bet abās reizēs viņš nespēja pārspēt Kasiljasu. 61.minūtē Itālija nonāca grūtā situācijā, jo smagu savainojumu guva uz maiņu nākušais Tjago Mota. Viņš maču nevarēja turpināt, un Itālija palika mazākumā, jo tai maiņas vairs nebija palikušas. Cīņas turpinājumā spēles gaita nomierinājās, un Spānija vairāk kontrolēja bumbu, bet Itālija meklēja iespējas pretuzbrukumā. Itāļi uz brīdi aizgāja līdz spāņu soda laukumam, bet uzreiz sekoja Spānijas pretuzbrukums. 79.minūtē spāņi centās skaisti nospēlēt, ar īsām piespēlēm saraujot itāļu aizsardzību, bet Pedro Rodrigess bija aizmugurē.

84.minūtē Itālijas aizsargi kļūdījās savā aizsardzības soda laukumā un tika par to sodīti. Ksavi Ernandess precīzi piespēlēja Fernanto Toresam, kurš nāca uz maiņu, un viņš bumbu raidīja vārtu tīklā. Četras minūtes vēlāk Toress izgājienā pats varēja gūt vēl vienus vārtus, bet atdeva vēl piespēli nedaudz atpakaļ Huanam Matam, kurš bumbu iesita tukšos vārtos. Kompensācijas laikā Ramosam bija iespēja gūt vēl vienus vārtus, taču viņa sitiens ar papēdi bija neprecīzs. Mačs noslēdzās ar pārliecinošu Spānijas "sauso" uzvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!