Svētdien sākas 2009.gada Eiropas sieviešu basketbola čempionāta finālturnīrs, kas risināsies trīs Latvijas pilsētās – Valmierā, Liepājā un Rīgā. 32.Eiropas čempionāta uzvarētājas kļūs zināmas 20.jūnijā.

Apakšgrupu spēles notiks Liepājā, kur spēlēs arī Latvijas izlase, un Valmierā, bet izšķirošās spēles tiks aizvadītas Rīgā.

Pirmo spēli Latvijas izlase aizvadīs jau šovakar, kad pulksten 20:30 tiksies ar Poliju. Spēli tiešraidē translēs arī TV3. Pirms šīs spēles Liepājā notiks Eiropas čempionāta svinīgā atklāšana, bet Valmierā svinīgā atklāšana notiks pirms Krievijas-Turcijas spēles, kas sāksies pulksten 18:20.

Pirmās spēles svētdien sāksies pulksten 13:30, kad Liepājā notiks spēle Ukraina-Slovākija, bet Valmierā sāksies spēle Lietuva – Serbija. Pulksten 15:45 sāksies spēles Baltkrievija-Izraēla un Grieķija-Ungārija. Pulksten 18 sāksies spēle Čehija-Spānija, pulksten 18:20 spēle Krievija-Turcija, bet pulksten 20:30 sāksies spēles Latvija-Polija un Itālija-Francija.

Vēl priekšsacīkstēs Latvija pirmdien tiksies ar Ungāriju, bet otrdien – ar Grieķiju.

Liepājā spēles aizvadīs A un B apakšgrupas komandas, savukārt C un D grupas komandas tiksies Valmierā. Pēc grupu turnīra pēdējā vietā palikušajām vienībām turnīrs būs beidzies, bet pārējās dosies uz Rīgu. A un B grupas trīs labākās komandas izveidos E apakšgrupu, līdzi ņemot savstarpējo spēļu rezultātus, bet C un D grupas komandas turnīru turpinās F apakšgrupā. Katra komanda aizvadīs vēl pa trīs mačiem, un četras grupu labākās komandas iekļūs ceturtdaļfinālā, aizvadot vēl pa trīs mačiem un noskaidrojot galējo vietu kārtību.

Šāda līmeņa sacensības Latvijā notiks otro reizi vēsturē, jo 1937.gadā Rīgā notika otrais Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem. Tomēr basketbola Eiropas čempionāti basketbolā Latvijā notiks jau trešo gadu pēc kārtas - 2007.gadā Valmierā norisinājās Eiropas čempionāts kadetēm, bet 2008.gadā Rīgā sabrauca labākie Eiropas juniori.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalīsies ceturto reizi (trešo pēc kārtas), un līdz šim labākais sasniegums tai ir bijusi iepriekšējā čempionātā izcīnītā ceturtā vieta.

Tiesības rīkot turnīru Latvijai tika piešķirtas 2007.gada maijā. Latvijas sīvākā konkurente cīņā par sacensību rīkošanas tiesību iegūšanu bija Čehija, kurai pēc tam tika piešķirtas tiesības rīkot 2010.gada pasaules čempionātu.

Sākotnēji Latvija turnīru bija nolēmusi rīkot četrās pilsētās, bet vēlāk to skaits pieauga līdz piecām, tomēr laika gaitā Ventspils un Cēsis no šīm tiesībām dažādu iemeslu dēļ atteicās. Liepājā un Valmierā trīs dienas notiks apakšgrupu turnīra cīņas, bet pēc tam komandas pārcelsies uz Rīgu, kur aizvadīs otrā posma un izslēgšanas spēles.

Turnīra izloze norisinājās pagājušā gada oktobrī, 16 komandas sadalot četrās apakšgrupās. A apakšgrupā salozēja Spāniju, Čehiju, Slovākiju un papildus kvalifikācijas turnīra A grupas uzvarētāju, par kuru vēlāk kļuva Ukraina. Latvija spēlēs B apakšgrupā ar Poliju, Ungāriju un Grieķiju, C apakšgrupā spēlēs Krievija, Turcija, Lietuva un Serbija, bet D apakšgrupā savā starpā cīnīsies Baltkrievija, Francija, Izraēla un papildus kvalifikācijas turnīra B grupas uzvarētāja Itālija.

Latvijas izlase pirmo treniņu, gatavojoties Eiropas čempionātam, aizvadīja 27.aprīlī. Pirmajā treniņā piedalījās 11 kandidātes - Aija Brumermane, Ieva Tāre, Zane Eglīte, Kristīne Kārkliņa, Dita Krūmberga, Anete Jēkabsone-Žogota, Anda Eibele, Aija Putniņa, Santa Dreimane, Ieva Veinberga un Elīna Babkina, bet kopumā kandidāšu lokā bija 19 spēlētājas. Tomēr drīz vien no kandidāšu saraksta traumu dēļ tika svītrota viena no iepriekšējo gadu valstsvienības līderēm Ieva Kubliņa un jaunā spēlētāja Anete Šteinberga, bet garo spēlētāju trūkuma dēļ treniņnometnei pievienojās Anita Teilāne.

Pirmās pārbaudes spēles valstsvienība aizvadīja maija vidū Liepājā ar Lietuvu, izcīnot uzvaras ar 74:68 un 78:52. Pēc šiem mačiem no izlases kandidātēm tika atskaitīta Edīte Kresa, Veinberga, Anita Teilāne un Kristīne Vītola, izlasei turpinot gatavoties 14 spēlētāju sastāvā.

Valstsvienība aizvadīja divas pārbaudes spēles Rīgā ar Izraēlu, uzvarot 73:50 un 85:55. Savukārt nedēļu pirms Eiropas čempionāta sākuma vēl divi mači tika aizvadīti Liepājā - ar 79:62 tika uzvarēta Ukraina, bet ar 84:67 arī pieveikta Turcija. Pēc šīm spēlēm veselības problēmas radās Brumermanei, un vismaz apakšgrupu spēlēs viņa Eiropas čempionātā nevarēs piedalīties. Tomēr komandas galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš nolēma viņu pieteikt turnīram, bet ārpus galējā pieteikuma palika Dreimane un Babkina.

Latvija sešās pārbaudes spēlēs izcīnīja sešus panākumus, tomēr "Latvijas Sieviešu basketbola Jumtalapas" apkopotā informācija liecina, ka tieši Latvijai no visām 16 Eiropas čempionāta dalībniecēm pārbaudes spēlēs bija visvājākie pretinieki. Koeficients tika noteikts pēc pārbaudes spēļu pretinieču vietām FIBA rangā, un Latvijas izlases pretinieču vidējais koeficients bija 31,2. Priekšpēdējā vietā ar koeficientu 29,7 atrodas Serbija, bet pārliecinošu pirmo vietu ieņem Latvijas izlases pretiniece apakšgrupā Ungārija, kuras pretinieču vidējais koeficients ir 7,6.

Latvijas izlasē pārbaudes spēlēs līdere bija valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota, kuras vidējais efektivitātes koeficients bija 16,3. Vēl koeficients augstāk nekā desmit bija Zanei Tamanei un četrus mačus aizvadījušajai Lienei Jansonei.

Tikmēr pilnīgi pretēja informācija bija pirms 2007.gada Eiropas čempionāta, kurā Latvija iekļuva pusfinālā un sacensību noslēgumā ieņēma ceturto vietu. Toreiz Latvijas pretinieču koeficients pārbaudes spēlēs bija visaugstākais.

Latvijas sieviešu valstsvienības sastāvs Eiropas čempionātā: Anete Jēkabsone-Žogota, Gunta Baško, Ieva Tāre, Zane Tamane, Zane Eglīte, Dita Krūmberga, Aija Brumermane, Anda Eibele, Aija Putniņa, Kristīne Kārkliņa, Sabīne Niedola, Liene Jansone.

Salīdzinājumā ar 2008.gada Pekinas olimpiskajām spēlēm sastāvā nav Kubliņas un Babkinas, bet viņu vietā spēlēs Kārkliņa, kas izlasē atgriezusies pēc piecu gadu pārtraukuma, un 18 gadus vecā Niedola, kurai šī būs debija šāda līmeņa turnīrā pieaugušo līmenī.

Bez Latvijas pārbaudes spēlēs tikai uzvaras izcīnīja arī Krievija (divas no tām pret Ungāriju), kas kopā aizvadīja sešas spēles, un piecus mačus nospēlējusī Francija, kas trīs reizes pieveica Grieķiju, bet vienu reizi arī Ungāriju.

No Latvijas pretiniecēm Grieķija gatavošanos uzsāka 30.aprīlī un desmit pārbaudes mačos izcīnīja četrus panākumus - viena uzvara trijās spēlēs ar Slovākiju, trīs neveiksmes pret Franciju, divas uzvaras pret Itāliju, uzvara un zaudējums spēlēs ar Serbiju, kā arī uzvara mačā ar Horvātijas otro sastāvu. Pirmajos mačos nepiedalījās Evantia Malci, kura turpmākajās spēlēs kļuva par pārliecinošu līderi, vienā no mačiem ar Serbiju pat gūstot 34 punktus.

Polija gatavošanos uzsāka 29.aprīlī un piecās pārbaudes spēlēs pret Eiropas čempionāta dalībniecēm izcīnīja divas uzvaras. Sākotnēji divreiz tika pieveikta novājinātā sastāvā spēlējošā Beļģija, kas Eiropas čempionātā nepiedalīsies. Pārbaudes turnīrā Turcijā polietes pieveica Baltkrieviju, bet piekāpās Turcijai un Spānijai, savukārt pēc tam vēl divās pārbaudes spēlēs ar Baltkrieviju tika izcīnīta viena uzvara un piedzīvots viens zaudējums. Pārbaudes spēlēs savu meistarību Polijas izlasē kārtējo reizi pierādīja Agņeška Bibržicka, kas kļuva par rezultatīvāko praktiski visās spēlēs, kurās piedalījās.

Kā jau minēts, ļoti spēcīgas pārbaudes spēļu pretinieces bija ungārietēm. Viņas aizvadīja deviņas spēles ar Eiropas čempionāta dalībniecēm, izcīnot piecus panākumus, bet kopumā Ungārijas izlase aizvadīja pat 13 pārbaudes mačus. Sākotnēji ungārietes trijās spēlēs divreiz pieveica Čehiju, tad divreiz uzvarēja Serbiju, divreiz zaudēja Eiropas čempionvienībai Krievijai, bet piecas spēles aizvadīja Francijā, divreiz zaudējot pasaules čempionvienības Austrālijas otrajam sastāvam, divreiz zaudēja Francijai un reizi uzvarēja Čehiju. Vēl divus pārbaudes mačus Ungārija tieši pirms došanās uz Latviju aizvadīja ar Horvātijas izlases, kas Eiropas čempionātā nespēlēs, otro sastāvu, izcīnot divas uzvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!