Latvijas sieviešu basketbola izlase pirmdien Liepājā izcīnīja uzvaru arī otrajā spēlē Eiropas čempionāta finālturnīrā, B grupas spēlē nervozā cīņā ar 76:59 pieveicot Ungārijas valstsvienību.

imageFoto galerija

Līdz ar šo uzvaru Latvijas basketbolistes ir nodrošinājušas vietu nākamajā posmā un praktiski arī uzvaru B grupā.

Latvijai 25 punktus guva Anete Jēkabsone-Žogota, Zane Tamane guva 20 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas, bet Gunta Baško guva 14 punktus. Ungārijai 16 punktus guva Anna Vajda.

Latvijas izlases treneru kolektīvs pēc uzvarētās pirmās spēles nebija izmainījis sākumsastāvu – Zane Eglīte, Gunta Baško, Anete Jēkabsone-Žogota, Liene Jansone un Zane Tamane. Tomēr atšķirībā no vakardienas spēles, Latvijas basketbolistes vairākas minūtes nespēja iejusties spēlē un izjust spēles garšu.

Ungārijas basketbolistes, redzot Latvijas neveiksmi, centās uzņemties iniciatīvu, tomēr tas neizdevās. Latvijas basketbolistes trīs minūtes nespēja gūt punktus, taču ungārietes bija guvušas tikai četrus punktus (divus ar soda metieniem). Taču tad Latvijau cīņā sauca komandas kapteine Gunta Baško – viņa guva septiņus punktus pēc kārtas un Latvijai jau bija pārsvars 7:4.

Ungārietes vēl brīdi spēja turēt līdzīgi, bet tad ar agresīvu aizsardzību un ātru spēli uzbrukumā Latvija salauza ungārietes. Iespēlējās Jēkabsone-Žogota, teicami pāris epizodēs darbojās Tamane un pēc pirmās ceturtdaļas Latvijai bija jau „+9” – 20:11.

Otrajā ceturtdaļā Latvijas izlases basketbolistes sajuta spēles garšu un neļāva ungārietēm brīvi darboties. Jēkabsone-Žogota guva piecus punktus pēc kārtas (25:13), Baško lieliski saspēlējās ar Jansoni, bet vēl pēc brīža Jansone jau guva punktus un 32:18.

Ungārijas izlase sajutusi, ka Latvijai spēle iet no rokas, paņēma minūtes pārtraukumu, taču tas īpaši nelīdzēja. Latvija turpināja jau pirmajā spēlē rādīto ātro basketbolu un panāca 40:19. Tikai puslaika beigās ungārietes atguva piecus punktus un pēc 20 minūtēm Latvija bija vadībā ar 40:24.

Otrā puslaika sākumā Jansone un Tamane panāca 44:24, bet ungārietes nedaudz apturēja Latvijas ofensīvu. Redzot, ka pārsvars un spēles gaita nav droša, Latvijas galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš neļāva līderēm lielu atpūtu. Trešās ceturtdaļas beigās Latvija palielināja pārsvaru jau līdz 57:35, taču pēdējās minūtes atkal labāk nospēlēja ungārietes, pietuvojoties līdz 41:57.

Pēdējās ceturtdaļas sākumā Ungārijas izlase uz brīdi pietuvojās līdz "-13" (44:57 un 46:59), nedaudz ieskandinot trauksmju zvanu. Tomēr Latvijas izlases rindās panika neizveidojās, bet Tamanes un Jēkabsones-Žogotas lieliskā saspēle (katrai pa diviem punktiem) ļāva Latvijai atkal nedaudz mierīgāk uzelpot - 63:46. Līdz mača beigām Latvija iniciatīvu neatdeva un guva otro pārliecinošo uzvaru - 76:59.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase turnīru svētdien iesāka ar pārliecinošu uzvaru pār Poliju, sagraujot pretinieces ar 86:52. 20 punktus Latvijai guva uzbrukuma līdere Anete Jēkabsone-Žogota, bet 18 punkti komandas kapteinei Guntai Baško.

B apakšgrupas otrajā cīņā svētdien Latvijas šīs dienas pretinieces ungārietes ar 43:59 kapitulēja grieķietēm.

Pēc spēles ar Ungāriju Latvija vēl priekšsacīkšu turnīrā otrdien spēkosies ar Grieķiju.

Atgādinām, ka pirms Eiropas čempionāta Latvija sešās pārbaudes spēlēs izcīnīja sešus panākumus, tomēr "Latvijas Sieviešu basketbola Jumtalapas" apkopotā informācija liecina, ka tieši Latvijai no visām 16 Eiropas čempionāta dalībniecēm pārbaudes spēlēs bija visvājākie pretinieki. Koeficients tika noteikts pēc pārbaudes spēļu pretinieču vietām FIBA rangā, un Latvijas izlases pretinieču vidējais koeficients bija 31,2. Priekšpēdējā vietā ar koeficientu 29,7 atrodas Serbija, bet pārliecinošu pirmo vietu ieņem Latvijas izlases pretiniece apakšgrupā Ungārija, kuras pretinieču vidējais koeficients ir 7,6.

Latvijas izlasē pārbaudes spēlēs līdere bija valstsvienības kapteine Anete Jēkabsone-Žogota, kuras vidējais efektivitātes koeficients bija 16,3. Vēl koeficients augstāk nekā desmit bija Zanei Tamanei un četrus mačus aizvadījušajai Lienei Jansonei.

$t1='latvija'; $t2='ungarija'; include "$includes_dir/projects/eurobasket2009/delfistar/bestplayer5.inc"; ?>

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!